Doxycycline is een geneesmiddel dat wordt toegepast bij bacteriële infecties. Het medicijn wordt onderverdeeld in de groep tetracycline antibiotica. Net als andere vormen van antibiotica werkt doxycycline doordat het in staat is bacteriën in uw lichaam te doden. De werkzame stof doxycycline zorgt ervoor dat de aanmaak van eiwitten in de bacterie tegen wordt gehouden. Hierdoor kunnen de bacteriën zich niet verder delen en sterven tenslotte af. Deze werking maakt doxycycline een geneesmiddel dat effectief ingezet kan worden bij de bestrijding van een bacteriële infectie.

Bestrijden van infecties

Doxycycline wordt dus voorgeschreven voor de behandeling van klachten die het gevolg zijn van een infectie door een bacterie. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan infecties aan de luchtwegen, zoals bronchitis of bijholteontstekingen, infecties aan de huid en blaasontsteking, maar ook aan ziektes als malaria of Q-koorts of de ziekte van Lyme. Daarnaast kan doxycycline gebruikt worden als geneesmiddel bij bepaalde geslachtsziekten. Wanneer u gestart bent met het gebruik van het middel, zullen doorgaans binnen enkele dagen de klachten, die het gevolg zijn van de bacteriële infectie, afnemen.

Doxycycline kan toegediend worden in de vorm van injecties door een arts of een verpleegkundige. Daarnaast is het ook verkrijgbaar in de vorm van tabletten, capsules of oplostabletten, welke vorm geschikt is zal de arts bepalen.

doxycycline

Doxycycline wordt doorgaans voorgeschreven als kuur, de duur hangt af van de soort infectie. Bij Q-koorts kan de behandeling bijvoorbeeld aanmerkelijk langer duren dan bij de meeste andere soorten infectieziekten. Doorgaans duurt een kuur ongeveer zeven tot tien dagen. Ook als de klachten eerder al zijn verdwenen, moet u toch altijd de kuur afmaken. Anders loopt u een hoger risico dat de infectie weer terugkomt, doordat nog niet alle bacteriën uit het lichaam waren verdwenen.

Contra-indicaties

U mag doxycycline niet zomaar gebruiken en het is dan ook alleen op recept te krijgen. Met sommige andere medicijnen kan een wisselwerking ontstaan, waardoor het gebruik van dit geneesmiddel niet veilig is. Als u doxycycline krijgt voorgeschreven, is het daarom van belang dat de apotheker wordt informeert over eventuele andere medicijnen die u gebruikt. Bij elk gebruik van medicijnen is er een kans op bijwerkingen. Daarover kunt u meer lezen in de bijsluiter. Wanneer u klachten krijgt als gevolg van het gebruik van het medicijn, informeer dan een dokter of apotheek.

doktersdienst