Een hoge bloeddruk kan op zich niet veel kwaad. Om goed te begrijpen wat een hoge bloeddruk is gaan we naar de betekenis van bloeddruk kijken. Bloeddruk is de druk van de bloedvaten. Deze druk is niet constant hetzelfde. Wanneer het hart bloed pompt is de druk het hoogst. Dit noemen we bovendruk. En wanneer het hart ontspant spreken we van onderdruk. Om erachter te komen of iemand een hoge bloeddruk heeft zijn meerdere metingen nodig. Bij deze metingen wordt gekeken naar de bovendruk. Als deze gemiddeld hoger is dan 140 dan spreken we van een hoge bloeddruk.

Oorzaken te hoge bloeddruk

De oorzaken van een te hoge bloeddruk zijn verschillend. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met uw huisarts om de definitieve oorzaak te achterhalen. Wat u thuis wel kunt doen om uw bloeddruk in de gaten te houden is een bloeddrukmeter kopen. Wanneer u enkele keren per week uw bloeddruk meet kunt u de waardes met elkaar vergelijken. Informatie over bloeddrukmeters.

Een hoge bloeddruk is niet gelijk iets om u zorgen over te maken. Pas wanneer de bloeddruk echt te hoog is kunnen klachten als misselijkheid, duizeligheid en flauwvallen ontstaan. Een langdurige hoge bloeddruk kan betekenen dat het lichaam een grotere risico op hart- en vaatziekten loopt, maar ook andere factoren spelen een rol zoals overgewicht, weinig beweging, roken en suikerziekte.

bloeddruk

In de meeste gevallen is er geen concrete oorzaak aan te wijzen voor een hoge bloeddruk. Soms komt een hoge bloeddruk vaker voor in bepaalde families. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld: Overgewicht, overmatig gebruik van zout, overmatig alcohol consumptie, gebruik van bepaalde medicijnen en gebruik van anticonceptiepil. Vaak is het voldoende om zelf actie te ondernemen zodat de bloeddruk verlaagd. De arts adviseert dan welke stappen er ondernomen moeten worden. Zo is een gezond en gevarieerd dieet belangrijk. Verder is lichaamsbeweging ook erg belangrijk. Rokers worden natuurlijk geadviseerd om te stoppen met roken. Afvallen is een optie wanneer er sprake is van overgewicht.

Is de bloeddruk regelmatig flink te hoog dan kunnen er medicijnen worden voorgeschreven om de bloeddruk te verlagen. Ook worden deze medicijnen voorgeschreven wanneer de bloeddruk boven 140 is en er eerder sprake is geweest van hart- en vaatziekten. Mensen met diabetes en een bloeddruk boven 130 komen eveneens in aanmerking voor deze medicijnen.

medicijnen

Meer bewegen

Bij deze titel zult u denken dat u moet afvallen. Nee, dat is niet de achterliggende gedachte al is dat natuurlijk altijd goed voor de gezondheid. Als wij eens kritisch naar het menselijk lichaam kijken kunnen we concluderen dat het lichaam niet gebouwd is om hele dagen te zitten. Het lichaam is zo gebouwd om veel te kunnen bewegen. Maak daar dan ook gebruik van.

Wanneer men minder gaat sporten en vooral zittend door het leven gaat, zal dit betekenen dat de kans op hart- en vaatziekten groter is. Wanneer men te veel zit, voldoet men aan alle factoren voor een te hoge bloeddruk. Zorg er daarom voor dat u dit doorbreekt en sport minstens dertig minuten per dag.

Naast het feit dat meer beweging er voor zorgt dat de bloeddruk zal gaan dalen zult u dit ook merken aan uw gewicht en uw gemoedstoestand. Wanneer u veel stress ervaart op het werk of in uw privé leven, bijvoorbeeld vanwege een verbouwing, dan kan dit ook één van de oorzaken zijn van de te hoge bloeddruk. Het sporten zorgt ervoor dat u uw hoofd kunt leegmaken. Even niet aan uw privésituatie of werk denken. Na de sportsessie zult u zich als herboren voelen en er weer volledig tegen aan kunnen gaan.

bloeddrukmeters

Voeding

Steeds meer professionals zeggen dat wij steeds slechter gaan eten. Wanneer u een dagje gaat shoppen in de stad zult u hoogstwaarschijnlijk ook ergens gaan eten. Vaak is het niet zo gezond voedsel en zit het boordevol transvetten en kunstmatige suikers. Deze voedingsstoffen moet u juist zo veel mogelijk vermijden vanwege het feit dat het erg slecht is voor de gezondheid. Het lichaam heeft namelijk de grootste moeite om deze voedingsstoffen te verbranden.

Om de hoge bloeddruk in de hand te krijgen is het belangrijk dat u zo veel mogelijk de kunstmatige stoffen, transvetten en suikers moet vermijden. Wanneer u gezonder gaat leven zult u dit ook merken aan uw bloeddruk.

Doormiddel van dit artikel hopen wij u te hebben geïnspireerd om iets te doen aan uw levensstijl. Zorg er voor dat u gezond blijft eten, dat u voldoende sport en zo min mogelijk stress situaties heeft. Dit zijn de nummer één oorzaken van een te hoge bloeddruk. Blijft u ondanks het aanpassen van uw levensstijl een te hoge bloeddruk hebben? Dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.

doktersdienst