Bij oorpijn hebben kinderen vaak last van een middenoorontsteking en volwassenen van een ontsteking aan de buitenste gehoorgang.

Oorontsteking bij een kind is erg vervelend, aangezien u niet direct goed in kunt schatten wat er aan de hand is. Vraag daarom altijd waar de pijn vandaan komt en raadpleeg een dokter wanneer de oorontsteking langer dan 2 – 3 dagen aanhoudt. Het is in de meeste gevallen niet meer dan een complicatie van een verkoudheid, waardoor de problemen zullen verdwijnen op het moment dat ook de verkoudheid weer over is gegaan. Er is wat dat betreft geen reden tot paniek wanneer u te maken hebt met een oorontsteking bij een kind. Dat neemt niet weg dat de pijn erg vervelend kan zijn, waardoor het verstandig is om uw kind een lichte pijnstiller als paracetamol te geven. Door het opzwellen van het trommelvlies komen andere zenuwen in de verdrukking wat de nodige pijn veroorzaakt. De pijnklachten gaan over wanneer de zwelling afneemt, of wanneer je trommelvlies scheurt. In dat laatste geval zal er besmettelijk vocht van de ontsteking uit het oor lopen. Bij verkoudheid wordt de besmetting gemakkelijk overgebracht op anderen. In de meeste gevallen gaat de ontsteking vanzelf weer over.

Oorontsteking symptomen

Baby’s en kleine kinderen zullen veel aan hun oor krabben en trekken, daarnaast kunnen ze te maken krijgen met gehoorproblemen en koorts. Oudere kinderen en volwassenen daar doorgaans geen last van hebben. Zij hebben vaak te maken met oorpijn en een drukkend gevoel, maar kunnen ook misselijk worden en gaan braken als gevolg van de pijn, gebruik een pijnstiller om de oorontsteking symptomen tot een minimum te beperken om de misselijkheid en het braken te voorkomen.

Naast pijn en koorts kan er vocht in het oor ontstaan, dat duidt op een ontsteking. Het is op zich een goed teken wanneer er vocht uit het oor komt, aangezien dat kan betekenen dat het trommelvlies gescheurd is. In dat geval zal de druk in het oor verdwijnen, waardoor je daar geen last meer van hebt. Over het algemeen is er dan niet direct iets ernstigs aan de hand.

Paracetamol verlicht oorpijn.

oorontsteking

Uitwendige oorontsteking

Een uitwendige oorontsteking wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de aanwezigheid van vocht wat een uitstekende plek is voor bacteriën en schimmels om zich te huisvesten. Peuteren in het oor of het te vaak schoonmaken met een wattenstaafje kan ook zorgen voor irritaties met jeuk en pijn als gevolg. Een ontsteking aan de buitenste gehoorgang (of een uitwendige oorontsteking) komt meestal voor bij volwassenen.

Mensen met een oorontsteking kunnen beter niet gaan zwemmen of vliegen, de druk op de oren zal dan alleen maar hoger oplopen, waardoor het meer pijn gaat doen. Op het moment dat je te maken hebt met pijn in je oor is het van belang om de druk juist weg te nemen. Je kunt hiervoor de ontsteking behandelen, of er in ieder geval voor zorgen dat de omstandigheden zo ideaal mogelijk zijn.

De oorontsteking behandeling zit op een vrij eenvoudige manier in elkaar, mits er geen last is van een chronische oorontsteking of andere complicaties. Laat kinderen in ieder geval goed drinken en zorgt een pijnstiller er voor dat er zo weinig mogelijk last zal zijn bij oorpijn. Een ontsteking aan de buitenste gehoorgang kan behandeld worden met oordruppels, lees vooraf goed de bijsluiter, de oorspray mag namelijk maar een bepaalde periode gebruikt worden. Wanneer u meer last heeft van een oorontsteking of dit vaker het geval is kunt u een antibioticakuur nemen.

Chronische oorontsteking

Een chronische oorontsteking ontstaat over het algemeen door een verdikking van het slijmvlies in het middenoor of een poliep. Er is in dat geval sprake van een defect aan het trommelvlies. Een chronische oorontsteking doet over het algemeen veel minder pijn dan de acute variant. Dat heeft vooral te maken met het feit dat er minder druk opgebouwd wordt. Normaal gesproken zal het trommelvlies opzwellen, waardoor dit tegen de binnenkant van het oor aandrukt, bij een chronische oorontsteking is dat veel minder. Wel zal er steeds wat vocht van de ontsteking uit het oor lopen wat natuurlijk erg vervelend en bovendien besmettelijk is.

Een chronische oorontsteking is bijna nooit te genezen. Vaak is een operatie nodig om de problemen te verhelpen, het cholesteatoom wordt dan verwijderd om het gat in het trommelvlies te dichten.

Middenoorontsteking

Kinderen hebben vaak last van een middenoorontsteking. Deze ontsteking wordt dikwijls veroorzaakt door een verkoudheid. Door deze verkoudheid zwelt het slijmvlies in de neus- en keelholte op en raakt de verbinding naar het middenoor verstopt. Doordat het middenoor verstopt raakt, hebben virussen en bacteriën ruimschoots de kans om zich te vermenigvuldigen. We spreken dan over een ontsteking, deze ontsteking gaat in veel gevallen gepaard met koorts. Een ander gevolg van de ontsteking is vochtophoping, het vocht zorgt voor druk op het trommelvlies en doet pijn. In sommige gevallen breekt het trommelvlies vanzelf open waardoor het vocht kan ontsnappen, de pijn verdwijnt. Het trommelvlies zal vervolgens vanzelf weer dicht gaan. De middenoorontsteking komt vaak voor bij kinderen van één tot zes jaar, maar kan op elke leeftijd optreden.

Een middenoorontsteking kan behandeld worden met neusdruppels. Het klinkt misschien wat raar om een neusdruppel tegen een oorontsteking te gebruiken, dat zit zo: het middenoor staat in verbinding met de buis van Eustachius die uitkomt in de neus. Wanneer deze buis geblokkeerd kan het vocht en etter niet afvloeien, dit veroorzaakt pijn en een verminderd gehoor. Door neusdruppels te gebruiken zal de buis van Eustachius opgeschoond worden, hierdoor kan het vocht afvloeien en neemt de druk op het trommelvlies af.

Is een oorontsteking besmettelijk?

Oorontsteking is besmettelijk, al heeft dat in de meeste gevallen te maken met de verkoudheid die wordt doorgegeven, het is in veel van de gevallen niet meer dan een complicatie van een verkoudheid. Op het moment dat de neus te maken krijgt met een ontsteking kan deze de buis van Eustachius gebruiken om uiteindelijk uit te komen in het middenoor waar de ontsteking kan ontstaan. Door niezen of hoesten wordt de verkoudheid doorgeven waardoor anderen ook last krijgen van een oorontsteking, al hoeft dat natuurlijk niet altijd het geval te zijn.

Daarnaast is de oorontsteking zelf besmettelijk, op het moment dat er een scheur of een gaatje ontstaat in je trommelvlies. In dat geval zal er vocht uit de ontsteking lopen, een goed hygiëne kan er voor zorgen dat de oorontsteking niet aan anderen door wordt gegeven.

Zwemmen

Na het zwemmen is het van groot belang om de oren in ieder geval goed droog te maken. Maak geen gebruik van watjes tijdens het zwemmen, de afsluiting is niet voldoende waterdicht, waardoor u juist meer last kunt krijgen van vervuiling en uiteindelijk een ontsteking. Een oorontsteking na het zwemmen is ook niet tegen te gaan door gebruik te maken van oordopjes. Dat heeft te maken met het feit dat infecties niet via het oor zelf naar binnen komen. Het zijn de neus en mond die ervoor zorgen dat er een ontsteking ontstaat.

Heeft u veel last van oorpijn en komt dat regelmatig voor nadat u bent gaan zwemmen? Het kan zijn dat u niet goed tegen chloor of de bacteriën in het water kunt. Probeer niet te vaak te gaan zwemmen, het zijn vooral de bacteriën in het water die ervoor zorgen dat we vaak oorontsteking na het zwemmen hebben. De bacteriën bewegen zich door het water en zorgen er via de mond en de neus voor dat ze de buis van Eustachius kunnen bereiken. Daar zorgen ze ervoor dat ze in het middenoor terecht kunnen komen, waardoor we daar last krijgen van een ontsteking.

doktersdienst