Een nierbekkenontsteking ontstaat vaak wanneer een blaasontsteking niet goed behandeld is, de E. Coli bacterie is meestal de veroorzaker van de problemen. De nierbekkenontsteking valt goed te behandelen met een antibiotica kuur, al is het van belang om er op tijd bij te zijn, om verdere problemen zoveel mogelijk te voorkomen. De nierbekkenontsteking brengt een aantal vervelende symptomen met zich mee die bestaan uit verschillende elementen. Een belangrijke aanwijzing is pijn in de flank of onderrug.

Een gevolg van de nierbekkenontsteking is dat het gebied rondom de nieren pijnlijk aanvoelt, vaak een zeurende pijn die overgaat naar meer hevige pijn die aangeeft dat er actie moet worden ondernomen.

Naast pijn kan de nierbekkenontsteking misselijkheid en overgeven veroorzaken. Verder is de kans groot dat u van de ontsteking last krijgt van troebele urine, waar in enkele gevallen zelfs wat bloed in zal zitten. Het plassen gaat steeds lastiger en u krijgt te maken met wisselende temperaturen met koorts, het mag duidelijk zijn dat iemand met nierbekkenontsteking zich niet echt lekker zal voelen.

De pijn in de rug heeft te maken met het feit dat je nieren ontstoken zijn en eventuele bewegingen daardoor pijnlijk aan kunnen gaan voelen. De pijn kan zich aan een of beide kanten van de rug manifesteren en enkele uren of de gehele dag duren. Daarnaast kan de pijn zich uitbreiden naar bijvoorbeeld de geslachtsorganen, alle omliggende gebieden kunnen extra gevoelig worden en daardoor sneller pijnlijk aanvoelen.

Ciprofloxacine bestrijdt nierbekkenontsteking.

ciprofloxacine

Chronische of acute nierbekkenontsteking

U kunt te maken krijgen met een acute of chronische nierbekkenontsteking. Een acute ontsteking veroorzaakt koorts, misselijk en pijn, de symptomen zijn heel uitgesproken. Dat ligt heel anders bij de chronische variant waarvan u veel minder iets zult merken. Omdat er dan minder snel een behandeling start heeft de bacterie de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen en op termijn voor problemen gaat zorgen. Houd er rekening mee dat de nierbekkenontsteking geen koorts hoeft te veroorzaken, vooral wanneer er sprake is van een chronische variant. Indien u te maken krijgt met een acute nierbekkenontsteking komt daar over het algemeen koorts bij kijken, maar niet altijd, het kan zijn dat door medicijngebruik de koorts wordt onderdrukt.

Een chronische nierbekkenontsteking lijkt op een afgezwakte vorm van de acute nierbekkenontsteking. Het gaat om een ontsteking waar u een langere periode last van hebt, al zijn de symptomen een stuk minder uitgesproken. De kans is bijvoorbeeld groot dat u bij een chronische nierbekkenontsteking geen last zal hebben van koorts. Het is daarnaast goed mogelijk dat u geen hevige buikpijn ervaart en ook de pijn in je rug meer zeurderig van aard is. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat chronische nierbekkenontsteking voor een vervelende belasting zorgt, die vermoeidheidsklachten geeft.

Het is in veel van de gevallen de E. Coli bacterie die ervoor zorgt dat we last krijgen van een nierbekkenontsteking. Deze bacterie komt van nature in ons lichaam voor, waardoor het niet vreemd is dat we er zo nu en dan mee te maken krijgen. De bacterie zit in de dikke darm en bestrijd een aantal andere schadelijke bacteriën. Op het moment dat de bacterie in de plasbuis terecht komt kunnen er problemen komen waaronder blaasontsteking en nierbekkenontsteking.

Verhoogde kans op een ontsteking

Mensen van verschillende leeftijden krijgen te maken met nierbekkenontsteking, al zijn het vooral de vrouwen tussen de 30 en 50 die het meeste er last van krijgen. Daarnaast zijn mannen boven de 50 er relatief gevoelig voor, de groeiende prostaat zorgt er voor dat de urine minder snel kan stromen waardoor bacterie zich kan nestelen en uiteindelijk tot een ontsteking. Ook tijdens de zwangerschap is er verhoogde kans op een nierbekkenontsteking. Maak in dat geval zo snel mogelijk gebruik van een antibiotica kuur, om de ontsteking te verhelpen.

Een nierbekkenontsteking bij een kind kan gevaarlijk zijn, vooral wanneer het gaat om baby’s of kleine kinderen. Het kan vervelende gevolgen hebben voor hun algemene toestand, het is verstandig om contact op te nemen met een arts en samen tot een actieplan te komen.

De ontsteking zal hoogstwaarschijnlijk niet vanzelf verdwijnen, een dokter zal een antibioticum als Ciprofloxacine adviseren, om de bacterie waar u last van hebt op een doeltreffende manier te bestrijden.

doktersdienst