Ringworm (tinea corporis) is een schimmelinfectie van de huid, waarbij rode ringvormige plekken op de huid ontstaan. Deze schimmelinfectie komt vooral voor op de romp en de liezen, maar komt ook vaak voor op de voeten of het hoofd. Ringworm heeft niets met wormen te maken, maar wordt zo genoemd doordat de plekken eruit zien als ringen. De ringen worden steeds groter en de randen ervan zijn rood en schilferend en ze jeuken. Binnenin de ring geneest de huid weer.

Ringworm is niet ernstig, maar het kan wel heel vervelend zijn. De huid kan erg jeuken en een branderig gevoel geven. Daarnaast kan het zijn dat iemand zich schaamt voor de rode, schilferige plekken op het lichaam. Ook voor het krabben kan men zich erg schamen. Ringworm is gelukkig gemakkelijk te behandelen, maar eerst moet de arts zeker weten of het inderdaad om ringworm gaat. Het lijkt namelijk erg op andere huidaandoeningen, waardoor mensen zich hier vaak in vergissen. Een dokter kan voor u onderzoeken of het inderdaad om ringworm gaat. Als dit het geval is kan hij u een medicijn voorschrijven.

Gebruik Terbinafine crème tegen ringworm

Als er is vastgesteld dat u ringworm heeft, kunt u beginnen met de behandeling. Terbinafine is een schimmeldodende crème die vaak wordt gebruikt bij ringworm. De schimmel wordt door deze crème gedood, waardoor de schimmel snel uit het lichaam zal zijn. Na een week zullen de symptomen verdwenen zijn en de schimmel zal binnen een tot vier weken geheel uit het lichaam zijn. Terbinafine kunt u het beste een of tweemaal per dag gebruiken. Maak de huid goed schoon voordat u het geneesmiddel gebruikt. Smeer daarna de crème of zalf in een dunne laag op de plaats waar de ringworm zich bevindt en ook een centimeter rondom deze plaats.
Onze apotheker legt u alles uit over het gebruik van Terbinafine.

Terbinafine worden gebruikt bij schimmelinfecties, de bouw van de celwand wordt geremd en de schimmel gedood. Na een week zijn de symptomen verdwenen en een maand later ook de ringworm.

Terbinafine

Ringworm voorkomen en tegengaan

Er zijn een aantal handelingen die u kunt doen om ringworm te voorkomen of tegen te gaan. Ringworm op de voeten kunt u voorkomen door niet op blote voeten in openbare ruimtes te lopen. Om ringworm te voorkomen of tegen te gaan is het goed om de voeten goed af te drogen en dan vooral tussen de tenen. U kunt eventueel ook talkpoeder gebruiken. De voeten dienen zoveel mogelijk gelucht te worden. Het is het beste om op blote voeten te lopen, maar doe dit niet in openbare ruimtes. Open schoenen zijn een goed alternatief, maar dat is niet altijd mogelijk in ons klimaat. Draag daarom leren schoenen, want die ventileren goed. Ook is het goed om katoenen sokken te dragen, want die zijn vochtopnemend. Was uw sokken regelmatig en wissel uw schoenen dagelijks zodat ze kunnen drogen. Tegen transpirerende voeten kunt u een drogend poeder gebruiken. Droog uw voeten goed af na het douchen of baden en dan voornamelijk tussen de tenen.

Ringworm is zeer besmettelijk. Het kan worden over gedragen door direct huidcontact, maar ook door contact met huidschilfers. De schimmel komt voor in de aangedane huid, huidschilfers en haren van een persoon of dier met ringworm. Besmetting kan komen door haarborstels, kammen, speldjes, tondeuses, hoofddoeken, mutsen, petten, kleding, handdoeken, beddengoed of knuffels van een besmet persoon in gebruik te nemen. Tevens kan men besmet raken via de bekleding van auto-, bus, bioscoop- of theaterstoelen. Ook contact met besmette dieren kan de ziekte met zich meebrengen of het lopen op blote voeten in openbare ruimtes. U kunt ringworm voor komen door niet op blote voeten in openbare ruimtes te lopen. Daarnaast kunt u ervoor zorgen dat u geen kleding, hoofddeksels of haaraccessoires van iemand anders gebruikt.

Diagnose en behandeling van ringworm

Ringworm kan in de meeste gevallen gemakkelijk worden vastgesteld door een arts. Raadpleeg altijd de huisarts als u denkt dat u ringworm heeft, want het is erg besmettelijk. Daarnaast is het niet verstandig om een geneesmiddel voor ringworm te gebruiken als u niet zeker weet of u wel ringworm heeft. Indien de huisarts heeft vastgesteld dat u inderdaad ringworm heeft, kunt u hiervoor worden behandeld met Terbinafine.

De arts kijkt eerst naar de symptomen die u heeft. Hiermee kan hij vaak al vaststellen of u inderdaad ringworm heeft. Als de symptomen niet duidelijk genoeg zijn, kan de arts wat schilfers afschrapen of wat stukjes van de nagel afhalen en deze onderzoeken. Dit kan hij doen door ze onder een microscoop te bekijken. Hij kan de schilfers of nagels ook laten kweken in het laboratorium. Vaak duurt het dan zes weken voordat men resultaat heeft. De schimmel kan echter ook binnen een paar dagen worden aangetoond met moderne techniek. In sommige gevallen kiest de arts ervoor om een huidbiopt te doen. Er wordt dan een klein stukje van de huid verwijderd en dit wordt onderzocht. Als de arts twijfelt, kunt u een bezoek brengen aan de dermatoloog. Het is namelijk beter als u zeker weet dat u ringworm heeft, voordat u aan de behandeling begint.

doktersdienst