Azitromycine is een antibioticum of penicilline dat ingezet kan worden bij de behandeling van infecties in het lichaam. Het wordt geplaatst in de groep macroliden en vermindert de groei van bacteriën door de eiwit-aanmaak binnen de bacterie te blokkeren. Hierdoor kan een infectie uit het lichaam verdwijnen. Omdat het vele soorten bacteriën kan doden, kan het geneesmiddel ingezet worden voor diverse infecties, zoals bijvoorbeeld infecties van de luchtwegen, denk aan bronchitis of longontsteking, geslachtsziektes, infecties in het maagdramkanaal of huidinfecties. Ook kunt u denken aan gebruik van dit medicijn bij keelpijn of oorontsteking.

De werking van azitromycine

Via de bloedbaan komt azitromycine na inname in het lichaam terecht en kan het vrijwel alle weefsels bereiken. Het remt vervolgens de aanmaak van eiwitten, waardoor bacteriën niet verder kunnen groeien en zullen sterven. Azitromycine werkt vrij snel, binnen een aantal uur begint de remmende werking op de groei van bacteriën al. De afname van klachten is doorgaans binnen een aantal dagen te merken. Als een arts azitromycine voorschrijft, zal het meestal gaan om een kuur van ongeveer één tot vijf dagen. Afhankelijk van het soort infectie zal de arts de duur van de kuur bepalen. U moet een kuur altijd helemaal afmaken.

Azitromycine is meestal niet het eerste middel waaraan gedacht wordt bij bacteriële infecties. Om het opbouwen van resistentie tegen dit middel te voorkomen, worden doorgaans eerst andere soorten antibiotica voorgeschreven.

azitromycine

Azitromycine wordt vooral gebruikt wanneer de bacterie die de infectie veroorzaakt ongevoelig is voor andere antibiotica. Ook kan het voorgeschreven worden wanneer u allergisch of overgevoelig bent voor andere soorten antibiotica. Het is belangrijk om bij de apotheek aan te geven wanneer dit het geval is.
Onze apotheker vertelt u alles over het gebruik van Azitromycine.

Het gebruik van azitromycine

Azitromycine is beschikbaar in tabletvorm of als drankje. De dosering en duur van de kuur wordt door een arts bepaalt. Tabletten kunt u zonder te kauwen in hun geheel doorslikken met een glas water. Wanneer azitromycine als drank wordt gebruikt, is het belangrijk de fles vooraf telkens goed te schudden, zodat de suspensie goed mengt. Vervolgens meet u de dosering af met een maatlepel of spuit. Het is het beste om het geneesmiddel op een vast moment in te nemen, zo wordt voorkomen dat de dosering wordt vergeten. Wanneer u de kuur niet afmaakt, kan het gebeuren dat de klachten terugkeren.

doktersdienst