Kinkhoest is een infectieziekte die u via de luchtwegen, dus door het inademen van bacteriën, op kunt lopen. In principe hoeft men kinkhoest niet te behandelen, omdat het over het algemeen vanzelf wel overgaat. Dit kan echter wel enkele weken tot zelfs maanden duren. Door rust te nemen kunt u ervoor zorgen dat u minder hoestaanvallen – die bij kinkhoest horen - krijgt maar het is ook niet de bedoeling dat u in bed blijft liggen. Antibiotica worden ook niet voorgeschreven, omdat deze in principe alleen in de vroege fase van deze infectieziekte effectief is. Kinkhoest moet u dus gewoon uitzieken, lastig meer er zit weinig anders op.

Oorzaak kinkhoest

Kinkhoest is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de Bordetella pertussis bacterie. Deze bacterie wordt onder andere via de neus en de mond overgedragen. Besmette mensen ademen kleine druppeltjes met de bacterie uit of hoesten en niezen waarna een volgend persoon deze druppetjes binnen kan krijgen. Vooral in een kleine ruimte waar veel mensen zijn is een besmetting zo gemaakt.

Als u eenmaal met het bacterie besmet bent, kan het één tot drie weken duren voordat u echt helemaal verkouden wordt. Bent u eenmaal verkouden, dan krijgt u niet direct last van kinkhoestbuien, dit duurt meestal een week of twee en soms nog langer. Toch bent u in de periode dat u nog geen kinkhoestbuien heeft het meest besmettelijk voor andere mensen.

Als u ouder van jonge kinderen bent en veel in contact met jongere kinderen komt, is het verstandig om wanneer u op reis gaat uw reisvaccinaties uit te laten breiden met kinkhoest en het DTP vaccin.

kinkhoest

Kinkhoest bij baby’s of tijdens de zwangerschap

Voor baby’s jonger dan één jaar is kinkhoest een heel stuk gevaarlijker, zo ook voor vrouwen die meer dan 34 weken zwanger zijn. Bij vrouwen die zwanger zijn is het vooral het ongeboren kind wat hierbij ernstig in de problemen kan komen en dus ook gevaar loopt. De ademhaling kan bij jonge kinderen tijdelijk stokken en bij hen kan ene hoestbui tot overgeven gaan leiden. Uiteindelijk bestaat er ook de kans dat er een longontsteking ontstaat. In de meest erge gevallen kan er ook hersenbeschadiging opgelopen worden als gevolg van zuurstof tekort.

Als u zwanger bent of een kind heeft wat jonger is dan één jaar dan is het van vitaal belang dat u contact met de huisarts op gaat nemen als u het vermoeden heeft dat u of uw kind kinkhoest heeft. In dat soort gevallen kan er worden besloten om het gehele gezin een antibiotica kuur te geven. Op deze manier probeert men te voorkomen dat de ongeboren baby of het kind jonger dan één jaar de met de kinkhoestbacterie besmet zal raken.

Symptomen kinkhoest

Om na te gaan of u of uw kind kinkhoest hebt, kunt u het beste een arts raadplegen. Hieronder vindt u een lijstje met verschillende symptomen die u in de gaten kunt houden:

- Last van ademnood
- Een droge hoest zonder slijm
- Hoestaanvallen gepaard met benauwdheid, gierende ademhaling
- Last van gierende inademing
- Hoestaanvallen of hoeststoten

doktersdienst