Cholesterol is een vetachtige substantie. Het is niet in water en in bloed oplosbaar, zodat het een bouwstof vormt en kan zijn voor cellen en hormonen en gal. Het speelt ook een rol bij de spijsvertering en is het een bouwstof voor het zenuwstelsel. Om het cholesterol te transporteren zit het verpakt in eiwitbolletjes, de zogenaamde lipoproteïnen.

Er zijn 2 soorten cholesterol, namelijk het goede HDL en het slechte LDL. De reden dat LDL het slechte cholesterol wordt genoemd is het feit dat het zich kan binden aan de binnenkant van het vatenstelsel en zodoende hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Daarnaast is er nog VLDL wat de triglyceriden zijn.

Van een te hoog cholesterol merkt u weinig, het is een stille sluipmoordenaar, pas op de lange termijn kunt u klachten krijgen zoals hartproblemen. De kransslagaders van het hart kunnen dichtgeslibd zijn en zodoende klachten als benauwdheid en pijn op de borst geven, ook kunt u een tia krijgen. Een te hoog cholesterol zorgt voor dichtgeslibde aderen en de daaruit voortvloeiende ziekten.

Te hoog cholesterol

Verhoogde cholesterol wordt hypercholesterolemie genoemd, het LDL is in verhouding met het HDL niet meer in de juiste verhouding. Een te hoog cholesterol is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Daarom wordt er veel onderzoek naar gedaan en wordt er vrijwel altijd bij een regulier bloedonderzoek gekeken naar het cholesterol. Het komt namelijk in de westerse wereld veel voor dat het te hoog is. Ook daarbuiten wel, maar des te meer eenzijdig voedsel, overgewicht en roken maken dat er een te hoog cholesterol in het bloed voorkomt.

Te hoog cholesterol wordt via bloedprikken vastgesteld. Overigens wordt dan het cholesterol gemeten als 3/4 is LDL, en de rest is HDL en VLDL (triglyceriden) Een te hoog cholesterol is een totaal cholesterol van >5 mmol/l. Om het simpel te houden is het te hoog bij een waarde van hoger dan 5 en goed bij een totaal waarde van onder de 5.

bloedtest

Ook het LDL en HDL tellen mee, maar eerst wordt er gekeken naar het totale cholesterol en dan vooral naar het “slechte” LDL. Een LDL niveau van onder de 2,5 is perfect en een HDL boven de 1 is erg gunstig, want het ruimt het teveel aan het cholesterol op uit het bloed. Ook wordt er gekeken naar de ratio zoals het LDL gedeeld door het HDL. Dit is vaak een betere voorspeller voor hart- en vaatziekten dan het totale cholesterol.

HDL is te laag onder 0,9, LDL is te hoog bij 3,5 en optimaal onder de 2,5, Triglyceriden(een andere vetachtige stof in het bloed) onder de 2,2 vanaf 16 jaar(nuchter). De ratio totaal cholesterol / HDL moet kleiner zijn dan 5. Ook de ratio LDL/ HDL wordt wel eens vergeleken en LDL op zich ook. Dus cholesterolwaardes worden op meerdere manieren bekeken.

De lever maakt het cholesterol aan.

Het goede HDL ruimt het cholesterol op, het vervoert het teveel naar de lever om het zodoende uit te scheiden via de ontlasting. LDL vervoert cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam voor celopbouw. Het meest cholesterol wordt in de lever aangemaakt, maar ook door de in het eten voorkomende verzadigde vetten worden er in omgezet.

De lever zorgt voor een evenwichtige verdeling van cholesterol in het bloed en nieuwe aanmaak. Bij veel verzadigde voeding en weinig bewegen en roken, kan dit evenwicht verstoord worden, medicijnen hebben soms een negatieve invloed.

Risico op hart- en vaatziekten

Voor het risico op hart- en vaatziekten wordt ook gekeken naar de hoogte van de bloeddruk, leeftijd, overgewicht, levensstijl, roken en diabetes, tenslotte wordt er gekeken of er hart- en vaatziekten in de familie voorkomen. Een licht verhoogd cholesterol van bijvoorbeeld 5,5, maar geen verdere problematiek kan in principe weinig kwaad. Meestal bij een cholesterolniveau van boven de 6,5 gaat de huisarts denken aan medicijnen om het te verlagen, soms kan echter een dieet uitkomst bieden. Bij een waarde van 8 of hoger krijgt u altijd medicijnen als Lipostat, Crestor of Omacor.
medicijnen

De medicijnen die via onze arts besteld kunnen worden ziet u hierboven, ze bestaan meestal uit statines die erg doeltreffend zijn, maar wel de nodige bijwerkingen kunnen hebben. Ook daarom zal eerst een dieet worden aanbevolen en als dat niet helpt moet men levenslang cholesterol verlagende medicijnen slikken. Ook bewegen (meer) zal worden aangeraden, aangezien dat het goede HDL verhoogd wat weer op zijn beurt de ratio totaal cholesterol/HDL cholesterol verlaagd. Dit is namelijk een goede voorspeller voor hart- en vaatziekten. Ook anders eten kan dus helpen, meer onverzadigde vetzuren als olijfolie en andere vloeibare onverzadigde vetzuren in het dieet of überhaupt in het normale voedingspatroon scheelt al enorm. Ook noten en dan voornamelijk amandelen kunnen prima het LDL verlagen en het HDL doen verhogen.

Er zijn verschillende soorten medicijnen om het cholesterol omlaag te krijgen. Zoals eerder vermeld zijn het vooral de statines die worden voorgeschreven, want deze zijn veilig en effectief. Zo’n 30 tot 40% verlaging wordt dan bereikt in een paar maanden tijd.

Oorzaken te hoog cholesterol

- Vet eten en dan vooral verzadigde vetten.

- Te weinig lichaamsbeweging.

- Overgewicht.

- Roken.

- Teveel alcohol.

- Erfelijke aanleg.

- Een ziekte.

- Een te traag werkende schildklier.

Advies bij een te hoog cholesterol

- Gebruik magere melk in plaats van (half)volle melk en ander mager zuivel.

- Neem olijfolie om in te bakken in plaats van vaste bak- en braadvetten. Dus alles wat bij kamertemperatuur vloeibaar is kan men gebruiken om in te bakken en braden.

- Eet weinig of geen snacks, wel kunnen weer noten worden gegeten, want die zitten boordevol goede vetten die het cholesterol doen dalen.

- Eet vezelrijk, dus neem wat zemelen bij het ontbijt, vooral vezels uit groente en fruit hebben goede stoffen om het hart te beschermen.

- Neem plantensterolen die aan bepaalde zuivelproducten worden toegevoegd, die zorgen ervoor dat er vanuit de darmen minder cholesterol wordt opgenomen waardoor het cholesterol in het bloed met 10 procent kan dalen.

- Drink geen oploskoffie, daar zit teveel aan verzadigde vetten in, vooral in de varianten met een smaakje.

- Drink thee en andere producten waarin veel flavonoïden zitten, het zorgt er namelijk voor dat de vaten schoon gehouden. Dit komt omdat er sterke antioxidanten in groene thee zitten, waardoor er minder oxidatie in het bloed plaats vind met een lagere bloeddruk als gevolg. Echter is voor dit alles nog geen hard bewijs , maar kleine onderzoeken hebben wel aangetoond dat het drinken van vooral groene thee een gunstig effect heeft.

- Er zit cholesterol in eieren, maar in principe kunt u om dag een ei eten. De hartstichting adviseert een maximum van drie eieren per week. Het is absoluut niet zo dat er bij een te hoog cholesterol geen eieren meer mogen worden gegeten.

- Eet vooral zo weinig mogelijk verzadigd vet, neem bijvoorbeeld vis of visolie voor de onverzadigde vetzuren zoals omega 3.

- Bewegen, en dan helpt het al om een half uur te wandelen. Intensiever sporten hoeft niet per se als men zich maar houdt aan een half uur per dag matig intensief sporten/wandelen. -

- Drink weinig tot geen alcohol, hoogstens twee glazen alcoholische dranken per dag. Overigens is bij wijn weleens gezegd en geschreven dat het goed zou zijn voor uw gezondheid, maar dat is bij niet meer dan 2 glazen per dag.

doktersdienst