Krentenbaard is een bekende infectie bij vooral jonge kinderen. Een van de meest bekende symptomen is uitslag van de huid, het zijn de blaasjes waar we krentenbaard aan herkennen. Doorgaans is de infectie niet gevaarlijk, maar wel erg besmettelijk, daarom is het van belang om er op de juiste manier mee om te gaan en voorkomen dat anderen ermee te maken zullen krijgen. Krentenbaard bij een baby komt vaker voor dat bij oudere kinderen, de verschijnselen zullen na enkele weken weer verdwijnen.

De infectie gaat gemakkelijk van kind tot kind over en kan ook volwassenen besmetten. De bacterie die krentenbaard veroorzaakt zit vaak in de neus, hierdoor kan de bacterie zich door de lucht verspreiden tijdens bijvoorbeeld het niezen om voor een nieuwe infectie te zorgen. Daarnaast zit er in de blaasjes een helder vocht die zeer besmettelijk is, waardoor het relatief gemakkelijk is om de krentenbaard op anderen over te dragen.

Krentenbaard komt over het algemeen voor in het gebied rondom de neus of de mond maar kan ook op andere delen van het lichaam voorkomen. Bovendien kan de krentenbaard zich gemakkelijker ontwikkelen op een plaats waar de huid al wat beschadigd is, bijvoorbeeld als het gevolg van eczeem.

Het is goed mogelijk om de besmettelijkheid van de krentenbaard tegen te gaan, door gebruik te maken van Fucidin zalf, een antibioticum. In dat geval duurt het nog maximaal 48 uur, tot het moment dat de krentenbaard niet meer besmettelijk is. U kunt ook wachten tot het moment dat de blaasjes indrogen.

fucidin

Krentenbaard bij een baby

Krentenbaard bij een baby is vervelend, maar niet schadelijk. In de meeste gevallen is er op zich niets aan de hand, mits u op tijd zorgt voor een goede behandeling. Als u weet waar de blaasjes zitten is de behandeling daarop in te stellen. Krentenbaard kan worden behandeld met een antibioticum vaak in de vorm van een zalf. U kunt ook kiezen voor een antibiotica kuur bij kinderen die al iets ouder zijn en te maken hebben met een hevige vorm van krentenbaard. Artsen zullen in de meeste gevallen afraden om te gaan zwemmen wanneer een kind krentenbaard heeft, de kans om anderen te besmetten is aanwezig en dat willen ze voorkomen. Ondanks dat de infectie bij baby’s in de meeste gevallen niet gevaarlijk is, bestaat er wel degelijk een variant om mee op te passen. Het gaat om impetigo bullosa, wat kan leiden tot de ziekte van Ritter.

Volwassenen

Krentenbaard komt bij volwassenen weinig voor, het afweersysteem is in de meeste gevallen sterk genoeg om zich tegen de infectie te wapenen. Volwassen kunnen de bacterie wel bij zich dragen maar hebben dat vaak niet door, op deze manier kan echter de krentenbaard wel op anderen overgedragen worden. Soms krijgen ook volwassenen last van krentenbaard, vaak als gevolg van een lage weerstand door ziekte of medicijngebruik. Niemand kan immuun worden tegen krentenbaard, het is dus mogelijk dat u er meerdere malen er mee te maken krijgt.

De blaasjes die zijn ontstaan kunnen gaan jeuken, het kan dan lastig zijn om er vanaf te blijven. Probeer het aanraken of open krabben toch te voorkomen aangezien dit het gevaar op besmetting van anderen alleen maar groter maakt. Ook komt het de genezing niet ten goede en het kan tot littekens leiden.

Krentenbaard behandelen

Er zijn twee manieren om met krentenbaard om te gaan, een natuurlijke genezing waarbij niet wordt ingegrepen, het duurt dan doorgaans twee tot drie weken totdat de blaasjes indrogen zijn deze niet meer besmettelijk zijn, de krentenbaard zal daarna geleidelijk verdwijnen. U kunt er ook voor kiezen om de krentenbaard behandeling wat meer kracht bij te zetten door antibiotica te gebruiken. Dit kan in de vorm van een kuur om de infectie over het hele lichaam aan te pakken of een speciale zalf als Fucidin voor de plekken waar de blaasjes zitten. Fucidin wordt veelvuldig voorgeschreven bij bacteriële huidinfecties zoals eczeem,een koortslip of Krentenbaard, de zalf bestrijdt op een effectieve manier de bacteriën die de infectie veroorzaken.

doktersdienst