Aambeien zijn zwellichaampjes die bevinden zich aan de binnenkant van de sluitspier, bij te veel druk zakken ze naar beneden. Iedereen die wel eens last van aambeien heeft gehad weet dat het lastig een pijnlijk kan zijn, toch is het een onschuldige aandoening die over het algemeen weinig kwaad kan. De anus bestaat uit een sluitspier en zwellichamen aan het uiteinde van de endeldarm, ze zorgen ervoor dat er geen vocht en lucht naar binnenkomt en alleen naar buiten gaan als dit nodig is. De zwellichamen bevinden zich normaal binnenin de anus, wanneer ze te opgezwollen raken kunnen ze uit de anus komen, we spreken dan van uitwendige aambeien.

Oorzaak

Aambeien ontstaan door verschillende oorzaken, vaak is een combinatie van die oorzaken de reden dat ze ontstaan. Veel zitten en weinig bewegen wordt als één van de hoofdoorzaken gezien maar ook langdurig op het toilet zitten met veel persen vergroot de kans. Vrouwen die zwanger zijn krijgen vaak last van aambeien net als mensen die last hebben van obstipatie waarbij de ontlasting hard is. Artsen hebben ook aangegeven dat erfelijkheid en overmatig gebruik van medicijnen een rol kan spelen.

We kunnen aambeien onderverdelen in drie soorten. Inwendige aambeien, uitwendige aambeien en uitpuilende aambeien. De inwendige aambeien bevinden zich binnen in het endeldarm kanaal. De uitwendige aambeien bevinden zich buiten het endeldarm kanaal en na de kringspier. De uitpuilende aambeien zijn vaak inwendige aambeien die verder naar beneden zijn gezakt, ze kunnen bij lichte druk naar buiten komen om daarna weer naar binnen te trekken.

aambeien

Hoe ga ik er mee om?

Aambeien veroorzaken irritatie, jeuk en een branderig rondom de anus, ook kan er bloed in de ontlasting terecht komt. Uitwendige en uitpuilende aambeien doen vaak pijn bij het zitten. In de meeste gevallen verdwijnen aambeien na enkele weken vanzelf. Tot die tijd kunt u de irritatie verlichten door gebruik te maken van aambeienzalf. Soms is een operatie nodig omdat de zwellichamen niet meer vanzelf teruggaan naar hun oorspronkelijke staat, heeft u een lange periode last van aambeien raadpleeg een dokter.

Probeer aambeien te voorkomen door rekening te houden met de factoren. Zo is het aan te raden om tijdens te stoelgang niets te forceren. Houd de ontlasting ook niet te lang in als de drang er is. Verder is het aan te raden om de anus steeds goed schoon te maken met water vooral wanneer u vaker last heeft van de aandoening.

doktersdienst