Tweederde van de Nederlanders heeft wel eens last gehad van kalknagels. Een kalknagel is een dikke, geelwitte nagel die wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Deze nagelaandoening is onschuldig, maar het kan wel emotionele en psychosociale problemen tot gevolg hebben. Veel mensen schamen zich namelijk voor de kalknagel en daarom is een behandeling hiervoor meestal wel gewenst.

Een verkleurde nagel die wat verdikt is kan een kalknagel zijn. Meestal heeft de nagel een witte of gele kleur, maar het kan uiteindelijk ook bruin of groen worden. Kalknagels zijn brokkelig en bobbelig en zien er lelijk uit. Als gevolg van een kalknagel kunnen er pijnklachten ontstaan door de druk van schoenen op de voet. Het komt ook voor dat een kalknagel uiteindelijk afbrokkelt en dit kan tevens pijn veroorzaken.

Wat zijn de oorzaken van kalknagels?

Kalknagels ontstaan dus als gevolg van een schimmelinfectie. Deze schimmels worden overgedragen door direct contact met anderen, maar u kunt ook worden besmet door indirect contact met schimmelsporen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een openbare doucheruimte of een zwembad waar u op blote voeten loopt. Lang niet iedereen krijgt meteen te maken met kalknagels als hij of zij in contact komt met deze schimmel. De schimmel zal namelijk eerst moeten groeien en hier krijgt het enkel de kans voor als uw afweersysteem niet krachtig genoeg is.

Nadat de schimmel is gaan groeien kunnen kalknagels ontstaan. Eerst zal de huid een rode kleur krijgen en gaan schilferen. Het gebeurt vaak dat er dan ook witte plekken tussen de tenen komen. Dit noemen we ook wel zwemmerseczeem of voetschimmel. Vervolgens kan de schimmel een nagel infecteren en dit wordt dan een kalknagel genoemd.

schimmelmedicijnen

Er zijn een aantal factoren die het risico op kalknagels kunnen verhogen. Zoals eerder genoemd heeft u eerder kans op deze schimmelinfectie als u een lage weerstand heeft. Een lage weerstand kan worden veroorzaakt door ziekte of ouderdom. Ook beschadigde nagels kunnen een rol spelen, want schimmels kunnen hier gemakkelijker op groeien. Als u veel in aanraking komt met vochtige en warme ruimtes kan het risico ook worden verhoogd, zeker als u in dit soort openbare ruimtes op blote voeten loopt. Als laatste kan een slechte bloedsomloop naar de voeten nog van invloed zijn.

Een arts kan de diagnose kalknagel stellen door allereerst een anamnese af te nemen. Daarnaast zal hij ook enkele vragen stellen over de klachten die u heeft. Bij twijfel kan de arts een stukje van de kalknagel halen en dit onder een microscoop bekijken. Dit stukje nagel kan tevens op kweek worden gezet. Zo kan de arts meteen ook bepalen om welke schimmel het gaat.

Behandeling

Een kalknagel is een onschuldige aandoening en een behandeling is dus niet per se nodig. Als u veel pijnklachten ondervindt, doet u er wel goed aan om de kalknagel te laten behandelen. Het kan ook zijn dat u de kalknagel wilt laten verwijderen, omdat u zich hiervoor schaamt. Ook dan kunt u uiteraard met een behandeling starten. Een andere belangrijke reden om een behandeling aan te gaan is het feit dat kalknagels besmettelijk zijn. U wilt waarschijnlijk geen andere mensen besmetten met deze nagelaandoening.

Er zijn verschillende manieren om kalknagels te behandelen. U kunt naar de pedicure gaan en daar een stuk van de nagel laten vijlen. Op deze manier kan het geïnfecteerde gedeelte worden verwijderd. Heeft u enkel last van de verdikking door de druk die u ondervindt? Dan kunt u hier zelf iets aan doen door de kalknagel bij te werken met een puimsteen of vijl of u kunt de pedicure een stukje laten weg frezen. De arts zal u medicijnen voorschrijven. Vaak wordt dan eerst gekeken of de kalknagel geneest door het gebruik van Loceryl. Dit is een antischimmelmiddel die u tweemaal per week op de kalknagel moet aanbrengen. Het middel werkt lokaal en dit zal dan ook weinig even hebben als de infectie ernstig is. Dan kunt u de kalknagel behandelen met orale antimyotica, zoals Itraconazol en Terbinafine. Een andere optie is om de kalknagel te laten laseren.

Kalknagels kunnen natuurlijk niet altijd worden voorkomen, maar u kunt een aantal dingen doen om het risico te verkleinen. Het is van belang dat u ervoor zorgt dat uw voeten gezond blijven. Draag elke dag schone sokken van katoen of wol en schoenen die goed passen. Gebruik zo min mogelijk zeep bij het reinigen en droog uw voeten altijd goed af. Het risico op besmetting kunt u verkleinen door niet op blote voeten te lopen in openbare ruimtes, zoals zwembaden en sportscholen.

doktersdienst