Conjunctivitis is een ontsteking van de bindvliezen van het oog: het slijmvlies dat de binnenzijde van de oogleden met de oogbol verbindt. Het is een zeer vaak voorkomend oogprobleem dat gemakkelijk wordt verspreid. Door een virus of een allergie en soms een bacterie worden de bloedvaten in de ogen geirriteerd waardoor de ogen rood worden. Meestal geneest de ontsteking vanzelf en gespecialiseerde medische hulp is slechts in een minderheid van de gevallen nodig.

Conjunctivitis kan veroorzaakt worden door een infectie met een bacterie of virus, allergie of irritatie. De meeste gevallen zijn te wijten aan een infectie met een bacterie of een virus. In zeldzame gevallen kan infectie met een schimmel de oogontsteking veroorzaken. De meeste ziekteverwekkende virussen die conjunctivitis veroorzaken zijn vrij onschuldig. Het gaat meestal om dezelfde virussen als degene die verkoudheden veroorzaken. Sommige virussen kunnen meer ernstige symptomen en een pijnlijk gevoel veroorzaken, zoals infectie met het herpesvirus (dat ook koortsblaasjes kan veroorzaken). Infectie met bacteriën is de meest voorkomende oorzaak van conjunctivitis bij kinderen. Allergische conjunctivitis komt vaker voor bij mensen die ook andere allergieën hebben, zoals astma of hooikoorts. Vaak voorkomende oorzaken zijn allergie aan huisstofmijt of dierenharen. Irritatie door een vreemd voorwerp in het oog, of door chemische dampen, stof of rook kan ook bindvliesontsteking veroorzaken.

Gebruik Optilast oogdruppels bij een ontsteking van het oog.

oog

Het is vaak moeilijk om enkel op basis van de symptomen de oorzaak van conjunctivitis te achterhalen, de meest voorkomende ziektetekens van conjunctivitis zijn:

- roodheid van het bindvlies en het oog
- duidelijk zichtbare bloedvaatjes in het oogwit
- zwelling van de bindvliezen
- verhoogde tranenvloei
- jeukende of brandende ogen
- soms verhoogde lichtgevoeligheid
- korstvorming tussen oogleden en wimpers, vooral na het ontwaken
- het gevoel dat er iets in het oog zit
gele of soms groene uitvloei uit het oog, vooral bij bacteriële infectie

De symptomen beginnen bij een bacteriële oorzaak vaak in een oog en kunnen naar het andere oog overgezet worden. Bij een allergische oorzaak kunnen ook andere tekens van allergie aanwezig zijn, zoals een jeukende neus, niezen of astma symptomen. Een virale conjunctivitis kan samengaan met een verkoudheid en keelontsteking. Bij infectie met het herpesvirus kan het hoornvlies aangetast worden.

Behandeling conjunctivitis

De behandeling hangt af van de oorzaak. Het is niet altijd nodig om een arts te bezoeken als men een conjunctivitis heeft. Oogdruppels met kunsttranen kunnen de ergste symptomen verlichten. Indien het oog pijnlijk is, er ernstige roodheid is of er problemen met het zicht optreden is een bezoek aan de arts aan te raden. Ook bij langdurige symptomen of verergerende ziektetekens kan men best een afspraak met de huisarts maken al is de exacte oorzaak van conjunctivitis vaak moeilijk te achterhalen. De meest voorkomende vorm is een virale infectie. Meestal geneest een virale conjunctivitis vanzelf binnen één tot twee weken, zonder medicatie. In het geval van infectie met het herpesvirus kunnen antivirale medicijnen toegediend. worden. Ook de andere vaak voorkomende vorm van oogontsteking ten gevolge van bacteriële infectie geneest vaak spontaan. Het inbrengen van oogdruppels met antibiotica kan het ziekteverloop verkorten en de genezing versnellen. De behandeling heeft al binnen een dag een gunstig effect. Bij allergische conjunctivitis is het aangewezen alle contact met de allergie opwekker te vermijden. Indien dit onmogelijk is kan men behandelen met medicijnen.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen, de infectieuze vormen kunnen van persoon op persoon overgedragen worden, soms kunnen echte epidemieën ontstaan. Het is daarom belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen. Met de volgende handelingen vermijd je dat je oogontsteking op anderen kan overgaan:

- Was je handen met zeep.
- Wrijf niet in je ogen.
- Was je ogen en de uitvloei eruit meermaals per dag.
- Was je kussens en lakens.
- Zorg ervoor dat handdoeken, oogdruppels en make-up niet door anderen gebruikt worden.

doktersdienst