Candida is een soort gist dat bij vrijwel alle vrouwen aanwezig is in de vagina, de darm, de mond en de huid. Deze gist is op zich onschuldig, maar door bepaalde factoren kan deze gist draden gaan vormen. Vanaf dat moment wordt het een schimmel genoemd en kan men last krijgen van klachten. De schimmel kan tot uiting komen op de mond, de endeldarm, de slijmvliezen van geslachtsorganen en op de huid. De schimmel doet zich hoofdzakelijk voor bij vrouwen.

Candida wordt normaal gesproken als voedsel gebruikt door goede bacteriën. Daardoor wordt het in toom gehouden. Het kan echter zijn dat deze bacteriën worden vernietigd, waardoor de Candida veranderd in een schimmel. Deze bacteriën kunnen worden vernietigd door medicijngebruik, zoals de anticonceptiepil of antibiotica. Maar ook veelvuldig gebruik van geraffineerde koolhydraten, langdurige stresssituaties en de aanwezigheid van parasieten kunnen de goede bacteriën vernietigen. De schimmelinfectie komt meestal alleen voor bij mensen met een verminderd immuunsysteem.

Veel mensen denken dat Candida een soa is, maar dit is het niet. De schimmelinfectie zelf ontstaat namelijk vrijwel nooit door seksueel contact. Enkel de gist kan worden overgegeven. Als de partner een verminderde weerstand heeft en bijvoorbeeld medicijnen gebruikt, is er wel een kans dat hij of zij de schimmelinfectie krijgt. De partner hoeft niet te worden behandeld, behalve als hij of zij zelf ook klachten heeft. De besmettingskans van moeders die borstvoeding geven op baby’s en andersom is wel groot. Dit komt doordat de moeder en de baby allebei een verminderde weerstand hebben. Als een van beiden besmet is, dienen beiden behandeld te worden.

candida

Wat zijn de symptomen?

De eerst symptomen van candida zijn infecties en jeuk bij de anus, omdat dit vlak bij de geslachtsorganen ligt. Veel mensen hebben ook last van winderigheid, buikkrampen, een opgeblazen gevoel en obstipatie. Later zal de Candida de beschermende slijmlaag in de darmen doorbreken, waardoor het in het bloed terecht komt. Vanaf dat moment kan het alle plaatsen in het lichaam bereiken en kunnen mensen last krijgen van veel symptomen.

Er zijn wel meer dan vijftig symptomen die kunnen optreden als Candida zich door het hele lichaam heeft verspreid. Bij de meeste Candida slachtoffers zijn slechts een aantal van deze symptomen aanwezig. De belangrijkste klachten zijn klachten aan de geslachtsorganen, klachten aan de spijsverteringsorganen, klachten van het immuunsysteem, klachten van het hormonale systeem, klachten met het energieniveau en klachten van de spieren en gewrichten.

Candida behandelen

Een Candida schimmelinfectie is op zich vrij onschuldig en heeft geen ernstige gevolgen op de lange termijn. Het kan echter wel zo zijn dat de Candida steeds weer terugkeert en erg hardnekkig is. De schimmel kan verantwoordelijk zijn voor maanden of jaren chronische klachten. Dan is het verstandig om de Candida te behandelen, zodat men geen last meer heeft van de symptomen.

Bij een ernstige Candida-infectie die steeds terugkeert, is behandeling nodig. De arts zal dan onderzoeken welk Candida-type het is en een behandeling met schimmeldodende medicijnen instellen. De schimmeldodende medicijnen hebben tot doel de Candida onder controle te krijgen en de natuurlijke balans van het lichaam te herstellen. Deze kuur volgt men voor een bepaalde tijd. Om de balans in het lichaam te herstellen is het ook van belang dat de dagelijkse voeding wordt aangepast. Vermijd alcoholhoudende dranken, koffie, koemelkproducten, chocolade, drop en producten met toegevoegde geraffineerde suikers en gist. Verse groenten, volwaardige graanproducten, kruidentheeën, melkzure producten, noten en peulvruchten zijn gezonde voeding die helpen het lichaam in balans te brengen en de Candida te verdrijven.

Candida kan ook worden bestreden met caprylzuur. De celwand van de Candida wordt aangetast door dit vetzuur. Witte bloedcellen kunnen de gist dan gemakkelijker opruimen. Caprylzuur zit in moedermelk en kokosnoten. Het is van belang dat er genoeg goede bacteriën in de darmen zitten, zodat de gist zich niet opnieuw tot een schimmel kan vormen. Een probioticum bevat melkzuurvormende bacteriën die de overgroei van Candida tegengaan. Het is het beste om een probioticum in poedervorm of in een capsule te gebruiken. In de meeste zuiveldrankjes met probioticum zit namelijk suiker, waardoor de Candida weer zal groeien.

doktersdienst