Buikpijn kan meerdere oorzaken hebben en om te bepalen welke oorzaak het zou kunnen zijn die de pijn in de buik veroorzaakt is de plek van de pijn van belang. Zo kun je namelijk buikpijn ervaren aan de linkerkant, maar ook aan de rechterkant van de buikstreek en in het midden. Tevens is de ene buikpijn de andere natuurlijk niet, want pijn op diverse manieren worden ervaren. Je kunt bijvoorbeeld steken in je buik hebben of buikgriep, maar je kunt ook een zeurende pijn ervaren of buikkrampen.

Buikpijn is een veelvoorkomende gezondheidsklacht die kan voorkomen in de hele buikregio, de grens loopt tot de ribbenboog en het middenrif. Er bestaan verschillende soorten buikpijn. Het soort pijn heeft veel te maken met de locatie er van. De buikpijn oorzaken vaststellen is vaak een taak van een arts, maar soms kunt u met een aantal kleine veranderingen de pijn weghalen, waardoor u weer gezond en pijn vrij kan leven. Als u weet wat er mankeert kunt u op zoek naar een oplossing. Als de buikpijn langere tijd aanhoudt is het verstandig om medische hulp te zoeken, maar het kan geen kwaad om zelf op onderzoek te gaan bijvoorbeeld met behulp van deze klachtencheck.

Oorzaken buikpijn

Wanneer u aan de linkerkant van de buik pijn ervaart kan dit verschillende oorzaken hebben. Bij vrouwen komt het vaak voor dat de pijn is af te leiden uit de eierstokken of de eileiders, maar ook kunnen pijnklachten voortkomen uit de dikke darm.

Pijn in het midden van de buik wordt vaak veroorzaakt door blaasproblemen, voor vrouwen is de oorzaak veelal te zoeken in de baarmoeder, ook menstruatiepijn openbaart zich daar vaak.

Buikpijn aan de rechterkant kan het gevolg zijn van een darmprobleem, vaak gaat het om een verstopping in de dikke darm of een ontsteking in de blindedarm. Bij vrouwen kan de pijn pijn ook afkomstig zijn van de eierstokken.

Acute buikpijn is een snel opkomende pijn die vervolgens weer afneemt. De periode tussenin is er echter vaak eentje van flinke pijnen en een soms ondraaglijk gevoel. Het is belangrijk om op het moment dat acute buikpijn optreedt hier niet al te lang mee te blijven rondlopen, uw huisarts kan u verder helpen.

Meer weten over medicijnen bij buikpijn?

buikpijn

Soms heeft de oorzaak met voeding te maken. Een andere keer heeft het weer te maken met uw levensstijl. Er zijn diverse aandoeningen welke buikpijn kunnen veroorzaken zoals buikgriep, voedselvergiftiging, blinde darm ontsteking, nierstenen, hepatitis, galblaas aandoening en een alvleesklier ontsteking . Zowel galblaas ziekte als alvleesklier ontsteking zijn vaak het gevolg van galstenen, welke vaker voorkomen tijdens de zwangerschap. Onder druk van de groeiende baarmoeder op darmweefsel kan een verstopping in de darmen optreden.

Chronische buikpijn

Constante buikpijn kan uw leven beïnvloeden het is erg vervelend om iedere dag last te hebben van buikpijn. Meestal is het geen levensbedreigende pijn, maar is het wel lastig om de pijn te hebben. Het wordt officieel pas chronisch genoemd als de pijn langer dan drie maanden aanhoud. Hierbij moet de pijn wel voortdurend zijn en aanhouden. Bij chronische buikpijn hoort dus geen geslachtsgemeenschap pijn of menstruatiepijn.

Als een arts vaststelt dat er meer onderzoek gedaan moet worden, dan wordt de patiënt doorgestuurd naar een gynaecoloog. Hier worden de klachten besproken en wordt er gekeken naar uw dagelijkse leven. Sommige gynaecologen geven vooraf een vragenlijst mee. Om de oorzaak vast te stellen kunnen verschillende onderzoeken gedaan worden. Er kan een inwendig onderzoek gedaan worden of een kijkoperatie. Er kan tijdens het onderzoek een afwijking gevonden worden, waardoor de buikpijn ontstaat. Maar het kan ook voorkomen dat er geen afwijking wordt gevonden die de pijn verklaard.

De constante buikpijn moet uiteraard behandeld worden. Als er een oorzaak gevonden wordt, dan gaat de gynaecoloog hiermee aan de slag. Maar er is ook een groep mensen waarbij geen afwijking gevonden wordt. Het kan zijn dat de pijn stress heeft veroorzaakt. Als er geen afwijking gevonden wordt dan kan dit al een stuk stress wegnemen, waardoor de pijn minder wordt, eventueel krijgen vrouwen fysiotherapie aangeboden.

Constante pijn kan bij sommige patiënten worden veroorzaakt door de baarmoeder. Vrouwen kunnen besluiten om de baarmoeder te laten verwijderen. Door de baarmoeder te verwijderen verdwijnt de pijn. Deze operatie wordt alleen uitgevoerd als er geen kinderwens meer is. Bij een groot aantal vrouwen verdwijnt de pijn na de operatie. Maar er is ook een gedeelte waarbij de pijn na het verwijderen van de baarmoeder niet weg is.

Buikpijn verhelpen

Met een aantal tips is buikpijn vaak te verhelpen, hulp hoeft lang niet altijd medisch te zijn, soms is het te verhelpen met een aantal huis, tuin en keuken middeltjes. Verkeerd voedsel of een verkeerde leefstijl kan ervoor zorgen dat je buikpijn krijgt. Er zijn een aantal producten, waarmee de buikpijn minder wordt zoals de kruiden pepermunt, gember en Aloë Vera. Het drinken van thee helpt ook tegen de buikpijn, kamille en honing helpt de buik tot rust te brengen. Ook het eten van yoghurt kan helpen, hierin zitten belangrijke bacteriën die helpen bij het tot rust brengen van je maag en buik.

Een goede hulp is warm water, dat helpt de buikstreek weer tot rust te brengen. Eventueel kan je een warme douche nemen en de douchekop op je buik zetten. Doe dit minimaal tien minuten voor het gewenste effect. Ook wil een warme kruik verlichting brengen, vooral bij menstruatiepijn wordt dit als een aanrader gezien.

Er zijn een aantal medicijnen die goed helpen tegen buikpijn. Als dit niet werkt dan zijn er nog een aantal andere medicijnen die ook nog eens de misselijkheid wegnemen. Nog een tip zijn lichte maagzuurremmers of het gebruik van actieve kool bij diarree. Als laatste tip kunnen zware maagzuurremmers gebruikt worden, zorg ervoor dat bij alle medicijnen voldoende water gedronken wordt om de maag te ontzien.

Meer informatie over pijn in de buik.

Buikpijn bij zwangerschap

Regelmatige pijn in de buik is een veelvoorkomende klacht tijdens zwangerschap, en hoewel er wellicht niets aan de hand hoeft te zijn, kan het ook een signaal zijn dat er een probleem is. Hevige en aanhoudende buikpijn moet nooit genegeerd worden. We zullen hier een opsomming maken van de meest voorkomende oorzaken van buikpijn of een ongemakkelijk gevoel tijdens zwangerschap, maar het is belangrijk om niet meteen aan de hand van deze oorzaken of symptomen zelf een diagnose te stellen en in alle gevallen een huisarts of specialist te raadplegen. Indien u pijn in de (onder)buik ervaart, welke gepaard gaan met buikkrampen, bloedingen, koude rillingen, vaginale afscheiding, koorts, zwak gevoel, pijn of ongemak bij het plassen of zelfs misselijkheid en overgeven, of als de pijn na een aantal minuten rust nog niet wegzakt, is het verstandig een specialist te raadplegen.

Een buitenbaarmoederlijke of ectopische zwangerschap ontstaat wanneer een bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder nestelt, meestal in een van de eileiders. Het kan kramp en andere symptomen veroorzaken in een vroeg stadium van de zwangerschap. Indien men dit onbehandeld laat, kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zelfs levensbedreigend worden. Het is daarom noodzakelijk om meteen contact op te nemen met uw specialist of huisarts indien u een van deze symptomen heeft: Buikpijn of pijn en of ongemak in de regio van uw bekken, vaginale vlekken of bloedingen(deze kunnen bruin of rood van kleur zijn, aanhoudend of met tussenpozen voorkomen), pijn welke erger wordt tijdens lichamelijke activiteit, bij het hoesten of pijn in de schouder. Wanneer u hevig bloedt of tekenen van shock ervaart(zoals een sterk versnelde hartslag, duizeligheid, flauwvallen of een bleke, klamme huid.), bel dan direct 112.

Vaginale vlekken en bloedingen zijn meestal de eerste symptomen van een miskraam, gevolgd door pijn in de buik, een paar uur tot een paar dagen later. Het bloeden kan licht of hevig zijn, de pijn kan zich als kramp voordoen of van aanhoudende, milde of hevige aard zijn. Dit kan zich ook als rugpijn of druk op het bekken manifesteren. Bel uw huisarts als u tekenen vermoedt van een miskraam. Bij aanhoudende scherpe pijn of hevig bloedverlies dient u te alle tijde uw huisarts of bij acute nood 112 te bellen.

Neem direct contact op met uw huisarts of vroedvrouw indien u voor 37 weken een van de volgende symptomen van een vroeggeboorte ervaart: Een toename in vaginale afscheiding, of een verandering van afscheiding (bijvoorbeeld als het waterig of bloedig wordt, zelfs als dit minimaal is). Vaginale vlekken of bloedverlies. Buikpijn, menstruatieachtige kramp, of meer dan vier weeën per uur. Een vergroting van druk op het bekken. Pijn in de onderrug, zeker als u deze nog niet gehad heeft.

Zwangerschapsvergiftiging is een complexe aandoening tijdens de zwangerschap welke veranderingen in de bloedlichamen teweegbrengt en meerdere organen kan beïnvloeden, waaronder de hersenen, nieren en de lever. Men spreekt van zwangerschapsvergiftiging bij hoge bloeddruk en de aanwezigheid van proteïne in de urine, na 20 weken zwangerschap. Symptomen kunnen variëren van een opgezwollen gezicht, wallen rondom de ogen, opgezwollen handen, enkels en voeten. Het vasthouden van vocht kan een flinke gewichtstoename betekenen. Bij ernstige zwangerschapsvergiftiging kan men hevige pijn of gevoeligheid in de bovenste regionen van de buik ondervinden. Ook zijn stevige hoofdpijn, vertroebeld zicht, misselijkheid en overgeven hierbij niet uitgesloten.

Placentale afscheiding is een levensbedreigende aandoening waarbij de placenta of moederkoek zich afscheidt van de baarmoeder, al dan niet helemaal of gedeeltelijk, voordat de baby geboren is. Er is een grote verscheidenheid aan symptomen bij deze aandoening. Een placentale afscheiding kan soms een duidelijke bloeding veroorzaken, maar in andere gevallen gebeurt er in eerste instantie niets, of vindt er een hele lichte bloeding plaats. Ook kunnen een gevoelige baarmoeder, rugpijn en regelmatige weeën voorkomen. Zelfs een merkbaar minder actieve baby kan een symptoom zijn.

Zwangerschap maakt een vrouw vatbaarder voor allerlei ontstekingen aan de urineleiders, ook nierontsteking zijn hier geen uitzondering. Symptomen van een blaasontsteking kunnen bestaan uit pijn, ongemak, een branderig gevoel tijdens het urineren, een vervelend gevoel bij het bekken, of pijn in de onderbuik, een regelmatige drang om te moeten plassen, ook al is er bijna geen urine in de blaas aanwezig. Een troebele, onaangenaam ruikende, soms bloedige urine komt hierbij ook regelmatig voor.

Indien u dergelijke klachten heeft kunt u het beste meteen uw arts raadplegen, omdat een onbehandelde blaasontsteking tot een nierontsteking of vroeggeboorte kunnen leiden. Tekenen dat de ontsteking naar uw nieren is overgegaan, en dat je meteen medische hulp nodig heeft, zijn hoge koorts, koude rillingen, zweten, pijn in de onderrug, misselijkheid en overgeven. Mogelijk is er ook pus of bloed in de urine aanwezig.

Maagzweer

Een maagzweer is vervelend en zorgt voor pijn in de bovenbuik, met de juiste medicatie kunt u er snel weer vanaf zijn. Een maagzweer is een soort van wondje dat is ontstaan door de Helicobactor Pylori bacterie en kan ontstaan in de maag zelf maar ook net daarbuiten in de twaalfvingerigedarm. De bacterie is niet altijd de aanstichter van de maagzweer, deze zou ook kunnen ontstaan door pijnstillers en bloedverdunners.

Een maagzweer is naast pijn in bovenbuik te herkennen aan misselijkheid, een opgeblazen gevoel, neiging tot overgeven en een verminderde eetlust. Te lang blijven rondlopen met een maagzweer leidt tot een maagbloeding. Met de juiste medicijnen bent u vaak na een week van de klachten af.

Buikvliesontsteking

Een buikvliesontsteking komt veelal voort uit een infectie. Naast buikpijn zijn er vaak ook klachten als overgeven en koorts. Een van de meest voorkomende gevolgen van een buikvliesontsteking is verkleving van de darmen waardoor die verstopt raken. Een buikvliesontsteking moet snel behandeld worden om de klachten niet te verergeren, snel contact met een dokter is dan ook aan te raden.

Blaasontsteking

Vrouwen zijn gevoeliger voor het oplopen van een blaasontsteking dan mannen. En een blaasontsteking kan voor flink wat pijn in de onderbuik zorgen. Naast die pijn zijn er vaak ook problemen met plassen. Met een eenvoudige antibiotica kuur is de ontsteking snel verholpen en daarmee ook buikpijn.

Zwangerschap

Het is geen geheim dat bij zwagerschap ook buikklachten voorkomen. Bij een zwangerschap en pijn in de buik zullen veel vrouwen direct het gevoel hebben dat er iets mis is. Gelukkig is dit maar zelden het geval, de klachten ontstaan door veranderingen in het lichaam en gaan vanzelf weer over, bij twijfel kunt u natuurlijk een dokter raadplegen.

Obstipatie

Bij pijn in de buik zijn er veel aanwijsbare oorzaken waar onder meer ook obstipatie bij hoort. Het is een verstopping ten gevolge van problemen met de dikke darm. Naast buikpijn kunt u pijn ervaren bij het ontlasten zelf en een opgeblazen gevoel hebben. Gezonde voeding dat rijk is aan vezels en meer beweging helpt bij het voorkomen van dit soort klachten. Pijn in de buik hoeft niet altijd te betekenen dat er iets met je lichaam aan de hand is, iedereen heeft wel eens buikpijn zonder dat er verder iets aan de hand is.

Vitaminetekort

Vitamines zijn van belang voor de gezondheid in de buik. Tekorten veroorzaken buikpijn en narigheid. Er ontstaat buikpijn bij een ijzer, vitamine b en vitamine D tekort. De pijn ontstaat in de onderbuik. De oorzaak kan achterhaald worden met een bloedtest.

doktersdienst