Astma is een chronische ziekte die niet verholpen kan worden, mensen die astma hebben, lopen altijd rond met geïrriteerde slijmvliezen, er is tot op heden geen oplossing om astma te genezen. In Nederland komt astma meer voor bij mannen, dan bij vrouwen. Meer dan een half miljoen Nederlanders hebben de diagnose.

Hoe de aandoening ontstaat is weinig duidelijkheid, wel weet men dat het in veel gevallen erfelijk is. Als één van beide ouders astmatisch is, is de kans vijftig procent dat het kind er ook mee te maken krijgt, hebben beide ouders astma, dan is de kans nog groter. Niet iedereen krijgt op dezelfde leeftijd last van astmaklachten. Tevens lijkt er een verband te zijn tussen te vroeg geboren kinderen en astma. Ook kinderen van wie de moeder rookte tijdens de zwangerschap lijken meer last te hebben van allergieën en astma.

Symptomen astma

Er zijn een aantal symptomen waaraan astma te herkennen is. Aangezien dit vrij algemene symptomen zijn, is het vaak moeilijk vast te stellen of iemand astma heeft. Een huisarts of longarts kan hier zekerheid in bieden. Astma uit zich bij veel mensen in een combinatie van herkenbare symptomen.

Over het algemeen hoest iemand met astma veel en maken de slijmvliezen in neus en longen meer slijm aan dan gebruikelijk. Hoesten is vervolgens een natuurlijke reactie van het lichaam om het overtollige slijm het lichaam uit te krijgen. Slijm dat vast blijft zitten in de luchtwegen zorgt voor een benauwd gevoel, het is hierbij een stuk lastiger om te ademen. U bent bij kleine inspanning al snel buiten adem. Iemand die kortademig is, gaat snel hijgen. Het voelt hierbij alsof het onderste deel van de longen op slot zit.

astma medicijnen

Het meest bekende en misschien ook het meest vervelende symptoom van de ziekte astma. Iemand met een astma-aanval heeft het gevoel te stikken. Dit komt doordat de longen vol zitten met lucht, lucht die niet ververst kan worden. Iemand met een astma-aanval krijgt in sommige gevallen tachtig procent minder lucht binnen dan iemand zonder astma. Het is een zeer eng gevoel, maar in principe niet gevaarlijk. Belangrijk is om kalm te blijven als u een astma-aanval heeft. Probeer de luchtwegen vrij te krijgen en verwijder strakke kleding.

Piepend ademen komt ook vaak voor, bij prikkelingen vernauwd de luchtpijp zich, hierdoor is er minder ruimte voor de lucht om doorheen te gaan.

Oorzaken astma-aanval

Een astma-aanval is niet altijd te voorkomen, maar er is zeker invloed op uit te oefenen. Als astma-patient is het belangrijk zoveel mogelijk prikkels te vermijden. Onderstaande prikkels komen vaak voor:

- Huisdieren. Mensen met astma kunnen over het algemeen niet tegen huisdieren. Het ligt niet aan de haren die het huisdier achterlaat, maar aan de huidschilfers. Het is het best om contact met huisdieren zo veel mogelijk te vermijden.
- Huisstofmijt. Huisstofmijt komt voor in elk huishouden. Hoe schoon uw huis ook is. Toch is er iets dat u kunt doen om huisstofmijt zo veel mogelijk te ontlopen. Namelijk door uw huis te saneren. Saneren wil zeggen dat tapijt, kleedjes, en stofnesten zo veel mogelijk uit het huis verwijdert worden. Vervang de stoffen bank bijvoorbeeld voor een leren bank en koop speciale hoezen voor uw beddengoed. Was het beddengoed ten minste eens per twee weken en ventileer het huis regelmatig.
- Parfums en andere geuren. Ook een onschuldig parfum kan een astma-aanval uitlokken. Probeer daarom zo veel mogelijk parfumvrije producten te kopen. Haast alles is tegenwoordig in een parfumvrije variant te koop!
- Luchtvervuiling. Op luchtvervuiling is weinig invloed uit te oefenen. Toch is het voor iemand met astma de moeite waard om er goed over na te denken in een drukke stad te gaan wonen. In een drukke stad is de lucht over het algemeen een stuk meer vervuild dan elders.
- Rook. Roken bij astma is natuurlijk erg slecht. Iemand met astma heeft van zichzelf al snel last van vernauwde luchtwegen, roken verergert dit enkel. Ook meeroken is erg slecht. Probeer drukke kroegen waar volop gerookt wordt dus te vermijden. Behalve sigarettenrook is andere soorten rook ook slecht voor iemand met astma.

Leven met astma

Astma is een chronische ziekte en vooral vervelend omdat u altijd rekening moet houden met situaties waarbij de klachten verergeren. Wordt u geconfronteerd met de ziekte zal u uw levensstijl op een aantal punten moeten veranderen, u ademt zo’n 80% minder lucht in (of uit) dan iemand zonder astma. Hoewel dit een zeer ongemakkelijke situatie is voor de patiënt, is het niet gevaarlijk, een inhalator kan verlichting brengen.

De longen zijn bij deze aandoening extra gevoelig voor prikkels. Voor iemand met astma kan het bijvoorbeeld veel klachten opleveren wanneer iemand in een nabijgelegen ruimte rookt. Ook uitlaatgassen, huisdieren of huisstofmijt kan ervoor zorgen dat de longen van een astmapatiënt gevoelig reageren wat zich uit in hoesten en benauwdheid . Vaak zwellen de slijmvliezen in neus, keel en longen op.

Sporten zal de conditie van uw longen verbeteren en een positief effect hebben, door elke dag minimaal een halfuur te bewegen worden de ademhalingsspieren sterker, ook neemt de longinhoud toe. Veel mensen met astma vinden het eng om te sporten, ze zijn bang dat ze hierdoor juist een aanval krijgen. Sporten met astma is dan ook even wennen, maar gelukkig zijn er ook mogelijkheden om via de fysiotherapeut te sporten.

doktersdienst