Vaak op oudere leeftijd krijgt u te maken met haaruitval. Natuurlijk kan het ook op jongere leeftijd gebeuren. Echter kan voor beide gevallen er iets aan gedaan worden. De oorzaak van het uitvallen van haar kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel behandelen we de verschillende oorzaken en natuurlijk hoe u haaruitval kan tegengaan. Daarnaast behandelen wij in dit artikel ook methodes om alsnog een volle bos haar te krijgen.

Niet alle mannen kunnen te maken krijgen met haaruitval ook vrouwen kunnen er last van krijgen. Bij mannen is het wellicht wat minder erg dan bij vrouwen. Mannen kunnen vooralsnog het hoofd kaalscheren en dat is bij vrouwen niet gebruikelijk. Ongeveer 40% van de vrouwen boven de 40 jaar merkt dat het haar aan het uitvallen is. Om dit voorkomen is het vooral belangrijk om stress situaties zo veel mogelijk te vermijden. Wanneer u veel mentale problemen ervaart bij het uitvallen van het haar kunt u contact opnemen met een dermatoloog. Een dermatoloog zal met u een persoonlijk gesprek aangaan om de problematiek te bekijken en eventueel te behandelen.

medicijnen tegen haarverlies

Haarverlies tegengaan

Alopecia androgenetica is de benaming voor haarverlies bij mannen en vrouwen. Bij vrouwen kenmerkt zich dit in de haaruitval op de middenlijn op het hoofd. Om er een beeld bij te geven: wanneer u uw haar in twee splitst dan ziet u de middenlijn op het hoofd. De haren worden dunner en wanneer we kijken naar het volledige kapsel kenmerkt het zich ook als “minder vol”. Er zijn verschillende producten op de markt zoals het veelvuldig gebruikte middel propecia. Let hierbij op dat vooral vrouwen eerst een arts moeten raadplegen voordat zij speciale haaruitval producten kopen en gebruiken.

U kunt thuis heel gemakkelijk testen of uw hoofdhuid gezond is. Pak een borstel en maak hem volledig schoon zodat er geen haren meer inzitten. Borstel daarna op een vast moment door de haren. Haal de haren eruit en zorg ervoor dat u dit zeven dagen achter elkaar doet. Na de zevende dag maakt u de borstel weer heel goed schoon zodat er geen haren achterblijven. Daarna borstelt u weer 5 minuten lang door de haren en haalt u alle haren eruit. Zijn het ongeveer 150 haren? Dan hoeft u geen zorgen te maken, een online dokter kan u er meer over vertellen.

Haaruitval door medicijnen

Het haar op ons hoofd groeit ongeveer drie jaar. Na deze drie jaar maakt de hoofdhuid haarzakjes aan waar nieuwe haren uitgroeien. Ieder mens verliest per dag zo’n 150 haren, dat lijkt op eerste gezicht veel maar dat valt wel mee want op ons hoofd hebben wij ongeveer 10.000 haren zitten. Die 150 haren die uitvallen zorgen dan echt niet voor een kale plek. Wanneer u ouder wordt is het een normaal proces dat er haren uitvallen. Echter kan het verschillende oorzaken hebben dat uw haren op jongere leeftijd uitvallen. Dit kan te maken hebben met het medicijngebruik. Bepaalde geneesmiddelen zorgen er namelijk voor dat uw haren zullen uitvallen. Voornamelijk medicijnen die jicht, depressie en hartproblemen tegengaan kunnen zorgen voor haaruitval. Daarnaast kan haarverlies ook voorkomen door bestraling van kwaadaardige kanker cellen. Het klinkt wellicht heel negatief maar nadat u deze medicijnen niet meer inneemt zal de hoofdhuid weer haren aanmaken.

Haaruitval door ziekte

Niet alleen medicijnen kunnen voor haaruitval zorgen. Wanneer u diabetes heeft kan het ook voorkomen dat haren uitvallen. Dit heeft te maken met de hormoonhuishouding die binnen het lichaam niet stabiel is. Voor het uitvallen van de haren kunnen medicijnen ingenomen worden die de haaruitval tegen gaan. Zoals hierboven te lezen kan haarverlies te maken hebben met medicijn gebruik en door ziekte. Echter is haaruitval in de meeste gevallen gewoon erfelijk. Uw vader of moeder zal er wellicht ook mee te maken hebben gehad.

doktersdienst