Q koorts is een ziekte die van dieren op mensen kan worden overgedragen. Q koorts kan echter niet van mens tot mens gaan. De oorzaak van deze infectieziekte was een hele lange tijd onbekend. Daarom kreeg het de naam Query Fever, wat Engels is voor vraagteken koorts. Later werd deze naam veranderd in Q koorts.

Verschijnselen Q-koorts

Meer dan de helft van de mensen die met de Q koortsbacterie worden besmet krijgen geen klachten en worden ook niet ziek. Mensen die dit wel worden krijgen vaak de volgende symptomen:

  • Koorts die enkele dagen duurt
  • Hoofdpijn en/of een droge hoest.
  • Gloeien van de koorts en vervolgens heel koud hebben (koude rillingen)
  • ’s nachts erg veel zweten
  • Pijnlijke gewrichten en spieren
  • Een erg ziek gevoel
Sommige mensen zijn ook langdurig moe als ze met de Q koortsbacterie besmet zijn. De ziekte kan ook erger verlopen met veel hoesten en pijnlijke benauwdheid op de borst, laat een arts u controleren op longontsteking. Ook komt vaak buikpijn voor met misselijkheid, braken en diarree, in dat soort gevallen kan de lever ontstoken zijn. Soms kan de infectieziekte lang aanhouden, de klachten beginnen sluimerend en bestaan uit benauwdheid, koorts, zweten en vermoeidheid.

qkoorts

Behandelen van Q koorts

Als u Q koorts heeft, dan krijgt u antibiotica toegediend. Het beste antibioticum om deze ziekte mee te bestrijden is doxycycline. Hiervan krijgt u dan 200 mg per dag gedurende een periode van twee weken. In het geval dat u een verminderde weerstand heeft, krijgt u een kuur die drie weken zal duren. Het is erg belangrijk dat u de kuur afmaakt, ook als het zo is dat u geen enkele klachten meer zult ervaren. Op deze manier kan de infectieziekte geen kans krijgen om opnieuw in kracht toe te nemen. Mocht het zo zijn dat u zich erg naar of ziek voelt, dan kunt u daar een paracetamol voor nemen. Hiervan mag u er drie tot vier per dag van 500 mg of 1000 mg. U kunt het beste een dokter raadplegen wanneer u last heeft van benauwdheid, sufheid, overgeven of wanneer de koort aanhoudt.

doktersdienst