Avodart is een geneesmiddel dat de werkzame stof dutasteride bevat. Het medicijn valt in de groep anti-androgenen, de zogenoemde 5-alfareductaseremmers, en wordt gebruikt voor de behandeling van mannen met een vergrootte prostaat. Deze aandoening wordt benigne prostaathyperplasie genoemd, of afgekort BPH. Hierbij ontstaan klachten met het plassen, doordat de prostaatklier op de urinebuis drukt en daardoor het plassen bemoeilijkt. Klachten kunnen bijvoorbeeld zijn dat u vaak moet plassen of last hebt van nadruppelen. Deze prostaatvergroting is een normaal verschijnsel bij mannen op hogere leeftijd.

Dutasteride

De stof dutasteride remt in het lichaam de werking van het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Dihydrotestosteron, afgekort DHT, wordt namelijk door het lichaam uit het hormoon testosteron gemaakt en is verantwoordelijk voor de groei van de prostaat. Door het gebruik van avodart, met de werkzame stof dutasteride, wordt deze werking van het geslachtshormoon verminderd, waardoor de prostaat kleiner kan worden en de urinebuis weer meer ruimte krijgt. Hierdoor zullen de klachten bij het plassen op den duur ook afnemen.

Omdat avodart bedoeld is voor het verkleinen van de prostaat, wordt dit middel alleen aan mannen voorgeschreven. Als u problemen hebt bij het plassen, die door een vergroting van de prostaat veroorzaakt worden, dan is het dus mogelijk dat u baat hebt bij het gebruik van avodart.

avodart

Uiteraard dient u hiervoor een arts te raadplegen om vast te stellen wat de oorzaak is van de klachten. Wanneer een arts het gebruik aanraadt, zal het middel waarschijnlijk voor langere tijd voorgeschreven worden. Het duurt namelijk enige tijd voordat des werking merkbaar is. Vaak wordt een gebruik van tenminste zes maanden aangeraden.
Onze apotheker vertelt u alles over het gebruik van Avodart.

Avodart gebruiken

Het medicijn is beschikbaar in capsules. Over het algemeen kun je de capsules op ieder gewenst moment van de dag innemen. Om te voorkomen dat u een dosis vergeet in te nemen, is het handig om het medicijn op een vast moment te gebruiken bijvoorbeeld elke ochtend bij het ontbijt. Lees voordat u begint met het gebruik eerst goed de bijsluiter door. Hierin staat ook vermeld welke bijwerkingen er bekend zijn en wanneer u het geneesmiddel beter niet kunt gebruiken. Er kan namelijk een wisselwerking optreden als ue ook andere medicijnen gebruikt. Het is in dat geval aan te raden de apotheek of een dokter te raadplegen voordat u begint met het gebruik van dit medicijn voor prostaatklachten.

doktersdienst