Wanneer u klachten heeft als gevolg van een bacteriële infectie, dan kan uw arts u ciprofloxacine voorschrijven, het is een werkzame stof die behoort tot de groep geneesmiddelen die chinolon-antibiotica worden genoemd. Het medicijn geldt als een sterk antibioticum dat doorgaans pas wordt ingezet als is gebleken dat andere soorten van antibiotica niet of niet voldoende effectief zijn in het verminderen van de klachten die als gevolg van de infectie zijn ontstaan. Ook kan het voor worden geschreven wanneer er een overgevoeligheid is voor andere soorten antibiotica. U kunt het medicijn alleen op voorschrift van uw arts krijgen.

Behandeling van infecties

Ciprofloxacine werkt in de behandeling van infecties door bacteriën, doordat het in staat is om veel verschillende soorten bacteriën te doden. De werkzame stof zorgt er in uw lichaam voor dat de aanmaak van een eiwit, dat belangrijk is voor de groei van de bacteriën, af wordt geremd. Doordat de bacteriën vervolgens niet meer kunnen groeien, sterven ze uiteindelijk af en kan de infectie uw lichaam verlaten. Door het middel in te nemen, komt het in uw bloedbaan terecht en kan op die manier door het lichaam verspreid worden. Zo kan het de bacteriën, die de oorzaak zijn van uw klachten, doden, waardoor u zich snel beter zal gaan voelen.

Ciprofloxacine wordt, net als andere soorten antibiotica, meestal voorgeschreven als kuur. Het kan zijn dat u al voor het einde van de kuur het gevoel hebt dat u volledig bent hersteld, omdat uw klachten zijn verdwenen.

ciprofloxacine

Toch is het van belang om de kuur alsnog af te maken. Er kunnen namelijk nog bacteriën in het lichaam aanwezig zijn. Zodra u stopt met de kuur, kunnen deze bacteriën weer gaan groeien en kan de infectie terug komen. Om dit te voorkomen, moet u altijd de kuur volledig afmaken. De duur van de kuur hangt af van de oorzaak van de infectie. De arts vertelt u hoe lang u het geneesmiddel moet blijven gebruiken.
Onze apotheker vertelt u alles over het gebruik van Ciprofloxacine.

Bijsluiter

Ciprofloxacine kan door het lichaam minder goed worden opgenomen wanneer er gelijktijdig ook calcium wordt ingenomen. U mag het medicijn daarom niet tegelijk met melkproducten gebruiken. Ook is het van belang dat u veel water drinkt tijdens de kuur. Lees voordat u met dit geneesmiddel gaat beginnen altijd eerst goed de bijsluiter door en overleg bij twijfel over het gebruik, of over eventuele bijwerkingen, altijd met een arts of apotheek.

doktersdienst