Mebendazol is een geneesmiddel dat ingezet kan worden bij diverse soorten worminfecties. Een infectie door wormen kunt u oplopen in Nederland, waar bijvoorbeeld spoelwormen en lintwormen voorkomen, maar ook wanneer u op reis gaat naar het buitenland, waar andere soorten wormen leven. Wormen en de eitjes of larven van wormen kunnen in uw lichaam komen door voedsel of water te nuttigen waar de wormen of eitjes zich in bevinden. Ze kunnen bijvoorbeeld op ongewassen groenten zitten. Eitjes kunnen ook aangetroffen worden in hondenpoep en in aarde, evenals in de zandbak Daarnaast kunnen eitjes doorgegeven worden via menselijk contact, bijvoorbeeld wanneer ze via vuile handen in de mond terecht komen.

Klachten bij een worminfectie

Welke klachten u krijgt bij een worminfectie hangt erg van af van het soort worm. Van sommige wormen merkt u nauwelijks iets, een lintworm kan bijvoorbeeld jarenlang in de darmen aanwezig zijn zonder dat u er last van heeft. Van andere wormen krijgt u bijvoorbeeld jeuk rond de anus, zoals van de aarsmade, of huiduitslag, zoals bij de mijnworm. Ook kunt u bij een worminfectie last hebben van buikpijn, diarree of misselijkheid. Soms zijn de wormen, of delen ervan, zichtbaar in de ontlasting. Wanneer u vermoedt dat u een worminfectie heeft opgelopen, raadpleeg dan een arts.

Mebendazol is een werkzame stof die ervoor zorgt dat de wormen, evenals hun larven en eitjes, gedood worden. Het middel verhindert de opname van voedingsstoffen door de wormen, waardoor deze niet verder kunnen leven.

Mebendazol

Via de ontlasting kunnen de dode wormen, larven en eitjes vervolgens uw lichaam verlaten. In sommige gevallen zal uw huisarts het gebruik van een laxeermiddel adviseren, om ervoor te zorgen dat alle eitjes de darm verlaten voordat ze weer kunnen uitgroeien tot wormen. Het is belangrijk dat u zich aan de voorgeschreven dosering van mebendazol houdt. Als u te snel stopt met het gebruik van het middel, dan is het mogelijk dat nog niet alle eitjes uit uw lichaam zijn verdwenen.
Onze apotheker vertelt over het gebruik van Mebendazol.

Hoe werkt de wormkuur

Een kuur mebendazol tegen een worminfectie duurt doorgaan één tot enkele dagen. Het medicijn wordt geleverd in tabletvorm. Deze kunt u het beste innemen bij de maaltijd. U mag de tabletten fijnkauwen of in hun geheel doorslikken. Het kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen. In sommige gevallen kan dat betekenen dat de werking van mebendazol negatief beïnvloed wordt. Mocht u tijdens het gebruik ook andere medicijnen gebruiken, raadpleeg dan eerst uw arts.

doktersdienst