Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening die ontstaat door bacteriën. Er kan na onveilig vrijen een infectie ontstaan op een plek die afhangt van de manier waarop men heeft gevreeën. Ook zonder penetratie kan men een besmetting oplopen. De bacterie kan zich innestelen in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus of keel. Twee dagen tot twee weken na besmetting ontstaan de eerste symptomen waarna direct actie moet worden ondernomen.

Hoe ontstaat gonorroe?

Er zijn een aantal aanwijzingen die duiden op een besmetting met de soa, bij een vrouw kan de vaginale afscheiding groen worden en onaangenaam gaan ruiken. Het kan zijn dat plassen een branderig gevoel geeft of zelfs pijn doet. Er zijn ook vrouwen die geen last hebben van symptomen. Bij een man kan er een slijmerige afscheiding of een geelgroene pus uit de penis druppelen, dit wordt ook wel een druiper genoemd. Mannen kunnen een branderig gevoel of pijn krijgen bij het plassen.

Bij zowel mannen als vrouwen kan de keel geïnfecteerd raken en een keelontsteking ontstaan die gepaard gaat met koorts en opgezette klieren. Als de anus is geïnfecteerd, kan dit een branderig gevoel geven of gaan jeuken. Er zijn mensen die geen symptomen ondervinden, maar ze kunnen de infectie wel op anderen overdragen. Soms komen de bacteriën in de bloedbaan terecht waardoor ze zich door het lichaam kunnen verspreiden en op andere plaatsen een ontsteking veroorzaken, zoals in de gewrichten, keel en ogen.
Gonorroe is goed te behandelen met antibioticum.

gonorroe medicijn voorschrijven

Gevolgen op lange termijn

Gonorroe kan worden overgedragen bij de bevalling wat kan worden voorkomen door de vrouw tijdens de zwangerschap te behandelen. De infectie kan opstijgen naar de eileiders via de baarmoeder, in de meeste gevallen ontstaat er dan een eileiderontsteking die zich kan uitbreiden naar de buikholte om vervolgens last te krijgen van pijn in de onderbuik en koorts. De eileiders kunnen verstopt raken doordat de ontsteking verklevingen en littekens veroorzaakt, hierdoor kunnen vrouwen onvruchtbaar raken of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap krijgen.

Net als bij vrouwen kan ook bij mannen de ontsteking opstijgen al komt dit minder vaak voor. Via de zaadleiders kunnen de bacteriën in de bijbal en de prostaat komen, wat kan leiden tot bijbal- of prostaatontsteking. Een bijbalontsteking gaat gepaard met pijn in de balzak die soms uitstraalt naar de lies. Er is dan een zwelling te voelen in de balzak. Soms is de zaadstreng ook opgezwollen en pijnlijk. Een ontsteking van de bijbal kan een ontsteking van de teelbal veroorzaken, maar dit komt weinig voor. Als dit wel het geval is, zal de teelbal ook opzwellen en pijnlijk aanvoelen. Bij een ontstoken prostaat kan een man moeilijk plassen en zal dit waarschijnlijk pijn doen, er kan ook koorts ontstaan.

Gonorroe symptomen zijn bij mannen vaak duidelijker aanwezig dan bij vrouwen, maar over het algemeen zijn dit de meest voorkomende:

- Pusachtige afscheiding uit de plasbuis die geel of groen van kleur is, ofwel een druiper.
- Toename in de vaginale afscheiding, die afscheiding kan stinken of pusachtig zijn.
- Pusachtige en/of slijmerige afscheiding in de ontlasting.
- Irritatie en/of pijn tijdens het plassen.
- Jeuk en/of irritatie bij de anus.
- Verlies van bloed tussen twee menstruaties door.
- Opgezette klieren in de hals of keelontsteking.
- Andere ontstekingen in het lichaam, zoals bijvoorbeeld een ontstoken oog of ontsteking in gewrichten.

Gevolgen gonorroe bij mannen

Mannen lopen kans op een bijbalontsteking en een ontsteking van de prostaat, wanneer de SOA niet wordt behandeld. De virussen en bacteriën kunnen via de zaadleiders terechtkomen in de bijbal en in de prostaat. Dit kan leiden tot een prostaat- of bijbalontsteking. Een bijbalontsteking geeft, ernstige, pijn in de balzak, soms met uitstralende pijn naar de lies. In de balzak is dan een zwelling te voelen. De zaadstreng, die naar boven loopt, kan ook pijnlijk en gezwollen zijn. In een enkel geval veroorzaakt een ontsteking van de bijbal ook een ontsteking van de teelbal, waardoor die gezwollen en pijnlijk is. Een ontsteking van de prostaat gaat gepaard met moeizaam, pijnlijk plassen en koorts.

Gevolgen gonorroe bij vrouwen

Bij vrouwen kan de infectie zich, zonder behandeling, via de baarmoeder naar de eileiders uitbreiden. Op dat moment is er sprake van een eileider-ontsteking en kan zich uitbreiden naar de buikholte. Een eileider-ontsteking kan gepaard gaan met koorts en pijn in de onderbuik. Door een snelle en goede behandeling met antibiotica en rust kan een eileider-ontsteking volledig genezen. Zo’n ontsteking kan littekens en verklevingen in de eileiders veroorzaken. Die kunnen hierdoor dicht gaan zitten, wat meer kans geeft op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid. Zwangere vrouwen lopen ook een groter risico op een miskraam of vroegtijdige bevalling als de baarmoederhals bij de infectie betrokken is. Zwangere vrouwen kunnen de bacterie zelfs overbrengen op de baby, die vervolgens kans loopt op een oogontsteking. Behandeling van gonorroe tijdens de zwangerschap is dus noodzakelijk.

Testen op gonorroe

Als er een vermoeden is van een gonorroe besmetting en u liever niet naar de huisarts gaat, gebruik dan de SOA zelftest die zowel voor vrouwen als mannen geschikt is. De test is betrouwbaar en eenvoudig thuis af te nemen.
Meer informatie over de SOA thuistest.

Gonorroe kan ook worden aangetoond middels een urinetest of na een onderzoek van afscheiding uit de vagina, plasbuis, keel of anus. De uitslagen van de tests zijn veelal na ongeveer een week bekend en kan er eventueel gestart worden met de behandeling gonorroe. U kunt sneller testen op gonorroe middels de zelftest.

Het is van belang om gonerroe zo snel mogelijk te behandelen om te voorkomen dat de besmetting zich in het gehele lichaam uitbreid, de behandeling bestaat uit een antibioticakuur.

soatest

Gonorroe in de keel

Keel gonorroe voelt als een keelontsteking dat zich kenmerkt met wit tot gele afscheiding in de mond, roodheid en/of witte vlekken in de keel, symptomen kunnen ook koorts, overgeven of pijn bij het slikken zijn. De symptomen bij mannen en vrouwen zijn identiek en veelal verschijnen ze enkele dagen tot weken na de besmetting. Keel gonorroe wordt minder snel doorgegeven aan iemand anders, dan gonorroe op de geslachtsdelen maar uitgesloten is het zeker niet. Door zoenen kan volgens onderzoekers gonorroe niet worden doorgegeven omdat de tong en mond hoogstwaarschijnlijk niet worden geïnfecteerd met de bacterie. Toch is het raadzaam oraal contact en zoenen te vermijden wanneer iemand geïnfecteerd is. Gonorroe in de keel is goed te behandelen.

Gevaar gonorroe

De bacterie bij gonorroe kan opstijgen en zich verder verspreiden in het lichaam. Zo kan de bacterie bij de vrouw zich naar de eileiders verplaatsen en daar ontstekingen veroorzaken. Dit resulteert in klachten als koorts en een heftige pijn. Daarnaast wordt de kans op onvruchtbaarheid, verminderde vruchtbaarheid en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vergroot door de ontstekingen. Ook bij mannen kan de gonorroe infectie opstijgen. De infectie verspreidt zich dan naar de bijballen en kan daar een bijbalontsteking veroorzaken. Symptomen van een bijbalontsteking zijn koorts, zwelling van de balzak en pijn. Ook een bijbalontsteking kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid.

Het belangrijkste en het meest voorgestelde advies is het gebruik van een condoom of ander voorbehoedsmiddel. Gebruik in ieder geval altijd een condoom bij seksuele gemeenschap, hoe opgewonden u ook bent. Dit verkleint niet alleen de kans op gonorroe, maar ook de kans op andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Daarnaast loopt u minder kans op de ziekte AIDS. Laat je na onveilige seks testen op verschillende soa’s, zoals gonorroe of genitale wratten. Ook wanneer u geen klachten hebt en wanneer u wel klachten hebt moet u deze laten behandelen. Door niet naar de dokter gaan loopt u kans op ernstigere aandoeningen en brengt u ook andere onnodig in gevaar. Laat daarnaast ook alle plekken van uw lichaam testen waar u eventueel besmet zou kunnen zijn. Schaam uzelf hier niet voor en laat dus ook, indien u hiermee seksueel contact hebt gehad, anus en keel testen. Waarschuw ook uw sekspartners uit de afgelopen zes weken voorafgaand aan de klachten. Hierdoor kunnen ook zij zich laten testen en waar mogelijk laten behandelen. U kunt ook iemand anoniem op de hoogte brengen van een mogelijke besmetting. Indien u geen klachten hebt ervaren, maar u wel positief bent getest op gonorroe is het raadzaam om alle sekspartners van de afgelopen 6 maanden in te lichten.

doktersdienst