Koortsuitslag, die ook wel eens koortslip wordt genoemd, is een uitslag in de vorm van blaasjes, meestal in de buurt van de mond, veroorzaakt door het herpes simplex virus. Dit virus geneest in het algemeen binnen enkele weken. Meestal krijg je een koortslip na het hebben van koorts, overmatig zonlicht en tijdens of na de menstruatie.

Koortsuitslag, ook wel herpes simplex of herpes labialis genoemd wordt meestal veroorzaakt door het herpes simplex-virus type 1. De meeste volwassenen dragen dit virus met zich mee. De eerste infectie met het HSV-1 loopt men gewoonlijk als kind op. Als je het virus eenmaal hebt opgelopen raak je het nooit meer kwijt.
producten om een koortslip te behandelen

koortslip

Een koortslip blijft soms onopgemerkt, maar kan ook gepaard gaan met blaasjes in de mond. Bij een griep of een verminderde weerstand blijft dit een zwakke plek en zal dan ook het eerste weer terugkomen. De uitslag bestaat uit met vocht gevulde blaasjes die kunnen openbreken en dan soms pijnlijk kunnen zijn. Vooral blaasjes in de mondhoeken springen makkelijk open, door het eten en drinken en door het openen van de mond. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen omdat het vocht uit de blaasjes elders weer een nieuw blaasje kan veroorzaken. Als de blaasjes zijn doorgebroken komt er een korstje op. Het wordt dan pijnlijk en gevoelig. Het is belangrijk om dit goed vet te houden. Producten die een virusremmende werking hebben helpen bij een koortslip, voorbeelden zijn Valaciclovir en het antivirale geneesmiddel Aciclovir

Genezing

Probeer contact door middel van kussen te vermijden totdat de koortslip weer weg is. Om het lichaam te helpen is het raadzaam wat extra vitamines te gebruiken om het proces van genezing van de huiduitslag te versnellen. Vitamine A: voorkomt verdere verspreiding van de infectie en vitamine C remt de groei van het virus. Er zijn tegenwoordig ook kleine plakkertjes verkrijgbaar bij de drogist en apotheek die je over de koortslip heen kunt plakken om het sneller te laten genezen.

doktersdienst