Rugpijn is zeer vervelend, helaas krijgen veel mensen er vroeg of laat mee te maken. Rugproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken is een verkeerde houding tijdens het tillen van zware objecten. Hevige rugpijn belemmerd veel mensen in hun dagelijks leven en kan je dag een stuk minder aangenaam maken. De vooruitzichten voor rugpijn aanzienlijk kan variëren tussen individuen. Sommige mensen hebben kleine episodes van acute pijn in de rug voor het maken van een volledig herstel. Andere mensen hebben lange periodes van milde tot matige pijn in de rug die worden onderbroken door perioden van hevige pijn, waardoor ze niet in staat om hun normale dagelijkse activiteiten te doen.

Rugproblemen

Hoge rugpijn komt een stuk minder vaak voor dan lage rugpijn. Vooral mensen die vaak boven hun hoofd werken krijgen te maken met hoge rugpijn. Pijn in de bovenrug ontstaat in de meeste gevallen door een verkeerde houding. Doordat de pijn ook kan uitstralen naar de borst, denkt men wel eens dat ze te maken hebben met hartklachten.

Lage rugpijn komt het meest voor. Over het algemeen gaat pijn in de onderrug vanzelf over. Het is lastig om een oorzaak aan lage rugpijn te verbinden. Een verkeerde houding en spanning kunnen beide van invloed zijn bij lage rugpijn. Belangrijk is dat u gewoon blijft bewegen, zitten of liggen zorgt voor stijve spieren terwijl die soepel moeten blijven om de pijn te verminderen.

Op het gezondheidsplatform leest u alles over rugpijn.

rugpijn

Als u wel eens last heeft gehad van rugpijn dan weet u hoe vervelend dit kan zijn. Rugpijn kan een dag flink vergallen. Er zijn echter genoeg oefeningen waarmee u uw rug gemakkelijk kunt versterken. Er zijn heel wat oefeningen die u kunt doen om uw rug te versterken. Dit kunt u gewoon thuis doen, u hoeft hier niet speciaal voor naar de sportschool. Naast deze oefeningen kunt u ook contact opnemen met een fysiotherapeut of oefentherapeut.

Lage rugpijn

Het langdurig verkeerd belasten van de onderrug kan zorgen voor lage rugpijn. Een verkeerde houding is hier vaak de oorzaak van, langdurig verkeerd zitten of staan bijvoorbeeld. Pijn in de onderrug ontstaat dan ook heel geleidelijk en de meeste mensen kunnen geen directe oorzaak aanwijzen. Veel mensen zijn zich niet bewust van hun verkeerde zit- of loophouding. Bij het aannemen van een verkeerde houding moeten de onderrugspieren zich voortdurend corrigeren. De onderrug neemt geleidelijk een verkeerde houding aan.

In de meeste gevallen heeft pijn in de onderrug geen ernstige oorzaak. Het komt vaak voor en zoals we eerder al aangaven is het vaak te wijten aan het aannemen van een verkeerde houding tijdens het lopen- en zitten. Tegen de pijn kunt u gerust medicatie nemen (zonder recept verkrijgbaar bij de drogist). Probeer tevens ook gewoon in beweging te blijven. Het is logisch dat u misschien geneigd bent op bed of bank te gaan liggen, maar dit zorgt enkel voor stijve spieren. Het is beter om de spieren soepel te houden.

Doordat pijn in de onderrug in veel gevallen veroorzaakt wordt door een verkeerde houding is het belangrijk op uw houding te letten. Een fysiotherapeut of oefentherapeut (Cesar of mensendieck) kan hier bij begeleiden. U kunt zonder verwijzing een afspraak maken bij de fysiotherapeut. Wel is het verstandig vooraf uw zorgverzekeraar te contacteren, wellicht wordt een bezoek aan de fysiotherapeut of oefentherapeut namelijk vergoed vanuit uw ziekenfondspakket.

Pijn in de onderrug komt vaak voor en gaat in veel gevallen vanzelf weer over. Toch zijn er enkele situaties waarin het verstandig is uw huisarts te contacteren. We hebben het dan over de volgende situaties:
- Wanneer uw situatie verslechterd in plaats van verbeterd is het verstandig uw huisarts te contacteren.
- U na een week nog steeds last heeft van hevige pijn in uw onderrug.
- Wanneer de pijn uitstraalt naar onder uw knie.
- Het gevoel in uw been vermindert.
- U problemen krijgt met plassen.

Hoge rugpijn

Pijn in de bovenrug ontstaat meestal geleidelijk. In veel gevallen nemen mensen voor langere tijd een verkeerde houding aan, bijvoorbeeld wanneer zij boven hun hoofd werken (tijdens het lappen van ramen, het verven van een plafond enzovoort). De pijn die u voelt heeft in dit geval te maken met een verkeerde stand van ribben en wervels. Er kan irritatie in de wervelgewrichten ontstaan, hierdoor kunnen ook omliggende zenuwen geïrriteerd raken.

Hoge rugpijn kan ook ontstaan door overbelasting. Het kan erin schieten. Dit komt regelmatig voor als mensen bezig zijn om zware spullen te versjouwen. Gaat u verhuizen of helpen bij een verhuizing? Let er altijd op dat u de goede houding aanneemt tijdens het tillen. Door de juiste houding aan te nemen zorgt u ervoor dat u uw rug niet overbelast. Het is een kleine moeite en kan veel narigheid voorkomen.

Heeft u al langere tijd pijn in uw bovenrug en lijkt het niet over te gaan? Neem contact op met uw huisarts of bezoek een fysiotherapeut. De huisarts kan u doorsturen naar een ziekenhuis, hier kunnen ze eventueel een foto maken. Een fysiotherapeut kan u verschillende oefeningen meegeven om uw rug te versterken, als u deze dagelijks doet zal de pijn snel verminderen waarna u zich een stuk beter zult voelen.

Heeft u onlangs te zwaar getild en is het erin geschoten? Erg vervelend natuurlijk. In dit geval gaan veel mensen niet direct naar een dokter maar nemen in eerste instantie een pijnstiller. De pijn is immers te plaatsen, u weet wat de pijn heeft veroorzaakt. Probeer het rustig aan te doen, geen onverwachtse bewegingen, geen sporten en natuurlijk niet nogmaals (te) zwaar tillen. Hoge rugpijn bij overbelasting gaat over het algemeen vanzelf over. Zorg er wel voor dat u in beweging blijft! Met rust nemen bedoelen wij niet dat u enkel nog op bed/bank moet gaan liggen. Hierdoor worden u spieren enkel stijf.

Heeft u het idee dat de pijn wel erg lang blijft? Raadpleeg een arts. Een arts kan u eventueel doorsturen naar het ziekenhuis voor een foto. Ook kunt u zich tot een fysiotherapeut richten. De fysiotherapeut is te benaderen zonder verwijzing van de huisarts.

Voorkomen is beter dan genezen. Om rugklachten of een hernia te voorkomen is het belangrijk uw spieren soepel te houden. U hoeft hier niet perse voor naar de sportschool, er zijn verschillende oefeningen die u thuis kunt uitvoeren. Ook een keer per week zwemmen kan erg gunstig zijn om uw rugspieren soepel te houden (en te versterken).

Chronische rugpijn

Rugpijn is een veel voorkomende aandoening bij volwassenen van alle leeftijden. Er wordt geschat dat een op de vijf mensen ooit hun huisarts bezoeken vanwege rugproblemen en 80% van de volwassenen ervaart ten minste één episode van rugpijn in hun leven. Chronische pijn in de rug komt minder vaak voor dan acute rugpijn, maar het is nog steeds zeer wijdverbreid. Chronische rugpijn is de tweede meest voorkomende oorzaak van langdurige arbeidsongeschiktheid (na artrose). Na stress is het de belangrijkste oorzaak van langdurige afwezigheid op het werk. Een recente studie bleek dat één op 10 mensen een zekere mate van chronische rugpijn melden.

Het aantal gemelde gevallen van rugpijn in bijna alle Westerse landen is verdubbeld in de afgelopen 40 jaar. Er zijn een aantal theorieën die de stijging van het aantal gevallen verklaren. Een theorie is dat het voorkomen van zwaarlijvigheid, depressie en stress nu hoger zijn dan ze waren in het verleden. Deze aandoeningen zijn allemaal risicofactoren voor chronische rugpijn. Een andere theorie is dat mensen nu eerder de symptomen van pijn bij de huisarts melden dan vroeger

Meer informatie over rugproblemen vindt u hier.

Behandeling

Psychologische en sociale factoren spelen een belangrijke rol in de verwachte vooruitzichten voor pijn in de rug, met name voor chronische rugpijn. Mensen met een positieve ingesteldheid hebben de neiging om sneller te herstellen dan mensen met symptomen van depressie.

Behandelmogelijkheden voor rugpijn zijn pijnstillers, manipulatie van de wervelkolom, acupunctuur en oefeningen (bij de fysiotherapeut of kinesist). Sommige gevallen van chronische rugpijn kunnen ook baat hebben met extra psychologische behandeling omwille van de redenen hierboven besproken.

Een studie waarbij wordt gekeken naar mensen die hun huisarts bezochten vanwege rugklachten gevonden dat 40% van de mensen die werden behandeld volledig vrij waren van pijn binnen zes weken, 58% waren vrij van pijn binnen 12 weken, 73% pijnvrij binnen een jaar. In beweging blijven eventueel met behulp van medicatie blijkt een manier om sneller van de pijn af te komen.

Medicijnen

Heeft u last van pijn in uw boven- of onderrug dan kunt u gerust een pijnstiller nemen. Om de pijn zoveel mogelijk te verminderen is het belangrijk deze pijnstillers op vaste tijden in te nemen. Gebruik bij voorkeur paracetamol, als dat paracetamol niet voldoende helpt, kunt u ook ibuprofen diclofenac of naproxen slikken, Tramadol is een sterkere pijnstiller voor ernstiger rugklachten. Lees voor het gebruik van een pijnstiller altijd de bijsluiter.

doktersdienst