Jeuk is geen pretje, zeker als u de oorzaak niet weet. Het kribbelt en irriteerd en wanneer u gaat krabben wordt het alleen maar erger. De oorzaak van jeuk kan zeer verschillend zijn, op deze website vertellen we u welke dat allemaal kunen zijn. Ook geven we verschillende tips om jeuk te voorkomen of te verminderen.

Er zijn verschillende huidaandoeningen waarbij u last kunt hebben van jeuk, wij geven informatie hoe u die kunt verhelpen. Jeuk is voor veel mensen erg vervelend, het kan erg irriteren en u steeds de neiging geven om te krabben. Door te krabben gaat het niet over, maar u haalt vaak wel uw huid open. Gelukkig zijn er een aantal middeltjes die de jeuk kunnen verminderen of verhelpen. Welk middel u het beste kunt gebruiken, hangt af van de oorzaak.

Jeuk door een huidaandoening

Huidaandoeningen jeuken, zijn pijnlijk of ze kunnen er zelfs voor een onzeker gevoel over uw uiterlijk zorgen. Het is iets waar u snel de controle over kunt kwijt raken, waardoor u zich gefrustreerd en onzeker kunt voelen. Gelukkig zijn de meeste huidaandoeningen goed te genezen en ziet u er na een tijdje niets meer van. Het is belangrijk dat u er tijdig mee naar uw huisarts gaat. Jeuk die wordt veroorzaakt door een huidaandoening houdt vaak voor langere tijd aan.

Verschillende huidaandoeningen

Er zijn verschillende huidaandoeningen die jeuk kunnen veroorzaken, in onderstaand overzicht ziet u welke dat zijn.

Aambeien

Aambeien zijn zwellichamen rond de anus die erg opgezwollen zijn. Dit geeft veel klachten en ze kunnen zelfs gaan bloeden. Een van de klachten bij aambeien is jeuk. Voor veel mensen is dit de ergste klacht, omdat ze willen krabben maar zich hiervoor schamen.

Aarskloven

Aarskloven zijn scheurtjes of kloven in de huidplooien rond de aars of anus. Doordat er veel zenuwen op deze plaats zitten, treedt er een hevige pijn op bij de ontlasting. Daarna kan de pijn nog enkele uren aanhouden. Jeuk en een branderig gevoel zijn ook veel voorkomende klachten.

Als u last heeft van aambeien of aarskloven kunt u de jeuk met twee zalfjes verminderen. Vaselinecetomacrogolcrème smeert u tweemaal per dag en na iedere ontlasting op de plaats van de irritatie. U kunt ook tweemaal per dag en voor iedere ontlasting lidocaïne vaselinecrème in de anus aanbrengen. Dit mag u niet langer dan vier werken gebruiken. Beide crèmes kunt u het beste aan brengen met een canule (speciaal buisje) of een vingercondoom om infecties te voorkomen.

Allergieën

De meest voorkomende allergieën zijn hooikoorts en allergie voor huisstofmijt en huisdieren. Daarnaast zijn er ook nog voedselallergieën, contactallergieën, insectenallergieën en zonneallergie. Bij de meeste allergieën krijgt men een uitslag op de jeukende huid.

U kunt antihistaminica innemen als u een allergische reactie, galbulten of een insectenbeet heeft. Dit helpt tegen de allergische reactie en vermindert de jeuk.

Brachioradiale jeuk

Brachioradiale jeuk is jeuk aan de armen waarbij geen huidafwijking te zien is. Het wordt veroorzaakt door een voortdurende prikkeling van de huidzenuwen, maar de precieze oorzaak is niet duidelijk.

Brandwonden

Iemand met brandwonden heeft vaak last van jeuk. Dit komt doordat de huid op die plaats erg uitgedroogd is.

Droge huid

Bij een droge huid is de hoeveelheid huidvetten in de huid verminderd, waardoor de huid gemakkelijk doorlaatbaar is voor water. Het is meestal een chronisch probleem en jeuken is een onderdeel van de klachten.

Eczeem

Eczeem is een chronische huidaandoening waarbij jeuk de ergste klacht is. De huid is rood en schilferig en er zijn vaak rode bultjes zichtbaar. De jeuk is vaak zo erg dat men niet kan stoppen met krabben. Dit verergert dan weer de klachten. Het is een vicieuze cirkel jeuk-krabben-jeuk.

Galbulten

Galbulten (netelroos) worden veroorzaakt door een allergische reactie. Er komen rode, opgezwollen vlekjes op de huid die jeuken. Meestal verdwijnen deze bultjes na enkele uren of dagen.

Insectenbeten

Men kan ook jeuk krijgen van een insectenbeet. Vaak is het jeuken binnen een paar dagen verdwenen. Sommige mensen zijn echter allergisch voor insectenbeten, waardoor de klachten erger en van langere duur kunnen zijn.

Littekens

Een litteken wordt gerepareerd met bindweefsel, waardoor er op de deze plaats geen talg- en zweetkliertjes voorkomen. Dit maakt de huid erg droog, waardoor het gaat jeuken.

Neurodermitis

Neurodermitis wordt vaak veroorzaakt door een reactie op geneesmiddelen of stress. Het kenmerkende symptoom is hevige jeuk. Door te krabben verergert men de klachten.

Notalgia paraesthetica

Notalgia paraesthetica is jeuk die wordt veroorzaakt door een voortdurende prikkeling van de huidzenuwen. Het is meestal gelokaliseerd op de bovenrug en er is geen huidafwijking te zien. De precieze oorzaak is onduidelijk, maar de meeste mensen met deze jeuk hebben een afwijking in de wervelkolom of rugklachten. Waarschijnlijk zijn de zenuwen op deze plaats aangetast.

Parasieteninfecties

Een infectie van een parasiet kan ook jeuk met zich meebrengen. Deze vindt meestal plaats in het lichaam.

Zenuwaandoeningen

Door een zenuwaandoening kunnen de zenuwen zo beschadigen dat een persoon steeds een prikkel naar zijn hersenen krijgt dat hij jeuk heeft. Er is geen huidafwijking te zien, want de persoon heeft eigenlijk geen jeuk. Dit is enkel een prikkel die naar zijn hersenen wordt gestuurd.

Zonnebrand

Bij zonnebrand is de huid verbrand en dus ook erg droog. Hierdoor gaat de huid jeuken.

Zwangerschap

Vroege zwangerschapsjeuk ontstaat in de vijfde of zesde maand van de zwangerschap en verdwijnt meteen na de zwangerschap. Er ontstaan pukkeltjes op de huid die gaan jeuken. PUPPP ontstaat in de laatste drie maanden van de zwangerschap en verdwijnt over het algemeen direct na de zwangerschap. Een persoon met PUPPP heeft last van een rode huidafwijking en vaak ook van galbulten. Dit brengt ook erge jeuk met zich mee. Dan is er nog herpes gestationes. Deze aandoening kan tijdens de gehele zwangerschap en het kraambed ontstaan en verdwijnt meestal na de bevalling. Er ontstaan kleine blaasjes die met helder vocht zijn gevuld en die erg jeuken.

Jeuk van planten

U kunt jeuk van planten (brandnetels) verhelpen door er azijn op te smeren. Soms kan het ook helpen om er ammoniak op te smeren, maar deze geur is erg sterk.

Jeuk van insectenbeten

Als de jeuk wordt veroorzaakt door een insectenbeet (muggenbult), kan het ook helpen om er azijn op te smeren. U kunt echter ook knoflook, verse peterselie, uienblaadjes of goudsbloemblaadjes pletten en dit op het stuk huid smeren. Het sap hieruit werkt verkoelend en vermindert de jeuk. Tevens kunt u een mengsel van gist en water maken en dit op het stuk huid leggen als een soort kompres. Haal het pas weer van de huid af als het droog is. Bij jeuk door een tekenbeet moet u direct naar uw huisarts gaan.

Dermatologische jeuk

Dermatologische jeuk kunt u verhelpen door het stuk huid af te koelen. Het is echter niet goed om ijs direct op de huis te leggen. Tevens kunt u met een schil van een citrusvrucht of een vers afgesneden aardappel over het oppervlak heengaan. Het wil ook nog wel eens werken om olijfolie of andere olie op de huid te smeren. U kunt ook een mengsel van bloem en water als kompres op het stuk huid leggen en dit er pas vanaf halen als het droog is.

Schimmelinfecties van de huid

Schimmelinfecties van de huid kunnen meerdere klachten met zich meebrengen. Jeuk is een klacht die bij schimmelinfectie veel voorkomt. Als de schimmelinfectie is verdwenen, is de jeuk ook weg.

Als u een schimmelinfectie heeft, kunt u dit behandelen met een antischimmelmiddel. Hierdoor zal de schimmel sterven. Methylrosaniline werkt hetzelfde maar is iets sterker. Dit wordt voorgeschreven als een antischimmelmiddel niet werkt. Benzoëzuur met salicylzuur is ook een goed middel. De groei van de schimmel wordt door het benzoëzuur afgeremd. Daarnaast zal de schimmel sneller uit de huid verdwijnen, doordat het salicylzuur het bovenste laagje van de huid losweekt.

Jeuk door een onderhuids probleem

Indien de jeuk wordt veroorzaakt door een onderhuids probleem - zoals een allergische reactie of een ziekte - kunt u beter medisch advies vragen. Hij kan u dan meestal een medicijn meegeven waarmee de oorzaak van de jeuk wordt aangepakt. U kunt wel steeds een middeltje erop blijven smeren, maar de jeuk zal dan blijven terugkeren. Als u een medicijn van de dokter krijgt dat de oorzaak aanpakt, zal de jeuk uiteindelijk verdwijnen. Er zijn ook middeltjes die helpen tegen alle soorten jeuk. Aloë Vera is er daar een van. Gebruik een zo puur mogelijke vorm van Aloë Vera om de huid mee in te smeren. Er zijn ook bepaalde edelstenen die door de mineralen die er inzitten de jeuk kunnen verminderen. Dit is een middel dat vaak goed werkt bij mensen met eczeem. Wanneer u erge last heeft van jeuk, is het verstandig om uit de zon te blijven en niet te heet te douchen. De jeuk kan namelijk verergerd worden door de hitte. Daarnaast is het beter om geen prikkelende kleding (wol) of kleding te dragen. Zorg ervoor dat u veel groentes eet en weinig kleur-, geur- en smaakstoffen binnenkrijgt.

Jeukende huid

Door te krabben haalt u de jeukende huid open en verergert u de jeuk alleen maar. Soms is die zo hevig dat het niet lukt om niet te krabben. U kunt wel uw nagels kort knippen, zodat het moeilijker wordt om te krabben. Probeer ook niet met uw nagels te krabben, maar druk met de vingertoppen op de huid of knijp er licht in. Daarnaast kunt u de huid insmeren met Eucerin crème, zodat de huid minder beschadigt als u krabt. De huid zal ook minder beschadigd raken als u krabt met een laagje kleding ertussen. U kunt ook een tube EMLA crème gebruiken die er voor zorgt dat de huid minder prikkels doorgeeft.