Het medicijn Lipostat bevat de werkzame stof pravastatine. Deze stof vermindert het cholesterolgehalte in het bloed door ervoor te zorgen dat de lever minder cholesterol gaat aanmaken en behoort tot de groep van cholesterolsyntheseremmers. Ze remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en verlagen zo het cholesterolgehalte in het bloed. Lipostat verlaagt het cholesterolgehalte, waardoor er minder kans is op aandoeningen zoals een hartaanval of beroerte, de aanmaak van het LDL enzym wordt geremd en die van HDL optimaliseert waardoor een gezonde bloedstroom ontstaat. Het medicijn is enkel te verkrijgen op recept, artsen schrijven dit medicijn vooral voor aan mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen.

Lipostat verlaagt het cholesterolgehalte

Cholesterol is een bouwstof voor cellen en hormonen. Ook al roept cholesterol vaak negatieve gedachten bij ons op, toch is het een bouwstof waar mensen niet zonder kunnen. Zonder cholesterol kan uw lichaam namelijk niet goed functioneren. Zo is het nodig voor de opbouw van lichaamscellen en de productie van hormonen. Tevens speelt het een belangrijke rol in de spijsvertering. Het overgrote deel van cholesterol in ons lichaam wordt aangemaakt door de lever. Verder nemen we ook cholesterol in ons lichaam op door dierlijke en plantaardige producten die we eten. En daar kan het probleem van een te hoge cholesterol ontstaan.

Hoewel hoog cholesterol geen symptomen veroorzaakt, kan dit ernstige effecten op het lichaam hebben. Indien onbehandeld kan ophopen in de wanden van de bloedvaten en slagaders. Mensen die hoge niveaus van cholesterol zijn op risico van lijden aan een hartaanval of een beroerte en andere vaatziekten. Door Lipostat te gebruiken kan uw cholesterol aanzienlijk worden verlaagd.

Onze apotheker vertelt u alles over Lipostat

Lipostat

Een verhoogde concentratie van cholesterol in het bloed wordt hypercholesterolemie genoemd. Hypercholesterolemie is een onderdeel van een groep aandoeningen die men in de geneeskunde hyperlipedemieen noemt. Bij patiënten met hyperlipedemieen worden in het bloed verhoogde triglyceriden- en/of cholesterolconcentraties aangetroffen. Hypercholesterolemie is dus een stoornis in de stofwisseling.

Cholesterol is een vetachtige stof die niet in water oplosbaar is. In het menselijk lichaam wordt het onder andere als bouwstof gebruikt. Hoewel veel mensen cholesterol zien als een bedreigende stof is juist het tegendeel waar, het is namelijk zelfs onmisbaar voor het menselijk lichaam. Maar wanneer er teveel cholesterol zich in het lichaam bevindt is dit schadelijk voor de gezondheid. Er kunnen zich ophopingen aan de binnenkant van de bloedvaten gaan vastzetten. Dit wordt ook wel plaque genoemd. Bloedvaten kunnen door de afzetting van deze plaque langzaam dicht gaan slibben met uiteindelijk hart- en vaatziekten tot gevolg.

Ga naar onze apotheek voor Lipostat

Hoog cholesterolgehalte

De laatste jaren hoort u wellicht dat steeds meer dat mensen kampen met een verhoogd gehalte van cholesterol. Op zich is dit geen ziekte en geeft het geen klachten. Daarom komt u ook pas na een onderzoek bij de dokter te weten of uw cholesterolgehalte te hoog is. Indien dit het geval is, is het aangeraden om daar meteen naar te handelen. Indien uw cholesterol jaren te hoog is, kan de stof zich in uw vaatwand gaan ophopen. Daardoor worden uw bloedvaten nauwer en kunnen ze zich op den duur gaan dichtslibben. De gevolgen zijn niet mals en gaan van problemen met uw hart en vaten tot nierschade, een hartinfarct of een beroerte. Het is dus belangrijk om uw cholesterolgehalte op peil te houden.

Bijsluiter

In de strijd tegen een te hoog cholesterolgehalte schrijven artsen vaak Lipostat voor. Dit medicijn verlaagt het cholesterolgehalte in uw bloed. Omdat de lever vaak ‘s nachts cholesterol produceert, is het aangeraden om het medicijn vlak voor het slapengaan in te nemen. Vaak schrijven artsen dit medicijn ook voor aan mensen die een groot risico op hart- en vaatziekten hebben, u kunt het medicijn kopen in doseringen van 10 mg, 20 mg en 40 mg, laat u adviseren over de meest geschikte dosering. Ook veranderingen aan uw levensstijl kunnen uw cholesterolgehalte verlagen. Minder roken, minder drinken en minder vet eten helpen meestal al veel.

doktersdienst