Bent u benieuwd hoe een blaasontsteking ontstaat en hoe u hem herkent om vervolgens te weten wat u er aan kunt doen? We vertellen u er alles over zodat u er in het vervolg goed mee om kunt gaan. Het is om te beginnen verstandig om de symptomen door te nemen, zodat u weet of u er inderdaad mee te maken heeft. U kunt ook een thuistest gebruiken om te ontdekken of u een blaasontsteking of urineweginfectie heeft, deze test werkt snel en effectief binnen enkele minuten weer u de uitslag.

Blaasontsteking symptomen

De blaasontsteking symptomen laten zich over het algemeen gemakkelijk herkennen, omdat ze betrekking hebben op het gebied rondom de blaas. De eerste aanwijzing is dat u wat vaker aandrang voelt om naar het toilet te gaan, ook op het moment dat u niet kunt plassen. De blaasontsteking zorgt er voor dat u moeite heeft om de plas op te houden, of je in ieder geval dat gevoel krijgt.

Een ander symptoom heeft betrekking op pijn bij het plassen, vanwege een ontsteking in de plasbuis. Dit is de plaats waar de ontsteking zich over het algemeen begint te ontwikkelen, om zich daarna te verplaatsen naar de blaas. Het kan ook voorkomen dat de blaasontsteking begint in de blaas bijvoorbeeld omdat deze niet helemaal ledigt tijdens het plassen. Er blijven bacteriën in achter, die kunnen zorgen voor een ontsteking.

blaasontstekingtest

Blaasontsteking behandeling

De behandeling kent twee verschillende stadia. De eerste kunt u zelf oplossen, de andere is een verder gevorderd stadium waarbij u contact moet zoeken met een arts. Indien u te maken heeft met een beginnende blaasontsteking is het verstandig wat extra vitamine C in te nemen en voldoende water te drinken zodat u veel blijft plassen. De bacteriën worden dan in de meeste gevallen op een natuurlijke wijze afgevoerd waardoor u er geen last meer van heeft.

Het is bij een beginnende blaasontsteking van belang om hygiënisch te werk te gaan, maak bij het afvegen een beweging van de vagina naar de anus. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën vanuit de darmen niet in de plasbuis terecht kunnen komen. Bovendien is het verstandig om dagelijks een handwarme douche te nemen en uw handen geregeld te wassen.
medicijnen

Heeft de bacterie zich kunnen ontwikkelen tot een blaasontsteking? Dan is de kans groot dat het niet meer lukt om daar zelf iets aan te doen. Het is dan verstandig een antibiotica kuur van 3 dagen te nemen. Dit is een korte kuur, waarmee de E. Coli bacterie gedood wordt en u weer normaal kunt plassen. Maak de kuur altijd af, ook op het moment dat u geen last meer heeft van de ontsteking. In de meeste gevallen wordt een blaasontsteking behandeld met Doxycycline, een antibioticum dat zeer effectief is. U kunt eventueel een alternatief gebruiken, wanneer u allergisch bent voor sulfa.

Blaasontsteking bij mannen en vrouwen

Een blaasontsteking komt bij mannen minder vaak voor dan bij vrouwen. In 20% van de gevallen betreft het mannen, wat aangeeft dat het vooral voor vrouwen van belang is om waakzaam te zijn. Zeker bij een zwangerschap is het verstandig om de blaasontsteking tijdig te laten behandelen, zodat deze niet kan uitgroeien tot een nierbekkenontsteking.

De blaasontsteking bij mannen komt vaak op wat oudere leeftijd voor wanneer de prostaat groeit en er voor zorgt dat de urine minder hard stroomt. De vertraagd doorstroming kan ertoe leiden dat er bacteriën aan de plasbuis kunnen hechten.

In de meeste gevallen ligt de oorzaak van een blaasontsteking in een infectie, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om interstitiële cystitis, waarbij er sprake is van een pijnlijk blaas syndroom, waarvan we de oorzaak niet goed kennen. Ook kan medicijngebruik of een bestralingsbehandeling last veroorzaken.

Blaasontsteking en seks

Blaasontsteking en seks hebben onlosmakelijk met elkaar te maken. In veel gevallen is het de E. Coli bacterie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van blaasontsteking. Deze bacterie dragen we met ons mee in onze dikke darm, daar waar deze niet schadelijk is. Op het moment dat deze bacterie in de plasbuis terecht komt kan deze zich echter gaan ontwikkelen tot een ontsteking. Tijdens de seks komen we met de plasbuis dicht in de buurt bij de anus, waardoor de bacterie over kan worden gedragen en zich een blaasontsteking kan ontwikkelen. Ga na het vrijen even plassen, ook al is er geen aandrang, u voorkomt dat de bacterie zich kan gaan ontwikkelen tot een blaasontsteking. Dit is zeker voor vrouwen aan te raden omdat hun plasbuis wat korter is en bovendien dichterbij de anus zit.

Raadpleeg een arts

Het is bij een blaasontsteking in een aantal gevallen van belang om de dokter te raadplegen. Houden de symptomen bijvoorbeeld langer dan 48 uur aan of is er geen sprake (meer) van een duidelijke afname is het zaak om daar direct melding van te maken. Ook op het moment dat u vermoedt dat u zwanger bent of u meer dan 4 besmettingen per jaar hebt is het verstandig contact op te nemen om de behandeling op de juiste manier vorm te geven.

doktersdienst