Buccastem is een geneesmiddel dat de werkzame stof prochloorperazine bevat en dat ingezet wordt tegen misselijkheid. Het is een stof die in staat is om bepaalde receptoren in de hersenen te blokkeren. Het gaat daarbij om specifieke receptoren in het braakcentrum van de hersenen. Door deze te blokkeren wordt de braakreflex geremd en neemt het gevoel van misselijkheid af. Hierdoor kan buccastem effectief ingezet worden bij diverse vormen van misselijkheid, het medicijn is alleen op recept verkrijgbaar.

Wanneer wordt buccastem voorgeschreven

Buccastem kan gebruikt worden bij klachten op het gebied van misselijkheid en overgeven. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan reisziekte, maar het wordt ook vaak voorgeschreven aan patiënten die last hebben van aanvallen van migraine. Naast de hevige, stekende hoofdpijn waar migraine om bekend staat, en de overgevoeligheid voor licht en geluid, hebben patiënten met migraine ook vaak last van misselijkheid en overgeven. Als dit het geval is dan kan een arts buccastem voorschrijven om ervoor te zorgen dat de misselijkheid en het overgeven verminderen.

Buccastem is verkrijgbaar in tabletvorm voor volwassenen en voor kinderen vanaf twaalf jaar, voor jongere kinderen is dit geneesmiddel niet geschikt. De tabletten moeten langzaam in de mond worden opgelost, er op kauwen of in hun geheel doorslikken is niet wenselijk. De manier om ze te laten oplossen is door ze onder de bovenlip te plaatsen, tegen het tandvlees aan.

buccastem

De tablet blijft daar dan kleven en zal in één tot twee uur tijd volledig oplossen. Omdat u in die tijd niet kunt eten of drinken, is het aan te raden om buccastem na het eten in te nemen.
Onze apotheker vertelt u alles over het gebruik van Buccastem.

Bijsluiter

Net als andere geneesmiddelen, kan ook buccastem voor bijwerkingen zorgen. Het is belangrijk om de bijsluiter van het geneesmiddel goed door te lezen, voordat u met het gebruik van buccastem begint. Hierin wordt uitgelegd welke bijwerkingen er zouden kunnen optreden. Soms komen symptomen voor als duizeligheid, een droge mond of slapeloosheid. Niet iedereen mag zomaar buccastem gebruiken, er kunnen contra indicaties zijn die ervoor zorgen dat het gebruik niet veilig is, bijvoorbeeld wanneer iemand overgevoelig is voor prochloorperazine of wanneer er sprake is van een leveraandoening. Raadpleeg een dokter of overleg met een apotheker wanneer er andere medicijnen worden gebruikt die een eventuele wisselwerking kunnen hebben met de werkzame stof prochloorperazine.

doktersdienst