Veel mensen hebben last van migraine aanvallen die als zeer vervelend en pijnlijk ervaren. Denkt u ook last te hebben van migraine dan is dit artikel uitermate geschikt om te lezen, er wordt uitgelegd wat migraine nou eigenlijk is, wat de kenmerken en bijverschijnselen zijn en wat u tegen deze vervelende hoofdpijn kunt doen.

Migraine is een vorm van hoofdpijn alleen dan in een ernstigere vorm. De pijn in uw hoofd zal vele malen heftiger zijn. U kunt daarbij geen geluiden of licht verdragen. Het liefst ligt u in een afgesloten ruimte waar de invloeden van buitenaf geen kans krijgen om tot u door te dringen. Daarnaast zult u de pijn waarschijnlijk één tot drie dagen aanhouden. Vaak helpen pijnstillers maar helaas niet altijd.

De heftige hoofdpijn kan een misselijk gevoel geven waarbij u soms zelfs moet overgeven. Stop met het gene waar u mee bezig bent en vertel vrienden, collega’s of mensen om u heen dat u last heeft van migraine en dat ze u even met rust moeten laten. Ga naar huis en neem rust, sluit u op in uw slaapkamer en doe de ramen en gordijnen dicht. Een donkere kamer waarin geen geluiden kunnen komen zorgt ervoor dat u zo min mogelijk pijnprikkels van buitenaf krijgt.

medicijnen tegen migraine

Kenmerken van migraine

Voordat daadwerkelijk de migraine aanval begint is het mogelijk dat u aanwijzingen vanuit uw eigen lichaam krijgt. Veel mensen die regelmatig last hebben van migraine voelt een aanval enkele uren tot enkele dagen van tevoren aankomen. Zij krijgen last van stemmingswisselingen, de smaak veranderd, vocht wordt vastgehouden en men krijgt last van vermoeidheid.

Een aantal mensen die last hebben van migraine aanvallen komen in de aurafase een fase die zich kenmerkt door plaatselijke neurologische stoornissen. Denk hierbij aan veranderingen in het zicht, spraakstoornissen en gevoelstoornissen. Deze aurafase duurt tussen de 20 en 60 minuten en gaat vooraf aan de daadwerkelijke migraine aanval.

Na de aurafase komen de meeste mensen in de hoofdpijnfase. Deze hoofdpijnfase is in twee verschillende fases in te delen. Sommige mensen hebben kort maar hevige hoofdpijn. Andere hebben langdurig maar minder heftige hoofdpijn. De tijdsduur van een migraineaanval kan tussen de vier en tweeënzeventig uur duren. Na de hoofdpijnfase komt u in de herstelfase waarin u voornamelijk last heeft van vermoeidheid en een verminderde concentratie.

Migraine is te herkennen aan de volgende punten:

- Iemand met migraine heeft vaak hoofdpijn aan één kant van het hoofd.
- De hoofdpijn voelt aan als een bonzende of kloppende pijn.
- De heftige pijn duurt enkele uren, maar ook enkele dagen duren.
- Het gaat meestal gepaard met misselijkheid en een verminderde eetlust. Ook braken komt voor.
- Migraine verergerd vaak bij lichamelijke inspanning.

Bovenstaande symptomen zijn typerend voor migraine, en daarmee vaak ook gemakkelijk te onderscheiden van spanningshoofdpijn. Doordat mensen met migraine ook vaak misselijk zijn, kan het heel erg vervelend zijn. Iemand met migraine is geneigd om op bed te gaan liggen, maar op het werk en in de omgeving wordt dit niet altijd begrepen. Iedereen heeft wel eens te maken met hoofdpijn, maar migraine is toch echt een ander verhaal. Als u last heeft van migraine is het daarom belangrijk uw omgeving goed te informeren over uw migraineaanvallen.

Wat is er tegen migraine te doen?

Het innemen van een pijnstiller zal vaak goed werken, er zijn verschillende medicijnen die de pijnstillende werking versterken waardoor u minder last heeft van de migraine aanval. Helpen normale pijnstillers onvoldoende dan zal een dokter Sumatriptan of Imigran voorschrijven, deze medicijnen helpen de bloedvaten in de hersenen te vernauwen waardoor de bloedvaten minder druk uitoefenen op de schedel. Door de verminderde druk op de schedel zal de hoofdpijn minder heftig zijn.

De bijverschijnselen van migraine zijn afgeleid van de kenmerken van migraine. Zo kan het zomaar kunnen dat u vervormingen ziet of dat u moeite heeft met praten. Daarnaast kunt u ook last hebben van uw concentratie. De meeste mensen die last hebben van migraine krijgen koorts en voelen zich behoorlijk ziek. Na enkele dagen nemen de klachten af. Raadpleeg een arts zodat u de juiste medicatie kunt innemen tegen de migraineaanvallen.

doktersdienst