Hooikoorts of allergische rhinitis kan verkoudheidachtige symptomen veroorzaken zoals een lopende neus, verstopping, niezen of sinusdruk. In tegenstelling tot een verkoudheid wordt hooikoorts niet veroorzaakt door een virus, maar wel door een allergische reactie op specifieke substanties in uw omgeving. Allergietekenen en -symptomen beginnen wanneer u wordt blootgesteld aan deze substanties. Hooikoorts is lastig, schijnt eindelijk de zon en is het tijd om er op uit te trekken, juist dan beginnen de verschijnselen geïrriteerde ogen, hoofdpijn en niesbuien. Je hebt de keus om in huis te blijven of de klachten voor lief te nemen. Gelukkig is er heel goed wat aan te doen. Deze website wijst u de weg naar de juiste behandeling.

Hooikoorts betekent niet noodzakelijk dat u allergisch bent voor hooi. Ondanks de naam wordt hooikoorts meestal nooit uitgelokt door hooi en veroorzaakt het geen koorts. Het kreeg zijn naam begin van de jaren 1800 toen Britse artsen noteerden dat sommige plattelandbewoners begonnen te niezen, te hoesten of jeukende ogen kregen na blootstelling aan gemaaid hooi of gras. In die tijd realiseerden de artsen zich niet dat de mogelijke verdachte een allergische reactie was op pollen of schimmels. Zij noemden de toestand een "koorts" omdat het nervositeit veroorzaakte, één van de oudste Engelse definities van koorts. De meeste hooikoortsreacties worden uitgelokt door seizoensgebonden allergenen of door omgevingsallergenen die het hele jaar aanwezig zijn.

Wat is hooikoorts

Denkt u last te hebben van hooikoorts? Vervelend maar gelukkig niet het einde van de wereld, er zijn verschillende symptomen zoals rode jeukende ogen, loopneus, niezen en benauwdheid.

Wanneer iemand last heeft van hooikoorts reageert het lichaam vooral op de pollen van bloemen en planten. Hooikoorts komt voornamelijk voor van eind mei tot augustus. Wanneer het echter regent hebben de meeste mensen er minder last van dan bij mooi warm en droog weer. Doordat de pollen worden ingeademd reageert het afweermechanisme van het lichaam daarop. Het raakt een beetje in de war en dat zorgt ervoor dat de stof histamine wordt aangemaakt. Histamine wordt in het lichaam gebruikt om slechte stoffen in het lichaam te neutraliseren waardoor ziektes in het lichaam niet de kans krijgen om uit te breiden. Uiteindelijk zullen de slijmvliezen in neus- en keelholte hier fel op reageren wat leidt tot een loopneus, jeuk en andere ongemakken.

Meer hooikoorts informatie


hooikoorts

Hooikoorts kan uw levenskwaliteit beïnvloeden. Het constante snuiten van de neus, het niezen en andere tekenen of symptomen kunnen storend, ongemakkelijk en vervelend zijn. Hooikoorts kan slaaploosheid, vermoeidheid en irriteerbaarheid veroorzaken en kan uw prestaties op het werk of op school beïnvloeden.

Hooikoorts verhelpen

Om hooikoorts te behandelen zijn er een aantal methoden die goed werken. Het kan zijn dat een bepaalde methode bij u niet goed aanslaat, probeer dan een alternatief. Hieronder ziet u enkele efficiënte medicijnen die vaak worden voorgeschreven bij hooikoortssymptomen. Hoewel deze medicaties al actief kunnen zijn na enkele dagen behandeling, is het mogelijk dat u geen verbetering merkt totdat u ze meer dan één week gebruikt.

medicijnen tegen hooikoorts

Hooikoorts symptomen

Hooikoortssymptomen ontwikkelen zich meestal meteen nadat u aan specifieke allergie veroorzakende substanties (allergenen) werd blootgesteld. Gebruikelijke allergenen zijn pollen, huisstofmijt, kakkerlakken, schimmels en huidschilfers van huisdieren. Soms kan de blootstelling aan prikkelende stoffen, zoals parfum of tabaksrook de symptomen uitlokken of verergeren.

Hooikoorts komt dikwijls voor met andere ernstige allergische aandoeningen, zoals astma, een chronische toestand die optreedt wanneer de belangrijkste luchtdoorgang van uw longen, de bronchiale buizen, ontstoken zijn. Indien u astma heeft, kan u de volgende tekenen en symptomen hebben: moeilijk ademen, kortademigheid, een beklemming in de borst, hoesten en piepend ademen (wheezing genoemd). Bij kinderen is hooikoorts dikwijls een bijdragende factor aan middenoorontsteking (otitis media), die pijn, koorts en vochtophoping in het middenoor veroorzaakt.

Tekenen van hooikoorts

Tekenen en symptomen van hooikoorts kunnen variëren van mild tot ernstig. Indien u een milde toestand hebt, kan u korte, onregelmatige episodes hebben van een lopende neus en jeukende, waterige ogen. Als ander uiterste kan u aanhoudende ernstige symptomen hebben die meer dan vier dagen per week aanhouden of langer dan vier weken. Chronische verstopping kan gezichtsdruk en –pijn veroorzaken, uw smaak- en reukgevoel wijzigen en uw voorkomen beïnvloeden. De huid onder uw ogen kan opzwellen en blauwachtige worden omdat u, wat men soms een “allergisch blauw oog" noemt, ontwikkelt.

Tekenen en symptomen van hooikoorts kunnen de volgende zijn:

- Lopende neus
- Waterige ogen
- Verstopping
- Frequent niezen
- Gezwollen, blauwgekleurde huid onder de ogen (allergische blauw oog)
- Hoesten
- Gelaatsdruk of -pijn
- Jeukende ogen, neus, mondgehemelte of keel

Hooikoorts kan eveneens het volgende veroorzaken:

- Slaaploosheid
- Vermoeidheid
- Prikkelbaarheid

Het is soms moeilijk om een verkoudheid van hooikoorts te onderscheiden. Een belangrijk verschil is dat bij hooikoorts geen koorts voorkomt in tegenstelling tot verhoudheid.

Seizoengebonden allergiesymptomen

U kunt allergiesymptomen hebben die beginnen of verergeren op nauwgezette tijdstippen in het jaar, uitgelokt door pollen van bomen, grassen of kruiden. Indien u gevoelig bent voor indoor allergenen zoals huisstofmijt, kakkerlakken, schimmels of huidschilfers van huisdieren, kan u het hele jaar symptomen hebben. Bovendien is er kans op een schimmelinfectie die tegen te gaan is met een medicijn. Hoewel hooikoorts u ellendig kan maken, bent u niet alleen — het is één van de meest voorkomende allergische condities, die ongeveer één op vijf mensen treft. U kan nooit hooikoortssymptomen vermijden.

Rhinitis

Rhinitis is de wetenschappelijke naam voor ontsteking van de neusslijmvliezen. De bekendste en meest voorkomende vorm van rhinitis is een allergische reactie op voornamelijk graspollen: hooikoorts. De pollen zorgen er namelijk voor dat de slijmvliezen “overuren” draaien en dit zorgt uiteindelijk voor een volle loopneus. Om de loopneus tegen te gaan kunt u gebruik maken van een Nasonex neusspray of Xyzal tabletten. De stof Xylometazoline zorgt er voor dat de bloedvaten vernauwen en daardoor heeft u minder last van een loopneus krijgt.

Het lijkt soms dat u continu moet huilen maar dat is natuurlijk niet zo. De pollen hebben niet alleen een uitwerking op de slijmvliezen in de neus maar ook op de slijmvliezen in de ogen. Ook hier komt de stof histamine vrij wat zorgt voor de tranende ogen. Naast tranende ogen kan het ook voorkomen dat de ogen jeuken of dat ze branderig aanvoelen. U heeft de nijging om in de ogen te wrijven maar het is aan te raden om dit zoveel mogelijk te vermijden. Door het wrijven maakt u het alleen maar erger. Om toch de vervelende tranende ogen tegen te gaan kunt u oogdruppels gebruiken. Deze oogdruppels zorgen er namelijk voor dat er geen histamine meer wordt aangemaakt. Naast het gebruik van oogdruppels helpt het dragen van zonnebril ook. Hierdoor worden de pollen tegen gehouden door het glas en krijgt het geen toegang tot de slijmvliezen van de ogen.

In de zomer zult u veel meer mensen horen niezen. Ook niet zo gek want de pollen zorgen namelijk voor deze allergische reactie. Dit is net als de loopneus te voorkomen door een neusspray of Xyzal tabletten te kopen. Wij raden daarnaast aan om zoveel mogelijk ramen en airco’s zonder pollenfilter te vermijden. Door deze openingen krijgen pollen vrij spel en kunnen zodoende het lichaam makkelijk binnen dringen wat zorgt voor de allergische reactie.

Meer hooikoorts informatie

Het ongemak van hooikoorts

Hooikoorts heeft invloed op uw doen en laten, concentreren is moeilijker en u slaapt vaak slechter. Hooikoorts is een chronische aandoening, zonder behandeling kan het leiden tot de ontwikkeling van astma en nieuwe allergieën. In Nederland heeft een kwart van de bevolking last van ademhalingsallergie. Vijftig procent daarvan is allergisch voor pollen en heeft last van hooikoortsklachten.

Vrijbeschikbare medicatie kan voldoende zijn om uw milde hooikoortssymptomen te beheren. Maar indien uw symptomen ernstiger zijn kunt u het beste naar een allergieënpecialist gaan voor beoordeling en behandeling. Zonder een juiste behandeling kan hooikoorts de levenskwaliteit verminderen en slapeloosheid, vermoeidheid en irriteerbaarheid veroorzaken, die de prestaties op het werk of op school aantasten.

Er zijn duidelijke verbanden aangetoond tussen het voorkomen van rhinitis en astma Ook het risico op het ontwikkelen van andere ernstige allergische condities kan verhoogt zijn bij mensen met rhinitis.

Mensen met hooikoorts kunnen eveneens eczeem hebben (ook dermatitis genoemd) — een ontsteking die gezwollen, rode of jeukende huid kan veroorzaken. Atopische dermatitis komt hoofdzakelijk voor met allergieën en dit heel dikwijls in families waar de familieleden astma, hooikoorts of beide hebben. Aanhoudende sinusverstopping als gevolg van hooikoorts kan uw gevoeligheid voor sinusitis verergeren — een infectie of ontsteking van de membranen die de sinussen bekleden. Sinusitis veroorzaakt pijn, gevoeligheid en zwelling rond de ogen, wangen, neus of voorhoofd. Sommige mensen hebben sinusitis die aanhoudt en nooit weggaat (chronische sinusitis).

Preventie

Een verminderde blootstelling van het kind aan allergieveroorzakende substanties, zoals huisstofmijt, kan helpen om het begin van hooikoorts uit te stellen of te voorkomen. Dit zou speciaal waar kunnen zijn bij kinderen met een familiale voorgeschiedenis van allergieën. Omwille van redenen die nog niet volledig begrepen worden, zijn allergische toestanden zoals hooikoorts, in toenemende mate gemeengoed geworden in de Westerse landen. Onder normale omstandigheden produceert het immuunsysteem antilichamen om uw lichaam te verdedigen tegen schadelijke organismen zoals bacteriën, virussen en parasieten. Bovendien kan blootstelling aan deze organismen noodzakelijk zijn om de behoorlijke ontwikkeling van het immuunsysteem te stimuleren. Maar in een omgeving waar gewoonlijk desinfectantia en antibiotica worden gebruikt, kunnen deze organismen minder voorkomen. Uw immuunsysteem zou daarentegen antilichamen kunnen produceren tegen gewoonlijk onschuldige substanties zoals pollen, schimmels en huisdierenschilfers, wat resulteert in de ontwikkeling van allergieën.

Artsen ontdekten dat kinderen minder aanleg hebben om allergieën te ontwikkelen indien ze kindercrèches bezochten, thuis woonden met oudere broers en zussen of opgroeiden op een boerderij. In die omgevingen, worden kinderen aan meer ziektekiemen blootgesteld en als gevolg daarvan zullen ze allicht minder allergieën ontwikkelen.

doktersdienst