Gordelroos is een huidinfectie die veroorzaakt wordt door het Varicella zoster virus. Dezelfde virus die ook verantwoordelijk is voor waterpokken bij kinderen. Wanneer iemand op jonge leeftijd waterpokken heeft gehad zal het varicella zoster virus altijd in het lichaam blijven. Deze kan later dan ineens weer actief worden en gordelroos veroorzaken, het komt per jaar bij ongeveer 3 op de 1000 mensen voor. Het is niet precies duidelijk hoe het virus kan op latere leeftijd geactiveerd wordt, wel lijkt het met een verminderde weerstand te maken kunnen hebben.

Pijn en tintelingen op bepaalde plekken van de huid is vaak het eerste symptoom die optreed bij gordelroos. Vaak ervaart men het gevoel als brandend en jeukend, op dat moment zijn er nog geen fysiek zichtbare symptomen. U kunt wel al last krijgen van koorts en hoofdpijn, niet lang daarna zullen er verschillende rode plekken en met vocht gevulde blaasjes op de huid zichtbaar worden. Deze aandoeningen veroorzaken een jeukend gevoel waardoor men de drang voelt om te krabben en te jeuken.

Hoe de patient besmet raakt met gordelroos kan echter op verschillende manieren gaan. Iemand die op jonge leeftijd waterpokken heeft gehad zal nooit helemaal van het virus af zijn, deze blijft zich namelijk altijd in bepaalde zenuwcellen in de ruggenmerg bevinden. Het virus kan dan weer actief worden wanneer zo iemand in aanraking komt met waterpokken, maar ook iemand die nooit waterpokken heeft gehad kan gordelroos oplopen. Het virus kan zich namelijk via de lucht verspreiden.

Lees de informatie van de online dokter over gordelroos

gordelroos

Waterpokken

Veel mensen komen als kind voor het eerst in aanraking met het waterpokkenvirus en krijgen dan de waterpokken. Na genezing blijft het virus achter in de zenuwen van de huid. Je merkt daar helemaal niets van. Soms wordt het virus na jaren weer actief en veroorzaakt het gordelroos. De oorzaak hiervan is onbekend. De kans op gordelroos is het grootst als je ouder bent dan zestig jaar.

Gordelroos behandeling

Gordelroos geneest in de meeste gevallen vanzelf. Er zijn natuurlijk we middelen om de symptomen te verlichten. Zo kunnen mensen met hevige pijn behandelt worden met pijnstillers. Gordelroos komt vaak voor rond de taille en op de buik, maar kan ook op het gezicht optreden. Indien dat het geval is dan moet men direct contact opnemen met de (huis)arts. De infectie kan namelijk beschadigingen aan de ogen veroorzaken. In de meeste gevallen krijgt men niet vaker dan 1 keer te maken met gordelroos. Verder is een goede hygiëne uiterst belangrijk om besmetting te beperken.

Als u last hebt van gordelroos probeer de huid dan zoveel mogelijk met rust te laten, probeer niet te krabben en gebruik eventueel talkpoeder om de jeuk te verminderen. U kunt gewoon douchen maar wel voorzichtig zijn met afdrogen. Om te voorkomen dat de blaasjes steeds opengaan kunt u ze afdekken met verband of gaas. Haal dit er ‘s nachts wel af zodat de wondjes kunnen luchten. Probeer in de eerste drie maanden van de zwangerschap de omgang met iemand die last heeft van gordelroos te vermijden.

doktersdienst