U kent vast wel van die periodes van lastig in slaap komen, woelen, draaien of midden in de nacht wakker worden om vervolgens nooit weer in slaap te komen, kortom een slaapprobleem. Oorzaken zijn soms niet moeilijk om te vinden, drukte op het werk, financiƫle stress of problemen in de huiselijke sfeer maken dat u de slaap maar moeilijk kunt vinden. Soms zijn de klachten met ontspanningsoefeningen te verhelpen maar vaak zal een arts middelen voorschrijven die een goede nachtrust bevorderen. Een zeer veel gebruikt middel bij slaapstoornissen is melatonine.

Melatonine

Melatonine is een natuurlijk slaapmiddel, een lichaamseigen stof of hormoon dat door de pijnappelklier, in de hersenen, aangemaakt wordt. Het is als medicijn verkrijgbaar en te gebruiken wanneer u moeite heeft met inslapen. U kunt melatonine zich kortweg voorstellen als de stof die ervoor zorgt dat u kunt slapen als het donker wordt en maakt dat u ontwaakt wanneer het licht wordt.
Melatonine via onze online apotheek.

melatonine

Het natuurlijke dagnachtritme van de mens loopt samen met de afwisseling van licht en donker. Dit dag-nachtritme, dat ook wel bioritme genoemd wordt, uit zich in het in slaap vallen en het weer ontwaken. Melatonine wordt afgegeven wanneer het 's avonds donker wordt en deze afgifte loopt 's ochtends terug bij een toename van licht. Zodoende wordt verondersteld dat het menselijke slaapritme samenhangt met de afgifte van dit hormoon.

Wanneer kunt u melatonine gebruiken?

Zijn er situaties waarin uw slaapritme verstoord is dan kan melatonine u helpen in slaap te komen en uw slaapritme te herstellen. Juist omdat het om een hormoon gaat dat het lichaam zelf, met dezelfde functie als waarvoor het medicijn bedoeld is, produceert, is de toepassing ervan effectief, het kan worden gebruikt bij slaapproblemen van uiteenlopende aard. Melatonine wordt ondermeer gebruikt als vervanger van andere slaapmiddelen om het gebruik van deze middelen geleidelijk te verminderen. Bij een jetlag kan een tijdelijk gebruik van het medicijn u helpen weer in uw natuurlijke ritme te komen. Het middel wordt gebuikt om de natuurlijke functie van het lichaam te ondersteunen.

Het middel is eveneens toereikend voor structureel gebruik. Zo wordt de productie van melatonine door het lichaam bijvoorbeeld kleiner naarmate u ouder wordt, wanneer dit problemen veroorzaakt kan het medicijn een uitkomst zijn. Van een structureel gebruik is eveneens sprake bij sommige blinde mensen. Deze zouden minder gevoelig zijn voor het verschil in licht tussen dag en nacht, met een verstoorde werking van de afgifte van melatonine als gevolg.

Ten slotte kan het medicijn gebruikt worden ter compensatie van de (bij)werking van andere medicijnen. Wanneer u een medicijn gebruikt dat slapeloosheid als bijwerking heeft, wordt u vaak melatonine voorgeschreven. Dit omdat het in veel gevallen goed samengaat met andere medicijnen.

Zonder problemen in slaap vallen

Met alle medicatie, ook met melatonine, is het raadzaam voorzichtig te zijn. Hoewel het om een natuurlijke, lichaamseigen stof gaat, zijn bijwerkingen mogelijk. Bespreek vooraf het medicijngebruik met uw arts en informeer naar de mogelijke effecten in uw specifieke geval. Bijvoorbeeld wanneer u andere aandoening heeft of andere medicijnen gebruikt. Ook moet u er rekening mee houden dat de tabletten zijn samengesteld uit meerdere stoffen, een tablet bevat dan ook andere stoffen op welke uw lichaam mogelijk kan reageren. Neem bij lichamelijke klachten contact op met uw arts.

Het medicijn is enkel op recept in verschillende sterktes te bestellen in onze apotheek, de dokter zal een voor u geschikte dosering voorschrijven. De werkzame stof, melatonine, is ook in lage dosering terug te vinden in drogisterij producten die u in zonder recept kunt verkrijgen.

doktersdienst