Puistjes en acne ontstaan vaak als er veranderingen optreden in de hormoonhuishouding. Een gevolg hiervan kan een overproductie aan talgvet in de poriën zijn. Er is ook een mogelijke oorzaak, namelijk een afwijkende vorm van de porie. Dit houdt in dat de talg en het dode celmateriaal niet meer afgevoerd kunnen worden en daardoor de porie verstopt gaat zitten. Dan zijn er het opgehoopte huidvet en de dode huidcellen, deze vormen samen een blokkade in de porie. Deze geblokkeerde porie is dan een goede voedingsbodem voor een bacterie, genaamd “propionibacterium acnes”. Als iemand deze bacterie heeft dan komen er ontstekingen die samen gaan met roodheid.

Vaak wordt er gedacht dat voeding en acne samenhangen, maar uit diverse studies is naar voren gekomen dat een dieet en aangepaste voeding de acne en de puistjes niet verergeren. Gezonde voeding heeft natuurlijk een gunstige invloed op de gezondheid, maar het is niet de enige voorwaarde om acne te kunnen voorkomen. Het zou namelijk kunnen zijn dat iemand overgevoelig is of intolerantie heeft voor bepaalde voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen kunnen dan wel invloed hebben op allergische reacties van de huid of op de ontstekingen die dan ontstaan. Dan zijn er de vitamines en voedingssupplementen die een gunstige invloed kunnen hebben op de acne. Het gewenste resultaat kan niet aan de hand van één medicijn, een therapie of een specifiek voedingsmiddel worden bereikt. Als er een goed resultaat behaald moet worden is het belangrijk om experimenten verantwoord uit te voeren.

acne

Tips en aanbevelingen

- Het is goed om de huid in de ochtend en in de avond goed te reinigen met schone handen;
- Make-up verwijderen kan het beste gedaan worden met milde producten;
- Het is belangrijk schone (wegwerp) materialen te gebruiken wanneer de huid gereinigd moet worden;
- Verzorgende, desinfecterende en alcoholvrije producten zijn het beste;
- Als rode plekken en puistjes niet gezien mogen worden kunnen het beste desinfecterende en professionele camouflage producten gebruikt worden;
- Geduld is belangrijk om acne en puistjes aan te pakken. Is er na drie maanden nog geen resultaat te zien? Dan is het goed om eens een consult aan te vragen bij de arts of bij een dermatoloog.
Lees hier verder over het behandelen van acne.

Het reinigen van de huid

Goede huidverzorging zou volgens veel mensen een gevoel van tinteling of prikkeling op de huid moeten veroorzaken, maar dat is een misvatting. Men denkt dat hierdoor een product echt werkt, maar zo is het niet. Er is dan namelijk vaak sprake van irritatie. Hierdoor kan het genezingsproces worden vertraagd en wordt het niet gestimuleerd. Het is daarom belangrijk dat er geen reinigende producten worden gebruikt met zeep of alcohol. Hierdoor worden de poriën namelijk afgesloten. Hierdoor vormen zij weer een voedingsbodem voor de bacteriën die acne kunnen veroorzaken en daardoor wordt de huid nog meer uitgedroogd.

Als iemand make-up gebruikt is het belangrijk deze goed te verwijderen. Het is belangrijk een zacht product te nemen dat niet in gemasseerd hoeft te worden. Dit is een milde reiniging die de huid schoon maakt tot diep in de poriën. Het is dan ook belangrijk om schone watten te gebruiken en ook tissues zodat de bacteriële besmetting voorkomen kan worden. Na het reinigen van de huid kan er een herstellende crème worden gebruikt om de huid te behandelen.

Als de puistjes of de acne actief zijn is het belangrijk om geen scrub of micro dermabrasie te gebruiken. Dit werkt namelijk stimulerend op het ontstoken weefsel. De ontstekingen hebben hierdoor meer kans om groter te worden. Het is belangrijk om de dode huidcellen te verwijderen, dit kan gedaan worden door een product met een antibacteriële werking, ook fruitzuren worden hierbij aanbevolen. Als deze keuze wordt gemaakt dan wordt de celvernieuwing gestimuleerd. Verzorgende en ontstekingsremmende producten kunnen op deze manier beter hun werk doen.

doktersdienst