Een ontstoken oog kenmerkt zich doordat deze rood is en geïrriteerd aanvoelt. De irritatie in je oog komt meestal voort uit een bacterie, maar ook een virus kan de boosdoener zijn. Veel mensen hebben al wel eens last gehad van een oogontsteking die meestal na een week weer over is.

Een oogontsteking kan ook nog veroorzaakt worden door een aantal andere zaken, hooikoorts bijvoorbeeld of make-up waar de ogen overgevoelig voor zijn. Ook kan het ontstaan als u in de zon kijkt zonder hiervoor bescherming te dragen of tijdens het lassen zonder dat er bescherming wordt gedragen voor de ogen. Tenslotte zien we dat het dragen van lenzen nog al eens problemen geeft.

Bij een oogontsteking die niet vanzelf over lijkt te gaan kan antibiotica ervoor zorgen dat het oog snel weer gezond is en dat de jeuk en wellicht ook pijn die de ontsteking met zich mee brengt snel afneemt. Zonlicht bij een oogontsteking het beste te vermijden en het is ontspannen voor de ogen om ze af en toe even te sluiten tijdens een rustpauze. U hoeft met een oogontsteking niet direct bij een arts aan te kloppen. Wanneer uw zicht verslechtert en dit wordt niet beter door met het oog te knipperen, wordt het tijd voor een afspraak, ook wanneer de pijn toeneemt en het oog steeds roder wordt het tijd voor een bezoek.

Gebruik Optilast oogdruppels bij een ontsteking van het oog.

oog

Een oogontsteking is besmettelijk, het is een virus of bacterie die de aanstichter is. Als u met een hand in het ontstoken oog wrijft kan het al voldoende zijn om bepaalde bacteriën of virussen over te brengen. Bij ontstoken ogen wordt dan ook altijd aangeraden om extra op hygiëne te letten en de handen regelmatig te wassen.

Rode ogen

Rode ogen hoeven niet direct op een oogontsteking te duiden, u kunt ze ook krijgen op het moment dat de ogen erg moe zijn, door het drinken van alcohol, sigarettenrook, chloor van een zwembad of slaaptekort. Ook mensen die heel veel tijd doorbrengen achter het beeldscherm van een computer of achter de beeldbuis zijn sneller vatbaar voor rode ogen. Door zo nu en dan wat oogdruppels (Prevalin) op uw ogen te druppelen zullen ze sneller weer de gezonde witte kleur terugkrijgen.

Lenzen

Lenzendragers zijn gevoelig voor ontstoken ogen, de ogen krijgen namelijk een verminderde toevoer aan zuurstof, wanneer de lenzen te lang gedragen worden zal het oog geïrriteerd raken, aangeraden wordt om iedere dag maximaal 8 uur lenzen in te hebben. Als u contactlenzen draagt is het in elk geval belangrijk ze zo schoon mogelijk te houden, lenzen die niet goed schoon zijn zullen sneller voor problemen zorgen.

Droge ogen

Droge ogen ontstaan als een gevolg van een vermindering van traanvocht en kunnen leiden tot een ontsteking, probeer de ogen te bevochtigen door vaker te knipperen. Wie last van droge ogen heeft ziet vaak ook wat slechter. Gebruik oogdruppels (Prevalin) om het oog vochtig te houden, waardoor vanzelf ook de irritatie van de ogen zal afnemen. Lenzendragers en mensen die de hele dag in een ruimte werken met airconditioning lopen het risico droge ogen te krijgen. Ondanks dat droge ogen soms erg jeuken is het niet aan te raden in je ogen te gaan wrijven. Hierdoor kan namelijk de irritatie groter worden.

Ontstoken ooglid

Naast een oogontsteking kunt u ook last krijgen van een ontstoken ooglid dat rood gekleurd zal zijn en dikker dan normaal het geval is. De oorzaak van een ontstoken ooglid ligt net als met een ontstoken oog bij bacteriën en virussen, vaak bent u ergens allergisch voor. Het kan ook zijn dat je last krijgt van ontstoken oogleden omdat je ergens allergisch op reageert. Het is aan te raden om de oogleden regelmatig goed schoon te maken zowel bij het opstaan als vlak voor het slapen, schoonmaken zal preventief werken en een ooglidontsteking voorkomen.

Oogontsteking bij kinderen

Kinderen zijn nog vatbaarder voor een oogontsteking dan volwassenen omdat hun hygiëne vaak wat minder is. Een kind dat met vieze handen in de ogen wrijft heeft natuurlijk een veel grotere kans op het overbrengen van allerlei nare bacteriën. Bij een baby zijn het de traanbuisjes die vatbaar zijn voor een ontsteking, niet iets om u erg veel zorgen om te maken, maar belangrijk is het wel om de oogjes goed schoon te houden.

doktersdienst