Nekpijn is zeer vervelend en belemmerend in het dagelijkse leven. Iemand met nekpijn beweegt moeilijk, iets simpels als de veters strikken kan voor iemand met pijn in de nek al een hele opgave zijn, het is lastig om in de beweging beperkt te worden door een pijnlijke nek. Behalve dat nekpijn overdag zeer ongemakkelijk is, zorgt het er ook vaak voor dat u niet goed kunt slapen. Wat zijn mogelijke oorzaken en wat zijn mogelijke oplossingen? Alle informatie op deze website is puur informatief bedoelt. Als u langere tijd last hebt van nekpijn raden we je aan contact op te nemen met een huisarts of fysiotherapeut. Informatie op een website kan immers nooit een consult van een gespecialiseerd arts vervangen.

De meeste (volwassen) mensen hebben wel eens last van pijn in hun nek gehad. Een verkeerde houding komt vaak voor, te zware inspanning of het overstrekken van uw nek. Deze en andere klachten zijn onder te verdelen in acute-, chronische- en recidiverende nekpijn. We zullen hieronder eerst kort uitleggen wat dit precies wil zeggen:

Acute nekpijn: De meest ‘onschuldige’ soort nekpijn. We belasten onze spieren allemaal wel eens te veel. Ook de nek kan overbelast raken en dat voelt u. Een verkeerde slaaphouding kan ook zorgen voor acute nekpijn, zodra u wakker wordt heeft u last van een stijve nek en ben u geneigd de nek zo min mogelijk te bewegen. Acute nekpijn gaat meestal vanzelf weer over.
Chronische nekpijn: We spreken over chronische nekpijn als de nekpijn lander dan 12 weken duurt. Langdurig een verkeerde houding of overgewicht zijn enkele mogelijke oorzaken van chronische nekpijn. Bij chronische nekpijn is het altijd van belang een huisarts of fysiotherapeut in te schakelen.
Recidiverende nekpijn: Bij recidiverende nekpijn heeft u meerdere malen in het jaar last van je nek. De nekpijn komt een tijdje, gaat weer weg en komt vervolgens weer terug. Ook bij dit type nekpijn raden wij aan een huisarts of fysiotherapeut in te lichten.

We hebben de verschillende soorten nekpijn hierboven gegroepeerd, maar wees er altijd van bewust niet elke soort nekpijn dezelfde behandeling nodig heeft. Sommige mensen die last hebben voelen dat het ‘uitstraalt’ naar de bovenarm. We praten dan over cervicobrachialgie. Dit type nekpijn heeft een heel ander soort behandeling nodig. Daarom hameren we er ook op altijd een huisarts in te lichten bij langdurige nekklachten.

Pijn in de nek

De nek is opgebouwd gewrichten, spieren, tussenwervels, ligamenten, wervellichaampjes en de ruggenmerg. Wanneer dit alles goed functioneert kun u de nek probleemloos bewegen. Zodra er complicaties ontstaan doordat je bijvoorbeeld gevallen bent, langdurig een verkeerde houding aangenomen hebt of uw nek simpelweg overstrekt hebt, zal je dit dan ook gelijk voelen in uw nek.

Wakker worden met nekpijn. Dit zal veel mensen bekend voorkomen. U heeft een nachtje geslapen en wordt vervolgens wakker met een stijve nek. Door een verkeerde houding tijdens het slapen hebben de nekspieren zich te veel moeten inspannen. Dit heeft overbelasting als gevolg en daar komt die stijve nek vandaan. Dit type nekpijn gaat meestal vanzelf weer over. Een massage kan de doorbloeding op gang helpen komen en zorgt ervoor dat de nekpijn weer verdwijnt. Ook kun je de pijn verzachten door een warme/hete douche te nemen, een warme pittenzak in je nek te leggen of een warme handdoek in uw nek te leggen. Zorg tevens voor een goed hoofdkussen. Het is de bedoeling dat het kussen het hoofd volledig ondersteund.
Pijn in nek/schouders/hoofd aan het einde van de dag. Dit geeft vaak aan dat u gedurende de dag een verkeerde houding aanneemt. Uw lichaam is hierdoor de hele dag bezig zichzelf te corrigeren. Een belastende klus en dat voelt u aan het eind van de (werk)dag. ‘s Avonds bij thuiskomt begint de nekpijn op te spelen, soms gepaard met pijn in de schouders of hoofdpijn.
Stress, we hebben er helaas allemaal wel eens last van. De een is gevoeliger voor stress dan de ander. Wanneer men last heeft van lichamelijke klachten is stress vaak een van de oorzaken. Een gespannen houding zorgt op den duur vaak voor nekpijn. De nekpijn zorgt enkel nog voor meer stress en voor u het weet zit u in een vicieuze cirkel.

Behandeling

Waarschijnlijk heeft u al gelezen dat wij regelmatig doorverwijzen naar een huisarts of fysiotherapeut. Het is lang niet voor iedereen duidelijk waar ze heen moeten met hun nekklachten. Acute nekpijn (bijvoorbeeld bij een verkeerde slaaphouding) gaat vaak vanzelf over. Heb je langere tijd last van uw nek dan is het toch echt raadzaam hiermee naar een specialist te gaan.

De huisarts zal proberen erachter te komen wat de nekpijn precies veroorzaakt. Heeft u te zwaar getild, dan kan het zijn dat de huisarts u tijdelijk een spierverslapper voorschrijft. Lijkt de oorzaak echter ingewikkelder te liggen, dan kan de huisarts u doorsturen naar een fysiotherapeut.

Bij de meeste zorgverzekeraars wordt fysiotherapie voor een beperkt aantal consulten vergoed, ga bij nekklachten dan ook direct naar een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut heeft meer aandacht voor je dan een huisarts (een huisarts doet enkel een consult). Ook kan de fysiotherapeut je oefeningen meegeven en ervoor zorgen dat je houding verbeterd. Eventueel kun je ook een chiropractor bezoeken. Als u niet zeker weet of fysiotherapie/chiropractie vergoed wordt vanuit een aanvullende pakket, raden we u aan contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Oefeningen

Het is lastig om oefeningen te geven vanaf een website. We raden daarom altijd aan naar een fysiotherapeut te gaan of een sportarts om raad te vragen. Het verkeerd uitvoeren van de oefeningen kan er namelijk voor zorgen dat u juist een verkeerde houding blijft houden. Het is daarom fijn als er iemand op toe ziet dat u de oefeningen op de juiste wijze uitvoert. Wel kunnen we u op deze pagina enkele richtlijnen geven. Juist wanneer u geen last hebt van uw nek, is het verstandig de nek af en toe te stretchen. Beweeg uw nek langzaam naar uw borst en laat hem vervolgens op beide schouders rusten. Wanneer u wakker bent geworden met een stijve nek kunt u deze oefening ook uitvoeren. Het is belangrijk even tijd te nemen voor deze oefeningen, anders is de kans groot dat de situatie verergerd. Bij een stijve nek kan het ook fijn zijn als iemand uw nek masseert. Door je nek te masseren, stimuleert de doorbloeding en dit heeft positieve effecten op de pijn.

doktersdienst