Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus kan het lichaam binnendringen via de slijmvliezen van de penis, de vagina, de mond of de anus. De plek waar het virus binnendringt, hangt af van de manier waarop men heeft gevreeën. Het virus kan ook door de huid binnendringen als men iemand heeft aangeraakt op een plaats waar de huid of het slijmvlies is ontstoken. Het virus blijft altijd in het lichaam aanwezig. In Nederland zijn er gemiddeld 650 mensen per jaar waarbij herpes genitalis wordt vastgesteld.

Herpes genitalis ontstaat doordat men onveilig vrijt met iemand die dit virus heeft. Afhankelijk van de manier van vrijen ontstaat het virus in de penis, de vagina, de mond of de anus. Het virus kan echter ook via de huid het lichaam binnendringen. Als men iemand heeft aangeraakt op een plaats waar de huid of het slijmvlies is ontstoken, kan men zelf besmet raken. Iemand met dit herpes genitalis het virus via zijn eigen vingers overbrengen naar een ander deel van zijn lichaam.

Een zwangere vrouw kan ook herpes overdragen op haar kind. Het virus kan via de vaginale weg worden overgedragen als de moeder bevalt. Dit kan voor de baby neurologische complicaties tot gevolg hebben die zelfs fataal kunnen zijn. Daarom worden zwangere vrouwen met het virus vaak aangeraden een keizersnede te doen.

herpes genitalis medicijnen

Wat zijn de symptomen?

Er zijn mensen die geen klachten hebben als ze het virus hebben opgelopen. De meeste krijgen dit echter wel en dit gebeurt dan vaak binnen een week na besmetting. Het kan zelfs al binnen twee dagen zijn. Er komen rode vlekjes op de huid of de slijmvliezen en er ontstaat een branderig of pijnlijk gevoel. Vrouwen kunnen ook last krijgen van opgezette klieren in de liezen en afscheiding uit de vagina. Daarnaast krijgen zij vaak ook last van een pijnlijk gevoel bij het plassen. Als er anaal contact is geweest, kan de endeldarm ontstoken raken. Een of twee dagen laten kunnen er blaasjes op de penis, de vagina, de baarmoedermond of de anus ontstaan. De blaasjes zijn gevuld met een helder vocht en kunnen heel pijnlijk zijn. De blaasjes gaan open en genezen na drie tot vier weken. Meestal houdt men hier geen littekens aan over.

Herpes genitalis behandelen

Meestal is herpes genitalis herkenbaar genoeg aan de blaasjes en de klachten die men heeft. Als de arts toch twijfelt, kan er onderzoek worden gedaan. De arts neemt dan met een wattenstaafje wat vocht uit de blaasjes af en dit wordt onderzocht in het laboratorium, er is geen geneesmiddel dat het virus kan doden. Er zijn wel tabletten bij de dokter verkrijgbaar die het vermenigvuldigen van het virus in het lichaam tegenhouden. Zo wordt verdere uitbreiding van een aanval voorkomen, waardoor de aanval minder lang duurt. Daarnaast worden de klachten hierdoor verminderd. Deze tabletten dient men wel zo snel mogelijk na het begin van de aanval in te nemen.

Onze apotheker legt u alles uit over het gebruik van herpes genitalis medicijnen.

Probeer de blaasjes niet aan te raken en was de handen als dit is wel is gebeurd. Hiermee kan men verdere verspreiding voorkomen. Het kan helpen om een indrogende pasta op de blaasjes aan te brengen. Men kan paracetamol nemen tegen de pijn. Vrouwen kunnen proberen zittend in een badje met water te plassen, aangezien het plassen dan minder pijnlijk is.

Producten die een virusremmende werking hebben helpen bij Herpes genitalis, voorbeelden zijn Valaciclovir en het antivirale medicijn Aciclovir

Wat zijn de gevolgen op lange termijn?

Nadat de eerst klachten zijn verdwenen, lijkt het alsof het virus ook is verdwenen. Dit is echter niet het geval. Iemand met herpes genitalis raakt het virus nooit meer kwijt. Het virus dringt door de slijmvliezen naar een zenuwknoop. Het blijft daar sluimerig aanwezig en kan zich opnieuw vermenigvuldigen. Dan ontstaan er opnieuw blaasjes op de huid of op de slijmvliezen.

Hoe vaak het virus terugkomt is bij iedereen anders, sommige mensen hebben elke maand een herpesaanval, anderen zelden. De terugkerende aanvallen zijn over het algemeen wel minder heftig dan de eerste aanval. Het virus wordt weer actief op momenten dat het afweersysteem minder goed werkt, bijvoorbeeld bij griep of tijdens de menstruatie. De blaasjes die verschijnen bij een terugkerende aanval zijn na twee tot tien dagen weer verdwenen. Men wordt niet ziek van zo’n aanval.

doktersdienst