Hoofdpijn is zeer vervelend en komt nooit goed uit. In tegenstelling tot wat veel mensen denken kan hoofdpijn je dag goed in de weg zitten. Deze website is gemaakt om informatie te geven over hoofdpijn. We behandelen diverse soorten hoofdpijn en geven informatie over verschillende medicatie. Deze website is puur informatief bedoeld, als u langdurig last van hoofdpijn heeft raden we u aan contact op te nemen met een dokter die kan onderzoeken waarom u pijn heeft en kan adviseren hoe de klacht kan worden verholpen.

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn: clusterhoofdpijn, migraine, spanningshoofdpijn, hoofdpijn als gevolg van bepaalde medicatie en door een slecht zicht. Een drukke periode op het werk, familieomstandigheden of andere vormen van stress kunnen ook hoofdpijn veroorzaken net als een onregelmatig leefpatroon. U bent niet de enige die hoofdpijnklachten heeft, twintig procent van de mensen heeft er minimaal één keer in de week last van.

Paracetamol is het meest gebruikte medicijn om hoofdpijn te bestrijden, vaak is na een tijdje de klacht verdwenen. Ook de wat krachtiger pijnstiller Tramadol wordt vaak gebruikt om pijn te verlichten. Als u meer dan vijftien dagen per maand last heeft van hoofdpijn raden wij u aan om contact op te nemen met een arts die u kan begeleiden en kan eventueel andere medicatie voorschrijven.

Lees hoe u hoofdpijnklachten kunt verhelpen.

hoofdpijn

Last van hoofdpijn?

Het kan zijn dat uw ogen gedurende de laatste jaren achteruit zijn gegaan. Doordat dit vaak geleidelijk gaat, heeft u het in eerste instantie niet gelijk door. Wanneer uw ogen achteruit gaan, kan het zijn dat u meer moeite moet doen om bijvoorbeeld in de verte te kijken. Als u op dat moment nog geen bril of lezen heeft, zijn uw ogen voortdurend bezig scherp te stellen op een bepaald punt. Dit kan hoofdpijn veroorzaken bij veel mensen. Als u merkt dat uw ogen achteruit gaan raden we u aan eens een oogmeting te doen bij een gekwalificeerd opticien. Als blijkt dat uw zicht inderdaad achteruit is gegaan kan dit de hoofdpijn verklaren. Na het dragen van bril of contactlenzen zou uw hoofdpijn moeten stoppen.

Veel mensen hebben last van hoofdpijn na een avondje stappen vaak wordt dit veroorzaakt door vocht tekort. Een kater voorkom je onder andere door veel water te drinken. Zeker voor het slapen gaan is het belangrijk een grote hoeveelheid water te drinken (denk aan 1 tot 1.5 liter). Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van een kater en herkend het vervelende gevoel. Het leuke nachtje uit heeft een minder leuke afloop als je de dag erna niets waar bent. En het weekend is volgens veel mensen al kort genoeg. Wees dus verstandig en drink niet te veel. Heb je toch te veel gedronken? Zorg ervoor dat je voor het slapen gaan voldoende water drinkt! Ook al heb je daar op dat moment helemaal geen zin in, het kan een vervelende kater reduceren of zelfs helemaal voorkomen.

Migraine, een vorm van hoofdpijn die ontstaat doordat de samenwerking van zenuwbanen en bloedvaten in de hersenen tijdelijk verstoord raakt. Waarom de een wel last heeft van migraine en de ander niet, is niet precies duidelijk. Het hebben van migraine wordt in verband gebracht met aanleg, het kan dus goed zijn dat het in de familie zit.

Spanningshoofdpijn

Bijna iedereen heeft wel eens last van spanningshoofdpijn. We zien immers overal wel eens ergens tegen op, beleven een drukke en stressvolle week op het werk of er speelt iets in de familiesfeer waardoor u last heeft van hoofdpijn. Stress zorgt er bij veel mensen voor dat ze afwijken van hun dagelijkse leefpatroon. Spanningshoofdpijn duurt meestal slechts een dag, maar het kan bij sommige mensen voorkomen dat ze een aantal dagen last hebben van dit type hoofdpijn. Goede nachtrust, voldoende afleiding, sport en ontspanning en frisse lucht kunnen helpen spanningshoofdpijn te verminderen. Een bezoek aan de sauna, een masseur of een rondje lopen kan in dit geval geen kwaad.

Men ervaart spanningshoofdpijn meestal als een band om het hoofd. De hoofdpijn zit in dit geval aan beide kanten van uw hoofd. Dit type hoofdpijn wordt door veel mensen omschreven als een knellende, drukkende pijn. Felle lichten en harde geluiden voelen bijzonder onaangenaam. Ook kunnen de spieren in de schouders en nek in dit geval vaak erg gevoelig. Hier vindt u meer informatie over hoofdpijn.

Verkoudheid en hoofdpijn

Als u verkouden bent kan het zijn dat u een bepaalde druk op uw voorhoofd voelt. Deze druk kan leiden tot hoofdpijn. Om ervoor te zorgen dat de hoofdpijn verdwijnt is het van belang de holtes vrij te krijgen. U kunt in dit geval bijvoorbeeld gebruik maken van een neusspray. Het is belangrijk dat u de neusspray niet langer dan vijf dagen achter elkaar gebruikt! U kunt hiermee namelijk schade aan uw neusslijmvlies veroorzaken. Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is, helpt stomen voor veel mensen in dit geval ook.

doktersdienst