Een schimmelnagel is een teen- of vingernagel die geïnfecteerd is met schimmel. In 98% van de gevallen gaat het om een schimmelnagel aan de teen. Beschimmelde vingernagels komen zelden voor. Een schimmelnagel wordt ook vaak kalknagel genoemd.

De schimmelnagel is te herkennen aan de gelige kleur. In de beginfase zal alleen de nagelrand licht verkleuren en kunnen er wat vlekjes op de nagel ontstaan. In een gevorderde fase ziet de hele nagel er vaak lichtgeel verkleurd uit en kan de nagel wat brokkelig overkomen, waarbij er regelmatig kleine stukjes van de nagel kunnen afbreken. In een vergevorderde fase is de nagel volledig geel verkleurd en kan deze gedeeltelijk of helemaal los gaan laten.

Het is geen zeldzame aandoening en komt juist heel vaak voor. Maar liefst 25% van de bevolking krijgt wel eens te maken met een schimmelnagel. De oorzaak hiervan is simpelweg een schimmel die het nagelbed is binnengedrongen. Iedereen heeft schimmels op zijn huid, maar pas als de schimmel weet binnen te dringen en zich te verspreiden zal een schimmelnagel ontstaan. De schimmel kan vaak op de huid terechtkomen vanuit een warme vochtige omgeving, zoals een bad- of kleedkamer. Daarbij is een schimmelnagel erg besmettelijk en kan deze zich via een openbare ruimte, zoals een zwembad, makkelijk overdragen van mens op mens. Er zijn bepaalde mensen die meer risico lopen op een schimmelnagel. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen, mensen met een verlaagde weerstand, mensen met diabetes en mensen die hun voeten slecht verzorgen of beschadigde nagels heeft.

schimmelmedicijnen

Wat te doen bij een schimmelnagel?

Een schimmelnagel is geen zware aandoening en deze kan dan ook vanzelf weggaan. Een dokter kan advies geven, wat helpt om de groei van de schimmel tegen te gaan en een eventuele volgende keer te voorkomen. Er bestaan prima medicijnen zoals Itraconazol om een schimmelinfectie te verhelpen . Na een kuur kan het soms nog even duren voordat de schimmelinfectie volledig is verdwenen, wanneer dat niet of onvoldoende het geval is, zal een arts u verder informeren.

Daarnaast kunt u ook door middel van het goed vijlen van de nagels en ze regelmatig met azijn te behandelen zelf actie ondernemen om de schimmel te bestrijdend. Dit is helaas ook in de meeste gevallen niet effectief, aangezien een schimmel die zich verspreid heeft nou eenmaal lastig is om vanaf te komen. Ga een schimmelnagel vooral niet zelf verwijderen!
Lees hier verder over het behandelen van een schimmelnagel.

Voorkomen van een schimmelnagel

Het is belangrijk dat de voeten goed verzorgd worden. Knip de nagels met enige regelmaat en vijl ze vervolgens bij. Als de voeten nat zijn geweest, droog ze dan altijd goed af. Schimmels hebben een warme en vochtige omgeving nodig om te kunnen groeien en door je voeten goed droog te houden verklein je de kans dat zo’n schimmel zich kan verspreiden. Als je sokken draagt, kies dan voor katoenen of wollen sokken en trek alleen een paar schoenen aan die goed ventileren. Hiermee voorkom je dat het te warm wordt rondom de nagels.

Wanneer u zich in openbare vochtige ruimtes bevindt, zoals een zwembad, sauna of kleedkamer, draag dan altijd slippers of ander schoeisel. Hiermee voorkomt u dat u in aanraking komt met geïnfecteerde deeltjes van de schimmelnagel van iemand anders.

doktersdienst