Een bloedneus of neusbloeding is een aandoening waar iedereen wel eens last van heeft, hoe vaak is moeilijk vast te stellen, aangezien een bloedneus geen erge aandoening is en men het meestal niet nodig vindt om een huisarts te bezoeken. Een bloedneus komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en neemt bij het ouder worden toe.

Een bloedneus te gemakkelijk te herkennen omdat er spontaan bloed uit één of beide neusgaten komt lopen. De meeste bloedneuzen ontstaan voor in de neus rondom het neustussenschot. De bloedvaatjes in dit gebied beschadigen gemakkelijk. Deze variant is in de meeste gevallen onschuldig en zijn zelf te behandelen. Bloedneuzen die ontstaan achter in de neus kunnen gevaarlijker zijn en hebben vaak ook een afwijkende oorzaak. Als u last heeft van zo’n bloedneus is het verstandig om een dokter te raadplegen.

Een bloedneus kan verscheidene oorzaken hebben en het is vaak ook heel moeilijk om te constateren wat daadwerkelijk de oorzaak was. Neuspeuteren, hard niezen of een stoot op de neus zijn een reden om een bloeding in de neusholte te laten ontstaan. Een wondje in de neus of een ontsteking van het neusslijmvlies kunnen ook de veroorzaker van een bloeding zijn. Er zijn meerdere factoren, die een verhoogde kans op een bloedneus geven, zoals hoge bloeddruk, ouderdom, gebruik van bloedverdunners of een verkoudheid/griepje.

bloedneus

Behandelen van een bloedneus

In de meeste gevallen is het niet nodig een huisarts te bezoeken en kunt u deze zelf behandelen, bijvoorbeeld door het dichtknijpen van neus gedurende tien minuten. Snuit u neus en ga vervolgens zitten, knijp uw neus vlak onder het neusbeen dicht en ga ongeveer 10 minuten met uw hoofd licht voorover gebogen zitten. Zorg ervoor dat u tijdens het dichtknijpen door uw mond gaat ademen om druk op de neus te voorkomen. U kunt eventueel een natte koude doek in uw nek leggen om de bloedtoevoer te remmen.

U moet vooral niet gaan liggen of achterover hangen, dit kan ervoor zorgen dat het bloed de keel in loopt. Probeer ook rustig te blijven en vermijd inspanningen, aangezien dit de bloeddruk kan laten stijgen. Nadat u een bloedneus heeft gehad is het verstandig om deze een paar dagen met rust te laten. Dit houdt in dat u zo min mogelijk moet snuiten en als het moet dan zo zachtjes mogelijk en vooral niet in uw neus te gaan peuteren.

Bloeding achter in de neus

Als bovenstaande behandelmethode niet werkt of als u er zeker van bent dat de bloeding achter in de neus is ontstaan, dan is het verstandig om uw huisarts te raadplegen. Uw huisarts kan vervolgens medicijnen voorschrijven, die ervoor zorgen dat de bloedvaatjes samengetrokken worden en zo het bloeden wordt gestapt. De huisarts kan ook zelf uw bloedneus behandelen door middel van het aan/inbrengen van een gaasverband of tampon.

Het is verstandig om een arts te raadplegen als u regelmatig kampt met een bloeding in de neus of als u bloedverdunners gebruikt. Deze kan u eventueel doorverwijzen naar een KNO-arts die gaat onderzoeken of de bloedneus geschikt is om dicht te etsen, dicht te branden of te tamponneren.

doktersdienst