De prostaat die bestaat uit een hoeveelheid kwabben zit rondom de urinebuis onder de blaas, vanaf de puberteit groeit de prostaat. Een prostaat bestaat uit kwabben die een grote hoeveelheid klierbuisjes bevatten. Deze kierbuisjes zorgen voor de aanmaak van zaadvocht die samen met de zaadcellen uit de zaadballen sperma vormen. Hoewel de prostaat belangrijk is voor de vruchtbaarheid van een man heeft hij geen invloed op de seksuele activiteit.

Prostaatproblemen hangen samen met de groei van de prostaat en uiten zich meestal voor het eerst op middelbare leeftijd. De belangrijkste problemen zijn prostaatpijn, een goedaardige vergroting, prostaatontsteking en prostaatkanker. Bij prostaatklachten gaat het vaak om zaken als pijn bij het plassen en weinig krachtige straal. Ook nadruppelen en in een later stadium incontinentie komt vaker voor dan u denkt. De problemen ontstaan vaak na een ontsteking en vergroting. Meestal gaat het om pijnklachten bij of na het plassen, een zwakke urinestraal en vaak moeten plassen, of nadruppelen of zelfs incontinentie.

De dokter zal bij prostaatpijn niet meteen aan de alarmbel trekken, het is niet een voorbode van prostaatkanker, zoals velen blijven volhouden. Pijn aan de prostaat is lastig doordat hij vaak uitstraalt naar de liezen of de balzak, endeldarm en penis. Medicijnen tegen klachten met de prostaat kunnen alleen via doktersrecept verkregen worden.

prostaatmiddelen

Een ontsteking van de prostaat wordt meestal veroorzaakt door een infectie. De ziekteverwekker is meestal een darmbacterie. De behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica. Hoewel de symptomen snel verbeteren is langdurige inname van antibiotica noodzakelijk om alle bacteriƫn te doden.

Prostaatpijn

Prostaatpijn is een relatief vaak voorkomende aandoening waarvan de oorzaak nog niet helemaal begrepen is. Vermoedelijk spelen verschillende factoren een rol. Koude kan de aandoening uitlokken of verergeren terwijl warmte verlichting geeft. Psychologische factoren lijken een belangrijke rol te spelen. Er werd een verband gelegd met angststoornissen en obsessieve compulsieve stoornis. De ziekte komt vooral voor bij mannen tussen 35 en 45 jaar oud.

Het belangrijkste symptoom van prostaatpijn is een zeurende pijn in de bekkenstreek en geslachtsorganen, die langer duurt dan 3 maanden. Soms wordt ook melding gemaakt van een lager libido of erectiestoornissen. Mannen met prostaatpijn hebben een hogere kans op andere aandoeningen zoals het chronisch vermoeidheidssyndroom.
Onze apotheker legt u alles uit over het omgaan met prostaatklachten.

Goedaardige vergroting van de prostaat

Een goedaardige vergroting van de prostaat is meestal een relatief onschuldige aandoening waarbij de prostaat te groot wordt en onder andere plasproblemen veroorzaakt. Een prostaat die zodanig vergroot is dat problemen ontstaan is zeldzaam bij mannen jonger dan 50 jaar. Met het ouder worden neemt de kans sterk toe. Mannen ouder dan 80 jaar hebben 1 kans op 2 op prostaathyperplasie.

De juiste oorzaken zijn niet helemaal begrepen, maar duidelijk is dat het mannelijke hormoon dihydrotestosteron een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van prostaathyperplasie. Bij het optreden van problemen spelen ook de spiercellen in de prostaat een rol. Door het opspannen van de spiertjes wordt de doorgang van de urethra (die door de prostaat loopt) vernauwd. Een Westerse levensstijl verhoogt in zeer belangrijke mate het risico op prostaatvergroting.

Een goedaardige vergroting van de prostaat wordt gekenmerkt door plasproblemen, door het onvolledig ledigen van de blaas blijft er urine achter wat kan leiden tot een infectie van de blaas en een blaasontsteking en zelfs tot blaasstenen.

Bij het klinisch onderzoek kan de vergrote prostaat gevoeld worden met een rectaal onderzoek. Men zal prostaatkanker uitsluiten door een bepaling van het PSA gehalte met een bloedonderzoek. Met uroflowmetrie kan men de kracht van de urinestraal meten en met een urodynamisch onderzoek kunnen de functie van de blaas en het afsluitmechanisme van de blaas getest worden. Soms is het nodig om met beeldvormende technieken de prostaat en andere geslachtsorganen in beeld brengen.

Prostaathyperplasie kan behandeld worden met medicijnen of met chirurgie. De meest gebruikte medicijnen in de behandeling van goedaardige prostaatvergroting zijn alfablokkers die een invloed hebben op de spierspanning van de spiercellen in de prostaat. Andere medicijnen verlagen de productie van het hormoon dihydrotestosteron. Deze medicatie werkt trager maar het effect ervan duurt langer. Ze worden niet vaak gebruikt.

Afhankelijk van de ernst van de klachten en de grootte van de prostaat kan men beslissen om tot een operatie over te gaan. Verschillende technieken zijn beschikbaar om de urinestroom te herstellen. De meest gebruikte techniek is het weghalen van een gedeelte van de prostaat via de urinebuis.
Meer informatie.

Prostaatkanker

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende kankers bij mannen. Meestal gaat het om goedaardige kankers die traag groeien en niet snel uitzaaien, maar snel groeiende prostaatkanker die snel uitzaait komt ook voor. Er zijn erfelijke factoren die de kans op het krijgen van prostaatkanker verhogen de ziekte komt in sommige families vaker voor. Andere factoren die in verband zijn gebracht met een verhoogd risico op prostaatkanker, maar waar nog geen sluitende bewijzen voor voorhanden zijn seksueel overdraagbase virusinfectie en sommige medicatie. Tijdens autopsie van oudere mannen stelt men zeer vaak prostaatkanker vast die niet gekend was tijdens het leven.

De symptomen lijken sterk op die van een goedaardige prostaat vergroting. Bij het optreden van symptomen die kunnen wijzen op een probleem met de prostaat zullen bijkomende onderzoeken uitgevoerd worden. In het bloed kan vaak een verhoogd gehalte aan PSA (prostaat specifiek antigeen) aangetoond worden. De diagnose wordt definitief bevestigd door microscopisch onderzoek van een weefselstaal (biopsie).

doktersdienst