Menstruatiepijn, in de medische wereld dysmenorroe genoemd, is pijn die u kunt ondervinden tijdens en voor de menstruatie. Deze pijn ontstaat door krampen en steken in de onderbuik. Bij sommige vrouwen straalt dit ook uit naar de rug en de heupen. De pijn kan erg hevig zijn en er zelfs voor zorgen dat u niet meer in staat bent om te werken. Het kan dus erg vervelend zijn, maar verder kan het geen kwaad en gaan de klachten meestal vanzelf weer over.

Door het samentrekken van de baarmoeder kan er pijn ontstaan. Iedere maand komt er een eicel vrij uit de eierstokken. Deze eicel gaat naar de baarmoeder om zich in het baarmoederslijmvlies te nestelen. Dit slijmvlies gaat zich ook ophopen om voldoende ruimte te bieden aan een bevruchte eicel. De baarmoeder trekt zich samen om het slijmvlies, waar de eicel zich is gaan innestelen, met wat bloed te lozen. Deze samentrekkingen kunnen de oorzaak zijn voor de krampen en steken rondom de baarmoeder. De hoeveelheid bloed dat verloren gaat staat niet in verband met de hoeveelheid pijn. Zo zijn er vrouwen die bijna geen bloed verliezen tijdens de menstruatie, maar die wel hevige menstruatiepijn hebben. Ook zijn er vrouwen die in verhouding veel bloed verliezen en bijna tot geen pijn ondervinden.

Tijdens de menstruatie kunt u ook nog andere pijnen ondervinden, zoals hoofdpijn, pijnlijke borsten, duizeligheid of moeheid, misselijkheid en diarree. Daarnaast kan het de emotionele toestand van de vrouw dwarsbomen, waardoor zij sneller verdrietig of geïrriteerd zal zijn.

menstruatieklachten

Behandelen van menstruatiepijn

Menstruatiepijn kan behandeld worden met medicijnen, maar er zijn ook enkele maatregelen die u zelf kunt treffen om de pijn te verlichten.

- Zorg er voor dat u genoeg rust neemt en ontspannen bent rond de menstruatie.
- Leg een warme kruik op uw buik of onderrug of neem een warm bad.
- Als de pijn ook uitstraalt naar uw rug, kunt u met oefeningen, door bijvoorbeeld de rug afwisselend hol en dan weer bol maken uw onderrug ontspannen.
- Ook kan het helpen als iemand uw onderrug masseert.
- Sommige vrouwen ervaren na het hebben van een orgasme minder pijn.
- Neem niet teveel suiker in, eet dus gezond.
- Ga met enige regelmaat sporten om de krampen te verminderen

Als deze maatregelen niet voldoende helpt of u last heeft van zeer hevige pijnen of lang aanhoudende bloedingen, dan is het verstandig om een dokter te raadplegen. Deze kan dan met u uitzoeken welke medicijnen het beste bij uw klachten passen, in de meeste gevallen wordt er een pijnstiller geadviseerd die de pijn zal verzachten. Neem deze regelmatig in tijdens de menstruatie.

Een andere mogelijkheid om de pijnen te behandelen is het slikken van de anticonceptiepil. De meeste vrouwen ondervinden dan geen menstruatiepijnen meer. De pil slikt u drie weken achtereen elke dag en vervolgens een week niet. Dat is de week dat eigenlijk de menstruatie hoorde plaats te vinden.

Tips om menstruatieklachten te verlichten

Warmte is een goed hulpmiddel om de pijn te verlichten. Vul een kruik met warm water en leg deze op de plek waar u pijn hebt. Ook kan het helpen om bijvoorbeeld een warm bad te nemen. Hieronder staan nog enkele punten, welke u kunt helpen om de kans op menstruatieklachten te verminderen.

- Vermijd stress rond de menstruatie.
- Drink wat meer tijdens de menstruatie.
- Stop met roken.
- Drink geen alcohol.
- Probeer licht te sporten gedurende de menstruatie

doktersdienst