Domperidon is een geneesmiddel dat ingezet wordt bij het behandelen van misselijkheid en overgeven. Het wordt onderverdeeld in de groep anti-emetica. Door de bewegingen van de maag te stimuleren, gaat de maaginhoud sneller van de maag naar de darmen. Het voedsel komt dus eerder in de darmen terecht, wat ervoor zorgt dat de maag sneller leeg is. Bij een lege maag is er een kleinere kans op misselijkheid en neigingen om te gaan braken. Daarnaast bevindt zich in de hersenen een braakcentrum, dat gestimuleerd wordt door bepaalde prikkels. Het medicijn zorgt ervoor dat deze prikkels de hersenen minder goed kunnen bereiken, waardoor eveneens de misselijkheid minder zal worden.

Op recept verkrijgbaar

Domperidon is alleen te krijgen op recept van uw arts. Het wordt geleverd in de vorm van tabletten of als een drankje. Na inname van het medicijn duurt het ongeveer een half uur voordat de werkzame stof begint te werken. Het effect van de werking van domperidon duurt ongeveer zes tot acht uur. U mag maximaal acht tabletten slikken per etmaal. Kinderen onder de twaalf jaar of kinderen die lichter zijn dan vijfendertig kilo mogen dit medicijn niet gebruiken.

Domperidon kan in verschillende situaties worden voorgeschreven, wanneer het gaat om klachten door misselijkheid of overgeven. De oorzaak van deze klachten kan divers zijn. U kunt bijvoorbeeld misselijk zijn als gevolg van een aanval van migraine, of u kunt last hebben van maagklachten of reisziekte.

domperidon

Daarnaast kunnen sommige medische behandelingen misselijkheid tot gevolg hebben. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de bijwerkingen van een chemokuur of misselijkheid na een narcose. In al deze gevallen kan domperidon voor geschreven worden om de klachten van misselijkheid en overgeven te helpen verminderen.
Over het gebruik van Domperidon.

Bijsluiter

Niet voor iedereen is dit een geschikt geneesmiddel. Wanneer u bijvoorbeeld lijdt aan hartritmestoornissen of aan een aandoening aan de lever, dan mag u dit medicijn niet gebruiken. Ook wanneer u overgevoelig bent voor de stof domperidon is dit middel voor u niet geschikt. Het is daarom van belang dat u uw arts goed op de hoogte brengt van uw eventuele gezondheidsproblemen. Ook als u al andere medicijnen gebruikt, moet u uw arts inlichten. Niet alle medicijnen gaan goed samen met dit geneesmiddel. Soms ontstaat er tussen verschillende medicijnen een wisselwerking, die een negatieve invloed heeft op de werking van de geneesmiddelen. Overleg daarom altijd eerst met een arts.

doktersdienst