Aciclovir is een geneesmiddel dat voorgeschreven wordt met het doel om de groei van bepaalde virussen te verminderen, ter behandeling, of ter voorkoming, van een virusinfectie. De stof aciclovir valt onder de antivirale geneesmiddelen. Bij een virusinfectie kunt u bijvoorbeeld denken aan de bekende koortslip, een aandoening die veroorzaakt wordt door aanwezigheid in het lichaam van een herpes virus. Ook andere herpes virussen, zoals gordelroos, of bepaalde geslachtsziekten kunnen met een virus remmend middel behandeld worden. Aciclovir stopt de groei van het virus, doordat deze zich niet meer kan voortplanten, sterft het virus uiteindelijk af.

Symptomen van een virusinfectie

Welke symptomen er optreden wanneer u bent geïnfecteerd door een virus, is afhankelijk van het type virus. Zo zorgt een koortslip voor een blaasje op de lip, dat vaak een branderig gevoel geeft. Herpes genitalis daarentegen geeft jeukende blaasjes bij de genitaliën en bij gordelroos wordt doorgaans pijn of jeuk ervaren aan de huid. Wanneer u twijfelt of u te maken heeft met een virale infectie, kunt u het beste uw arts raadplegen. Deze kan na onderzoek een recept voorschrijven voor het gebruik van aciclovir, als dat noodzakelijk is.

Een virusinfectie hoeft niet altijd behandeld te worden met een antiviraal geneesmiddel. Bij gezonde mensen is het afweersysteem vaak goed in staat om het virus zelf uit het lichaam te verdrijven.

aciclovir

Aciclovir wordt daarom vaak pas voorgeschreven wanneer er sprake is van mensen met een virusinfectie, die eveneens een verminderde weerstand hebben. U kunt hierbij denken aan oudere mensen of aan kleine kinderen. Een herpes infectie bijvoorbeeld, is voor volwassenen in principe niet gevaarlijk en geneest doorgaans vanzelf in enkele weken tijd, maar dit zelfde virus kan schadelijke gevolgen hebben voor kleine kinderen.
Onze apotheker vertelt u alles over het gebruik van Aciclovir.

Aciclovir kuur

Aciclovir wordt geleverd in de vorm van tabletten of als drankje en wordt voorgeschreven in de vorm van een kuur. Een kuur kan variëren in duur. Dit is vooral afhankelijk van het soort virus dat verantwoordelijk is voor de infectie. Uw arts schrijft u voor hoe lang u het medicijn moet blijven gebruiken. U moet de kuur altijd afmaken, ook als de klachten eerder al verdwenen zijn. Door de kuur helemaal tot het einde af te maken, kunt u voorkomen dat de infectie weer terug komt. Het kan namelijk zijn dat de symptomen al verminderd zijn, terwijl het virus nog niet volledig uit uw lichaam verdwenen is.

doktersdienst