Diclofenac is een geneesmiddel dat een pijnstillende werking heeft. Het is onder te verdelen in de groep medicijnen die niet-steroïde ontstekingsremmers worden genoemd. Het werkt door de stof prostaglandine af te remmen. Prostaglandine is een stof die vaak verantwoordelijk is voor het ontstaan van ontstekingsreacties. De werkzame stof is in staat om de aanmaak van prostaglandine tegen te gaan, waardoor de klachten die u als gevolg van de ontsteking heeft, af zullen nemen. Klachten kunnen bijvoorbeeld zijn een zwelling van de huid, gewrichtspijn, klachten rondom de menstruatie, jicht, koorts en verkoudheid.

Snelle werking

Diclofenac is verkrijgbaar in de vorm van tabletten of zetpillen. Ook kan het als infuus toegediend worden. In dat geval zal uw arts of een verpleegkundige het middel bij u toedienen. Wanneer u het tablet voorgeschreven krijgt, kunt u deze innemen met een glas water. De werking van het geneesmiddel is binnen een uur merkbaar doordat de pijn dan afneemt. Wanneer u tabletten slikt met een vertraagde afgifte dan kan het iets langer duren voordat u het effect merkt. De werking van deze tabletten houdt wel langer aan dan van een gewone tablet, namelijk zo’n twaalf tot vierentwintig uur. Een gewone tablet werkt ongeveer zes uur. Zwellingen of een rode huid zouden binnen een week moeten verminderen.

Door het remmen van de aanmaak van prostaglandine, kan het slijmvlies in de maag dunner worden. Hierdoor kunnen maagklachten optreden, zoals bijvoorbeeld het ontwikkelen van een maagzweer.

diclofenac

Wanneer u al maagklachten heeft, als u bijvoorbeeld al eens een maagbloeding heeft gehad, kan het zijn dat u diclofenac niet mag gebruiken. Overleg in dit geval goed met uw arts of het gebruik van dit geneesmiddel voor u veilig is. Uw arts kan u soms ook een tablet voorschrijven die resistent is tegen maagsap. Deze tabletten zijn omhuld met een speciale laag, die ervoor zorgt dat de werkzame stof pas vrijkomt wanneer het medicijn zich in de darmen bevindt. Daarmee wordt de maag ontzien.
Onze apotheker vertelt u alles over het gebruik van Diclofenac.

De bijsluiter lezen

Wanneer u diclofenac gaat gebruiken is het van belang dat u eerst goed de bijsluiter door leest. Zoals elk geneesmiddel kunnen er contra-indicaties zijn die het middel voor u ongeschikt maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van andere medicijnen die een wisselwerking hebben met het medicijn. Ook mag u het middel niet gebruiken als u overgevoelig bent voor de stof diclofenac of wanneer u bepaalde aandoeningen heeft. Overleg bij twijfel altijd met uw arts.

doktersdienst