Netelroos is een aandoening waarbij huiduitslag ontstaat. Deze is te herkennen aan de lichtroze gezwollen plekken ook wel galbulten genoemd. Vaak wordt netelroos veroorzaakt door een allergische reactie op voedsel of medicijnen. De huiduitslag verdwijnt vanzelf binnen enkele uren tot dagen.

De huiduitslag die bij netelroos ontstaat heten galbulten. Deze zijn erg vergelijkbaar met huiduitslag die ontstaat bij het aanraken van brandnetels. Je kunt erg last krijgen van jeuk, maar het is verstandig om niet te krabben. Soms treden er ook andere verschijnselen op zoals benauwdheid en het opzetten van de lippen en oogleden. Als dit gebeurd bel dan direct een huisarts.

Oorzaak van netelroos

Zoals eerder aangegeven wordt netelroos veroorzaakt door een allergische reactie. Dit betekent dat het lichaam overgevoelig is voor iets. Het lichaam reageert dan door een stof vrij te laten genaamd histamine. Het is vaak niet te achterhalen waar het lichaam precies allergisch voor is. Er zijn echter een aantal bekende prikkels die netelroos vaak veroorzaken:

- Antibiotica en aspirine
- Schaaldieren, chocolade, eieren en noten
- Insectenbeten
- Chemische stoffen

Wanneer de oorzaak bekend is kan deze vermeden worden. Het helpt ook om alcohol, stress, aspirine en hitte te vermijden bij netelroos. Deze kunnen de situatie namelijk verergeren.

Behandeling

Behandeling van netelroos is vaak niet nodig. De huiduitslag verdwijnt vanzelf binnen een paar uur tot enkele dagen. Wanneer de jeuk erg is kunnen antihistaminica tabletten gebruikt worden zoals Desloratadine, het medicijn zorgt er voor dat het lichaam minder heftig reageert op prikkels.

doktersdienst