Heeft u last van een geïrriteerde huid? Wellicht heeft u last van eczeem. Het is belangrijk om te weten dat eczeem absoluut niet vies of besmettelijk is. Wanneer een ander in contact komt met eczeem zal hij of zij daardoor geen eczeem krijgen. In dit artikel wordt duidelijk wat de oorzaken van eczeem kunnen zijn en wat u er tegen kunt doen. Daarnaast wordt het ook duidelijk hoe u eczeem kunt behandelen zodat u zo min mogelijk last er van heeft.

De meeste mensen die last hebben van eczeem hebben aanleg voor allergie. Dat wil zeggen dat men er in de meeste gevallen niks aan kan doen. Eczeem is te herkennen aan de jeuk die continu aanhoudt. Daarnaast kunnen mensen die eczeem hebben last hebben van roodheid, schilfertjes, zwellingen, bultjes, blaartjes, korsten en kloven.

eczeem

Oorzaken eczeem

Eczeem kan op veel verschillende manieren ontstaan, er is veel onderzoek geweest naar eczeem maar een specifieke oorzaak is niet aan te wijzen. Sommige mensen krijgen het bij grote temperatuur schommelingen, of in koude of warme tijden. Andere mensen krijgen het van cosmetica of parfum, maar ook door de zon. Daarnaast spelen andere factoren een rol. Heeft iemand last van stress of staat hij onder druk? Vaak ziet u dan dat ook eczeem sneller komt opzetten. Ook kan dit het geval zijn bij weinig slaap. Veel vet eten kan ook een oorzaak zijn. Het eten van varkensvlees wordt ook vaak aangewezen als een boosdoener. Zoals u ziet is er niet één ding aan te wijzen het kan door meerdere oorzaken ontstaan. Je bent er gevoelig voor of niet.

Eczeem is een reactie van de huid. De huid is in de meeste gevallen te droog. De huid geeft eigenlijk aan dat het vocht nodig heeft. Het nemen van een lange douche is wellicht een oplossing waar u direct aan denkt. Dit werkt echter averechts want uiteindelijk zorgt dit er juist voor dat de huid droger wordt. Een vocht inbrengende crème of vaseline (vet) zorgt er voor dat de huid minder droog wordt. U wilt zich natuurlijk blijven douchen. Het is echter aan te bevelen om een douchebeurt tot het minimum te beperken met een maximum van vijf minuten. Wanneer u uiteindelijk doucht gebruik dan niet te heet water en vermijd zoveel mogelijk geparfumeerde douche gels en shampoos. Bij verschillende drogisterijen is het mogelijk om douche gels en shampoos op neutrale basis te kopen. Blijft de eczeem aanhouden, gebruik dan een crème die helpt.

Behandelen van eczeem

Het behandelen van eczeem is per persoon verschillend. Iedereen heeft namelijk een ander huidtype en daarom is het niet mogelijk om één crème of zalfje voor te schrijven die voor iedereen werkt (behalve de crème op doktersvoorschrift). Door gebruik te maken van zalfjes en crème houdt u voor een beperkte tijd de jeuk tegen. Er is op het moment nog geen medicijn of behandeling die eczeem voor altijd laat verdwijnen.

Zoals in de vorige paragraaf al aangeven is het verstandig om pH neutrale zeep te gebruiken. Bent u klaar met douchen? Dep dan uw huid af in plaats van dat u uw handdoeklangs het lichaam schuurt (zoals u dat wellicht gewend bent om te doen). Gebruik na het douchen direct een vette/vocht inbrengende crème die pH neutraal is. De crème die de meeste mensen gebruik is vaseline. Deze crème is te koop bij drogisterijen en apotheken.

Heeft u toch jeuk? Dan is de eerste reactie vaak om flink te krabben. Het helpt heel even tegen de jeuk maar het komt altijd weer terug, en vaak vele malen erger. Verplicht u zelf om niet te krabben. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door uw nagels regelmatig te knippen. Hierdoor is het moeilijker om te krabben en zorgt er daarnaast voor dat u uw huid niet beschadigd.

Hebben de bovenstaande tips toch niet de oplossing? Dan is echt tijd om actie te ondernemen. Fucidin is het meest veel voorkomende medisch hulpmiddel dat wordt uitgeschreven. Dit zorgt er namelijk voor dat de jeuk tegen wordt tegen gegaan waardoor u minder zult krabben. Fucidin een crème die zorgt dat de jeuk stopt en de roodheid afneemt.

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem is een langdurige vorm die veel voor komt. Het komt vaak voor dat dezelfde persoon ook last heeft van allergische reacties zoals hooikoorts of astma. Deze vorm gaat gepaard met veel jeuk en kan in hevigheid toe of afnemen. Als het een aangeboren afwijking betreft, verdwijnt deze vaak zo tegen de puberteit. Het kan ook voorkomen dat deze afwijking pas op een latere leeftijd begint en naarmate de persoon ouder wordt, hoe meer deze de afwijking dan toeneemt, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.

Atopisch eczeem komt zeer vaak voor bij kinderen één op de vijf kinderen krijgt er last van. De exacte oorzaak is nog altijd niet helemaal duidelijk maar er speelt zeker een allergische achtergrond mee. De meeste kinderen met atopisch eczeem groeien er vanzelf uit weinig volwassenen hebben er last van.

Atopische dermatitis is een ziekte die steeds vaker voorkomt, wat de reden daarvan is kunnen artsen nog niet achterhalen maar mogelijks speelt een doorgedreven hygiëne een rol in het ontstaan van de aandoening. Atopisch eczeem is een allergische aandoening die voorkomt bij mensen die een aangeboren (genetische) aanleg hebben tot het ontwikkelen van allergieën. Deze mensen hebben een atopische constitutie en zijn gevoelig aan allergieën in al hun vormen.

Als u last heeft van eczeem is het heel belangrijk om hygiënisch te werk te gaan om verdere ontsteking te voorkomen. Er zijn middelen die u eventueel kunt gebruiken om de jeuk wat te verlichten, maar raadpleeg eerst met uw arts om zo snel mogelijk het probleem effectief te verhelpen.

Allergisch contacteczeem treedt op bij direct huidcontact met het allergeen, de allergie opwekkende stof. Zowat alle mogelijke substanties kunnen contact eczeem veroorzaken, maar bekende schuldigen zijn onder andere nikkel, parfum, rubber, latex, detergenten, zepen, sommige geneesmiddelen en sommige planten. Allergisch eczeem of contacteczeem is een huidaandoening waarbij jeukende, rode bobbeltjes op de huid ontstaan. Het uit zich als een ontstoken of geïrriteerde huid met bobbeltjes, roodheid, schilfering en jeuk. De behandeling bestaat uit de verlichting van jeuk en het vermijden van krabben.
Meer informatie over eczeem.

doktersdienst