Wanneer u last hebt van hartkloppingen voel u uw eigen hart kloppen. Veel mensen schrikken hiervan als ze hier voor het eerst mee geconfronteerd worden. Echter zijn hartkloppingen niet altijd het gevolg van iets ernstigs, ze kunnen namelijk ook veroorzaakt worden door lichamelijke inspanning. Uw hart klopt gemiddeld 60 tot 90 hartslagen per minuut, bij inspanning kan het aantal hartslagen oplopen tot wel 200 per minuut. Als u vervolgens rust dan zal het aantal hartslagen per minuut weer afnemen. Hartkloppingen betekenen echter niet dat de hartslagen toenemen, een verzwakte of onregelmatige hartslag is namelijk ook mogelijk.

Hartkloppingen herkennen

We spreken van hartkloppingen wanneer u uw hart voelt kloppen, er is dan niet altijd sprake van een versnelde hartslag. Het kan echter wel zijn dat uw hart snel achter elkaar klopt en soms overslaat. Ook kan de hartslag erg onregelmatig zijn. Het bonzen van de hart is ook een kenmerk van hartkloppingen, trek aan de bel bij pijnklachten. U kunt uw hartslag beter voelen als u op uw linkerzij ligt. Bij hartkloppingen kunnen ook andere verschijnselen optreden. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

- Duizelig worden.
- Benauwdheid
- Hoofdpijn
- Een droge mond, misselijkheid
- Gevoel van slapte

docter

Oorzaak van hartkloppingen

Soms kunnen hartkloppingen een reactie zijn op handelingen of middelen. Zo treden ze bijvoorbeeld op bij:

- Lichamelijke inspanning.
- Hoogteverschil ( bijvoorbeeld bij bergbeklimmen )
- Alcohol, Cafeïne en drugs
- Stress en/of psychische problemen

Verder kunnen hartkloppingen ook een symptoom zijn van de volgende aandoeningen:

- Bij een longontsteking.
- Bij bloedarmoede
- Allergische reacties kunnen ook hartkloppingen veroorzaken
- Hartziekten en hartritmestoornissen
- Suikerziekte
- Hoge bloeddruk

Behandeling en verdere onderzoek

Vaak kunnen hartkloppingen geen kwaad en worden ze veroorzaakt door handelingen. Wanneer u voor het eerst te maken krijgt met hartkloppingen is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts. De arts zal dan gaan kijken wat de kloppingen in het hart veroorzaakt. Soms is een lichamelijk onderzoek ook nodig. Er wordt dan gekeken of er sprake is van hartritmestoornissen of schildklierziekten. Wanneer u naast hartkloppingen ook druk op de borst of pijn voelt kunt u beter zo snel mogelijk een dokter raadplegen.

doktersdienst