Een bijholteontsteking is een ontsteking van het slijmvlies in de bijholten. Deze bijholten zitten in het bot van de bovenkaak. De bijholten zijn via een kleine opening verbonden met de neus-keelholten. Wanneer een verkoudheid voor verstopping zorgt in de bijholten spreken we van een bijholteontsteking. Door de verstopping kan het snot niet meer uit de bijholten en zorgt dit voor een pijnlijke druk.

Bij een normale verkoudheid is het slijmvlies van de bijholten ontstoken, maar dit is dan niet vanzelfsprekend een bijholteontsteking. We spreken pas van een bijholteontsteking als er klachten zijn van een lopende of verstopte neus en pijn in de bijholten. Vaak wordt deze pijn erger bij het voorover bukken en kauwen. Een andere kenmerkende verschijnsel is dat de pijn zich slechts aan één kant van het gezicht voordoet.

Het virus of de bacterie die de verkoudheid veroorzaakt zorgt ook voor een slijmvliesontsteking, het slijmvlies in de bijholten en neus-keelholten zwelt op. Samen met snot zorgt deze ervoor dat de opening tussen beide holten dicht gaat zitten waardoor kan snot niet meer uit de bijholten kan komen en een verstopping veroorzaakt. U hoeft niet naar een dokter, het vrij houden van uw neus is voldoende, gebruik van een neusspray die de verstopping tegengaat.

Een neusspray helpt bij een verstopte neus

neusspray

Symptomen

Een bijholteontsteking kan behoorlijk pijnlijk zijn, vooral bij voorover buigen. De pijn van de bijholteontsteking zal weer afnemen op het moment dat u terugveert en weer rechtop gaat staan. Bij een bijholteontsteking gaat het om andere holten in het gezicht dan bij een voorhoofdsholteontsteking al is het onderscheid soms lastig te maken. Ook hier is de ontsteking te voorkomen door de luchtwegen in de neus goed open te houden. De bijholteontsteking is op een vergelijkbare manier te behandelen als de voorhoofdsholteontsteking met een neusspray. In de meeste gevallen heb je wat langer last van de bijholteontsteking meestal enkele weken.

Ook de bijholteontsteking gaat vanzelf weer over zonder doktersonderzoek, zorg voor een goede weerstand door goed en gezond te eten en voldoende rust te nemen, frisse lucht en een goede hygiëne doen de rest. Na verloop van tijd zult u merken dat het lichaam de ontsteking aan het opruimen is.

Bijholteontsteking behandelen

Een behandeling tegen bijholteontsteking is niet nodig. Deze geneest vaak vanzelf binnen 1 tot 4 weken. Wanneer de pijn erg wordt kunnen pijnstillers gebruikt worden. Ook is het mogelijk om door middel van stomen de ontsteking te verlichten. Een andere mogelijkheid die kan helpen is het druppelen van zout water in de neus. Verder is het afwachten tot de ontsteking vanzelf overgaat. Het helpt om rook te vermijden, omdat dit het slijmvlies irriteert en de genezing kan vertragen of zelfs de ontsteking kan verergeren.

doktersdienst