Als u wel eens bij de huisarts bent geweest voor de behandeling van een infectie, dan heeft u wellicht het geneesmiddel amoxicilline voorgeschreven gekregen. Amoxicilline behoort tot de groep geneesmiddelen die penicilline of antibiotica worden genoemd. Het is een stof die ingezet wordt om bacteriën te doden en daarmee een infectie in het lichaam te bestrijden. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een oorontsteking, infectie van de luchtwegen zoals een longontsteking, en ontstekingen in keel, blaas of darmen. Ook kan het gebruikt worden bij de ziekte van Lyme of bij de behandeling van een bijtwond waardoor de huid geïnfecteerd is geraakt. Het medicijn werkt snel, doorgaans binnen een paar dagen.

Let op de dosering

Amoxicilline wordt op verschillende manieren op de markt gebracht en is onder verschillende benamingen verkrijgbaar. Het is bijvoorbeeld beschikbaar in tabletvorm of als drankje. Wanneer u een geneesmiddel met de werkzame stof amoxicilline inneemt, dan verspreidt deze stof zich via de bloedbaan door uw hele lichaam. Het is in staat veel verschillende soorten bacteriën te doden. De klachten die het gevolg zijn van de infectie, nemen door de snelle werking doorgaans snel af. Doordat de stof een beperkt aantal uren in het lichaam werkzaam blijft, moet het in verschillende doses ingenomen worden, zoveel mogelijk verspreid over de dag.

Amoxicilline wordt als kuur voorgeschreven. De duur van zo’n kuur varieert en ligt meestal tussen de vijf tot tien dagen. Een arts bepaalt welke tijdsduur voor de kuur nodig is, afhankelijk van de ernst en de soort infectie die u hebt opgelopen.

amoxicilline

Het kan zijn dat u na een aantal dagen al niets meer van de infectie merkt, maar u moet de kuur dan toch volledig afmaken. Het kan namelijk zo zijn dat nog niet alle bacteriën uit uw lijf zijn. Als u de kuur vroegtijdig onderbreekt, kunnen de klachten weer terug komen.
Onze apotheker vertelt u alles over het gebruik van Amoxicilline.

Bijsluiter

Zoals het geval is bij elk medicijn, kunnen er bij het gebruik van amoxicilline bijwerkingen optreden. U kunt bijvoorbeeld wat last krijgen van uw maagdarmkanaal, doordat het niet alleen de bacteriën doodt die voor de infectie hebben gezorgd, maar ook andere bacteriën. In de bijsluiter van het geneesmiddel valt te lezen welke mogelijke bijwerkingen er bekend zijn en hoe groot de kans is dat deze optreden. Mocht u erg veel last hebben van bijwerkingen of u er zorgen over maken, dan is het raadzaam dit aan de arts te melden.

doktersdienst