Een lintworm is een platte worm die zich in uw darmen nestelt. Het is een parasiet, hij leeft ten koste van een ander wezen. Hij heeft een zogenaamde gastheer (een dier of plant) nodig om in te overleven en zich te vermenigvuldigen. De worm voedt zich met de darminhoud. Een lintworm groeit naarmate hij langer in de darmen leeft en kan vele meters lang worden. De worm bestaat uit zogenaamde proglottiden, kleine witte stukjes van zo een anderhalve centimeter lang. Deze stukjes komen in uw ontlasting terecht en hieraan herkent u de worm.

Een besmetting met de lintworm ontstaat door het inslikken van de eitjes van de worm. Dit gebeurt vooral door het eten van rauw vlees. Denk bijvoorbeeld aan filet americain, rauw gehakt of biefstuk. Groenten kunnen ook zorgen voor een besmetting door besmette mest.

Lintworm behandeling

Een infectie met lintworm kan worden behandeld door een antiwormmiddelen onder de naam Vermox een medicijn dat de wormen, larven en eitjes van wormen dood.
Onze apotheker legt u alles uit over het gebruik van Vermox antiwormenkuur.

vermox

Er wordt wel eens verteld dat een lintworm voor razendsnel gewichtsverlies zorgt. Dit gebeurt echter meestal niet. De worm kan amper symptomen geven. U kunt last krijgen van een licht zeurende buikpijn of misselijkheid. Honger of een gebrek aan eetlust. Daarnaast kunt u vermoeid raken en last van diarree en gasvorming krijgen.

Soorten lintworm

Er zijn drie soorten lintworm waarmee de mens besmet kan raken. De runderlintworm, de varkenslintworm en de vislintworm. De meest voorkomende lintworm in Nederland is de runderlintworm. Deze loopt u op door het eten van besmet rauw rundvlees. Een infectie met de varkenslintworm, door het eten van besmet rauw varkensvlees, ontstaat meestal door een bezoek aan het buitenland. Een besmetting met de vislintworm ontstaat door het eten van besmette rauwe vis.

Lintwormen kennen verschillende levensfasen. Zij leven in verschillende gastheren voordat zij uitgroeien tot een volwassen worm. Mensen kunnen ook besmet raken met blaaswormen, lintwormen in een andere levensfase. De larven van de blaasworm nestelen zich door het gehele lichaam in cysten of blazen. Zij kunnen het functioneren van organen ernstig verstoren of deze zelfs verwoesten. Meer informatie over Wormen.

doktersdienst