De laatste decennia zijn er steeds meer mensen bijgekomen die lijden aan overgewicht. Het gaat hierbij dan niet alleen om volwassenen maar ook steeds meer jonge kinderen hebben er last van. Met overgewicht wordt een te hoog lichaamsgewicht bedoeld voor een persoon van een bepaalde sekse in een bepaalde leeftijdsgroep.

De gevolgen van overgewicht kunnen zeer ernstig zijn ten aanzien van de gezondheid. Men kan bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten gaan ontwikkelen door teveel lichaamsgewicht en slechte leef- en eetgewoontes. Bij overgewicht zal namelijk de energiereserve die in vet is omgezet een bepaalde grens overschrijden tot een punt waarop de gezondheid in gevaar komt. De belangrijkste oorzaken voor overgewicht zijn overvoeding en te weinig lichaamsbeweging. Kortom: men eet gezonde voeding en beweeg meer om de genuttigde calorieën te kunnen verbranden.

Body Mass Index

Om te kunnen bepalen of men lijdt aan overgewicht kan er gebruik worden gemaakt van de zogenaamde Body Mass Index (BMI). Dit kan worden berekend door het lichaamsgewicht in kilo te delen door de lichaamslengte in meters in het kwadraat. Enige nadeel is dat de BMI geen onderscheid kan maken tussen vet- en spierweefsel in het lichaam. Is de uitkomst van de BMI meer dan 25 kilo per vierkante meter dan is men te zwaar. Is de score 30 dan lijdt men aan overgewicht en bij 40 kan men zelfs spreken van een morbide obesitas. Het lichaamsgewicht is dan zoveel geworden dat dit dodelijke gevolgen kan hebben. Hoewel de drempel bij 40 is gelegd kan een BMI van 36 reeds dodelijke gevolgen hebben voor de obestitaspatient. Tussen 18,5 en 25 kan er volgens de online dokter van een goed gewicht worden gesproken voor een gezond persoon.

Vetgehalte

Sommige mensen menen dat men het vetgehalte van het menselijk lichaam kan meten door middel van de meting van de middenomtrek. Men gebruikt een lintmeter om de middenomtrek te kunnen meten. Het lint mag de huid echter niet samendrukken Dit zou de uitkomst namelijk kunnen beïnvloeden. Men dient de omtrek te meten op het smalste gedeelte van het middel tussen de onderste rib en de bovenzijde van het heupbeen. Het lint moet evenwijdig worden gehouden met de grond. Men moet de meting bovendien uitvoeren aan het einde van een normale uitademing.

Voor volwassene personen, vanaf 18 jaar tot ongeveer 60 jaar, geldt de volgende indeling: er geldt geen verhoogd risico wanneer de uitkomst bij mannen lager is dan 94 en bij vrouwen lager dan 80. Een licht verhoogd risico is aanwezig wanneer de uitkomst bij mannen tussen de 94 en 102 ligt. Voor vrouwen is dat bij een waarde tussen 80 en 88. Zijn de waardes bij mannen hoger dan 102 en bij vrouwen hoger dan 88 dan loopt de gezondheid van deze personen mogelijk risico.

doktersdienst